Print Friendly, PDF & Email

In het boek Steeds leuker deelt Jelle Hermus inspirerende tips om een steeds leuker leven te leiden. Jelle is de oprichter van SoChicken.nl, een website vol artikelen en cursussen voor een leuker leven. Hij wil een handboek bieden voor ‘een leven vol vrijheid, blijheid en betekenis’. Een steeds leuker leven, maar met steeds minder moeite. Op de flap van het boek staat ook de mooie tekst waar waarschijnlijk velen van ons naar streven, maar het misschien weinig echt lukt: “Want eindeloos ploeteren is prima, maar op de bank zitten met een goed boek, een kop thee en een glimlach op je snoet is ook fijn.” Steeds leuker is een vrolijk boek met bruikbare handvaten en de nodige humor. Wij delen onze tien favoriete passages!

Echt voelen dat je leeft
Hoe zorg je ervoor dat je voelt dat je leeft? Het is eng om dat daadwerkelijke te voelen, maar het is nodig om voldoening te krijgen. Op deze manier heb je het idee dat je leven ertoe doet. Dingen doen die je een klein beetje eng vindt, helpt hierbij. Het helpt je namelijk om je comfortzone in kleine stapjes uit te breiden. Na een tijdje betekent dit echter dat je aan een hele hoop vooruitgang hebt geboekt! Na een jaar heb je met plezier toch een enorme sprong vooruit gemaakt.

Liefde voor jezelf om liefde te kunnen geven
Je moet jezelf accepteren en liefhebben om anderen te kunnen liefhebben. Als dit lukt, word je een bron van onuitputtelijke liefde. Jelle geeft het (voor mij als dierenliefhebber) sprekende voorbeeld van water willen geven aan dorstige puppy’s. Elke puppy wil je water geven uit je wateremmer, maar uiteindelijk is het water op en moeten de puppy’s nog steeds drinken. Als je niet aan jezelf denkt, heb je uiteindelijk zelf niets meer (geen water) en dus ook niets meer om te geven (water).

Wie goed doet, wie goed ontmoet

 • Als vrede je doel is, werkt het om je vredig te gedragen
 • Als je compassie wilt, werkt het om zelf compassie te geven
 • Als je liefde wilt, werkt het om liefde te geven
 • Als je overvloed wilt, werkt het om meer te delen
 • Als je vrijheid wilt, werkt het om anderen vrij te laten

Zuinig leven
Door zuinig te leven word je minder materialistisch, bouw je een buffer op wat je een vrij gevoel geeft en verbind je je meer met het ‘echte’ leven, zoals hardlopen in het park in plaats van de sportschool.

Je hart volgen is schijt hebben
Als jij gaat doen wat jij wilt, zal je weerstand van je omgeving voelen. Jij wilt iets doen, maar anderen in je omgeving denken daar mogelijk anders over. Jelle geeft deze voorbeelden, die je misschien wel herkent:

 • Jij wilt stoppen met vlees eten, je partner zegt “daar komt niets van in.” (herkennen jullie deze?)
 • Jij wilt op wereldreis, maar je ouders willen je thuis houden.
 • Jij wilt graag dansen op straat, de maatschappij heeft liever dat je ‘normaal’ doet.

Besef dat het jouw leven is en laat anderen hun mening hebben. Gun jezelf om te doen wat jij wilt doen en wie je wilt zijn.

Volg je hart
Dit klinkt diepgaand, maar hier kan je al simpel mee beginnen. Jelle schetst de volgende, veelvoorkomende situaties:

 • Je brein zegt appeltaart, je gevoel zegt “ik heb geen honger”. Normaal kies je appeltaart, nu kies je lichtheid.
 • Je brein zegt ja tegen een feestje waar je geen zin in hebt. Normaal offer je jezelf op. Nu zeg je: ik heb dit weekend echt rust en tijd voor mezelf nodig, ik spreek liever een andere keer af.
 • Normaal laat je jouw keuze afhangen van anderen. Nu doe je wat goed voelt voor jou en laat je anderen hetzelfde doen. Als dat betekent dat anderen andere keuzes maken dan oordeel je niet. Je bent blij voor die ander dat hij zijn eigen weg kiest.

Singletasken
Het leven is hectisch, en soms wordt er aan alle kanten aan je getrokken. Hoe zorg je ervoor dat je fijne momenten hebt als je het drukt hebt? Multitasken is heel moeilijk voor je brein, waardoor er stress ontstaat. Het antwoord op de vraag is simpel: doe één ding tegelijkertijd en met volle aandacht. Dit helpt mooie momenten te creëren.

Positieve gedachten
Je gedachten bepalen je gevoel. Iedereen heeft wel eens negatieve gedachten, dat je iets bijvoorbeeld niet kan. Negatieve gedachten voelen vaak als ‘waar’, omdat je er vaker aan denkt. Positieve gedachten laten je beter voelen. Denk niet dat het onzin is dat je het wel kan. Maak je los van je negatieve gedachten en focus je op de positieve.

Beperk social media
Jelle geeft allerlei tips op je minder te richten op de digitale wereld. Een van zijn beste en meest haalbare vond ik die over notificaties. Notificaties leiden je continu af. Ze zijn niet voor niets rood, een kleur die je hersenen triggert. Maar welke notificaties heb je echt nodig?

 • Notificaties op je laptop kan je wellicht uitzetten
 • Bepaal welke apps je mogen storen met geluid, zoals alleen messaging apps.
 • Zijn notificaties van sociale media apps zoals Facebook belangrijk? Of zet je ze uit en kijk je wanneer je er zin in hebt?

Een gekke, maar liefdevolle oefening
Compassie kan je trainen. Dit is misschien een beetje vreemde oefening, maar het werkt wel. Zeg tegen alles en iedereen – in jezelf of hardop – “ik hou van je”. Tegen de eenden, tegen de norse man achter het stuur en de oude vrouw die om de hoek woont. Zij hebben het niet door en lachen je niet uit. In het begin voelt het misschien een beetje gek, totdat je went aan het idee dat je voor alles compassie voelt en het dus mogelijk is.

Wat doe jij om een steeds leuker leven te leiden? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Twitter. We zijn benieuwd!

 

Summary
10 handvaten voor een steeds leuker leven
Article Name
10 handvaten voor een steeds leuker leven
Description
In het boek Steeds leuker deelt Jelle Hermus inspirerende tips om een steeds leuker leven te leiden. Hij wil een handboek bieden voor ‘een leven vol vrijheid, blijheid en betekenis’. Een steeds leuker leven, maar met steeds minder moeite. Wij delen onze tien favoriete passages!
Author