Print Friendly, PDF & Email
3/5 - (4 stemmen)

Thee is mijn favoriete drank voor ieder moment van de dag. Toch was ik nooit zo heel erg kieskeurig: als het uitkwam dronk ik losse thee, maar voor het gemak net zo lief een pickwickzakje. Totdat ik kennismaakte met Tea in the City, een prachtige Amsterdamse theesalon. Hier lieten ze mij thee proeven zoals het hoort te smaken en verbaasden ze mij met hun uitgebreide kennis en het prachtige thee verhaal. Zo inspirerend dat ik Tea in the City gevraagd heb het in drie blogs uit te leggen op De Hippe Vegetariër. Vandaag alles over de belangrijkste theesoorten…

De klassieke theesoorten
Thee wordt al meer dan 5000 jaar gedronken en het is een wonder dat de blaadjes – meestal afkomstig van één en dezelfde theestruik (camellia sinensis) – voor zoveel verschillende smaken kunnen zorgen: wereldwijd zijn er maar liefst 3000 variëteiten thee. Zwart, geel, groen, wit uit China, Japan, India of Sri Lanka… Het proces en de afkomst zijn van invloed op smaak, en zo is er voor ieder wat wils. Onderstaand een korte geschiedenis van de belangrijkste theesoorten. Alle andere theesoorten zijn een afgeleide van deze klassieke smaken.

Earl Grey (HT)Zwarte thee, China
Zwarte thee was oorspronkelijk als enige soort thee in de westerse cultuur bekend. Deze variant is gemaakt door middel van zwaardere oxidatie dan de witte, groene, en oolong-variëteiten. Het is in het algemeen sterker in smaak en bevat meer cafeïne dan lichter geoxideerde thee. Groene thee verliest gewoonlijk zijn smaak na een jaar, maar zwarte thee behoudt zijn smaak gedurende meerdere jaren (meer dan vijftig jaar in het speciale geval van pu-erh-thee). Het is daarom lang een handelsartikel geweest en samengeperste blokken zwarte thee werden Mongolië, Tibet en Siberië tot in de 19e eeuw zelfs gebruikt als vorm van geld. Darjeeling en Ceylon zijn twee bekende voorbeelden van zwarte thee.

2012-darjeeling-first-flush-tea-sungma-china-floweryDarjeeling, India
Darjeeling thee is vanouds een exclusieve zwarte thee. De thee komt uit de streek Darjeeling in de Indiase staat West-Bengalen. Een zorgvuldige kweek bezorgt de thee zijn karakteristieke aroma: fruitig, kruidig, en een klein beetje zurig wrang. Er zijn vele theeplantages in Darjeeling, en elke produceert zijn thee op een andere manier. Hierdoor is het zo dat de ene Darjeeling thee niet de andere is: er zijn smaakverschillen. Het planten van thee in het Indiase district Darjeeling begon in 1841. De eerste pluk van het jaar (First Flush), geldt als de ‘Champagne’ onder de theesoorten. De fijne, met de hand geplukte 1ste twee topblaadjes geven een lekkere zachte smaak. Het is ook de duurste thee, die elk jaar in mei wordt ingevlogen. Second Flush is afkomstig van de tweede pluk in juni en heeft een goede zachte smaak. Autumnal Flush tot slot wordt geplukt in de herft na het regenseizoen en heeft een minder delicate smaak.

Ceylon Green IdulgashinaCeylon, Sri Lanka
Ceylon is een zwarte thee afkomstig uit Sri Lanka. Tot 1869 werd er voornamelijk koffie verbouwd op Sri Lanka. Er kwam een einde aan de productie omdat in dat jaar de koffieplant ziekte Hemileia vastatrix uitbrak en het grootste deel van de koffieplanten vernielde. De planters werden zich bewust dat er diversificatie moest plaatsvinden en zo startte de ontwikkeling van de theeproductie. Sri Lanka levert nu een grote diversiteit aan thee, verschillend per district en bewerking. De zwarte thee kenmerkt zich door een verfrissend aroma met een vleugje citrus en wordt zowel ongemengd als gemengd gebruikt.

Oolong, China en Taiwan
Oolong Ti Kwan Yin3Oolong (‘zwarte draak’ in het Chinees) is een traditionele Chinese theesoort ergens tussen groene en zwarte thee. Groene thee is helemaal niet geöxideerd en zwarte thee is volledig geöxideerd. De oxidatiegraad van oolong thee ligt tussen de 10% en 75%. De smaak van de minst geöxideerde oolongs neigt naar groene thee met een frisse fleurige citrusachtige smaak. De meest geöxideerde neigen naar zwarte thee en bezitten een smaak van steenvruchten vaak omschreven als geroosterde abrikozen en perziken. Oolong-theeblaadjes zijn te herkennen als losse opgerolde (donker)groene bolletjes voor de minst geöxydeerde soort en tot een zwart draadachtig voorkomen voor de meest geöxideerde oolongs. Sinds 1867 werd de Oolong thee uit Taiwan ook internationaal verkocht onder de naam ‘Formosa Oolong’ en werd zeer populair onder connaiseurs. Tegenwoordig is Formosa de benaming voor de kwaliteit theesoorten uit Taiwan en wordt soms zelfs de ‘Champagne van de thee’ genoemd dankzij de unieke groeiomstandigheden.

Groene thee, China en Japan 
Sencha JapanSencha is een Japanse groene thee die wordt gebruikt zonder de theebladeren te vermalen. Het woord “sencha” betekent “gewelde thee”, dit verwijst naar de methode waarop de thee wordt gemaakt. Sencha is de meest populaire thee van Japan en omvat ongeveer 80 procent van de in Japan geproduceerde thee. De smaak hangt af van het seizoen waarin het geplukt is en de plek waar het geplukt is, maar men beweert dat de lekkerste sencha de allereerst geplukte sencha van het jaar is, de shincha oftewel “nieuwe thee”. Aangenomen wordt dat de ideale kleur van sencha goudachtig groen is. Afhankelijk van de temperatuur van het water waarin de sencha gebruikt wordt, is de smaak enigszins verschillend. Bij gebruik van relatief niet heet water is sencha zacht van smaak en met relatief heet water is de smaak krachtig. Sencha wordt in Japan in de koude jaargetijden heet en in warme jaargetijden koel gedronken. Het feit dat de Japanse groene thee gestoomd wordt en de Chinese groene thee in een pan gebakken zorgt voor het verschil in smaak. De Japanse groene thee heeft een wat meer plantaardig, bijna grasachtige smaak. Sencha en andere groene theesoorten die worden gestoomd zijn ook groener van kleur en iets bitterder dan de Chinese variant.

Silver NeedleWitte thee, China
Witte thee is een theesoort die getrokken wordt van de eerste jonge knoppen van de theeplant. Deze knoppen worden geplukt binnen de eerste 48 uur dat ze zijn gevormd. Hierna worden deze in zonlicht gedroogd. Witte thee is relatief kostbaar. De theesoort werd populair tijdens de Song-dynastie in China, maar wordt tegenwoordig ook in Sri Lanka en India geproduceerd. De thee heeft een subtiele smaak waarin zoete en bloemige tonen zijn te onderscheiden. Het aftreksel van de knoppen is lichtgeel en donkerder naarmate de thee langer staat.

Rooisbos, Zuid-Afrika 
Rooibos is een plant uit de vlinderbloemenfamilie. De naam rooibos is Afrikaans en afgeleid van Rooibos2het Nederlandse ‘rood bos’. De plant komt van nature voor als fynbos in de omgeving van de Cederberg (Zuid-Afrika). De soort wordt gekweekt voor de vervaardiging van een op thee lijkende drank. Sinds circa 1930 wordt de plant voor dit doel gekweekt. De bladeren van de plant worden geplukt, gestampt en in de zon ter oxidatie gelegd. In de laatste fase verkrijgt de rooibos haar roodbruine kleur. In tegenstelling tot de echte thee bevat rooibos geen cafeïne en bijna geen tannine, die in gewone thee verantwoordelijk is voor de iets bittere smaak ervan. De drank zou licht ontspannend werken en goed zijn voor het slapen gaan. Het verdient de aanbeveling het theezakje eerst even in een beetje heet water onder te dompelen en dit eerste water weg te gooien en daarna de rooibos geruime tijd, iets langer dan thee, te laten trekken. Een andere mogelijkheid is om de rooibos in het koude water te doen en mee te laten koken.

Geïnspireerd? Wil je meer weten over thee? Boek dan een mini thee-masterclass in Tea in the City. Vanaf 2 personen voor 17,50 per persoon legt Evelyne je alles uit wat je maar zou willen weten onder het genot van heerlijke theeën en bijpassende hapjes.

Logo Tea in the City 2013Door Tea in the City, Beethovenstraat 23 Amsterdam, 020-4710333, www.teainthecity.nl
Volg Tea in the City ook op Facebook voor nog meer theeweetjes!

Over Tea in the City
“De mooiste theesoorten ter wereld hebben geen enkele waarde als ze niet tegemoetkomen aan uw smaak. Het is ons vak om in de mooiste plantages ter wereld de beste thee voor u te vinden.” Deze prachtige uitspraak is afkomstig van Arthur Betjeman, van de Parijse theemaker Betjeman & Barton. Tea in the City verkoopt uitsluitend thee van Betjeman & Barton, wij geloven dat thee drinken een Lifestyle is en laten u dat graag zien in onze winkel, dus kom eens op bezoek of doe mee met een van onze masterclasses op zaterdag!

Summary
recipe image
Recipe Name
Maak kennis met de theesoorten
Published On