Print Friendly, PDF & Email

Eten uit de volkstuin is het kleurrijke, prachtig vormgegeven kookboek van de enthousiaste blogger Marleen van Es. Het boek bevat voor het grootste gedeelte vegetarische recepten op basis van, de naam zeg het al, groente en fruit. Marleen laat in haar eerste kookboek niet alleen zien wat je met groente en fruit kunt maken, maar ook hoe je aan die groenten komt: door ze te verbouwen in je eigen volkstuin, dus!

Eten volgens de seizoenen
Eten uit de volkstuinEten uit de volkstuin binnenwerk_4 is opgedeeld in de meest logische wijze, namelijk een hoofdstuk per seizoen. Vier hoofdstukken bevat het boek dus, evenals een voorwoord en een handig en register. Bovendien vind je aan het begin van het boek een overzichtelijke tabel die laat zien wanneer je welke groenten kunt zaaien, planten en oogsten. “Tuinieren en koken is echt niet moeilijk. Ik beschrijf groente die iedereen kan kweken en geef eenvoudige recepten die iedereen kan maken,” aldus Marleen. Eten uit de volkstuin biedt van alles wat: niet alleen recepten voor een lekkere avondmaaltijd, maar ook voor een heerlijke lunch of een interessant dessert.

Elk hoofdstuk begint met een korte introductie over het seizoen in kwestie waarin Marleen vertelt hoe haar volkstuin in die tijd van het jaar eruitziet en waar ze zich zoal mee bezighoudt tijdens het tuinieren. Elk hoofdstuk vertelt je wanneer je ook bepaalde groenten kunt zaaien en waar je op moet letten bij het oogsten. Vervolgens is het hoofdstuk verder verdeeld in recepten gebaseerd op een bepaalde fruit- of groentesoort. Zo vind je in het hoofdstuk zomer een recept voor bramencrumble en een recept voor bramenijs met rode wijn en in het hoofdstuk over lente kun je ideeën opdoen over wat je nou eigenlijk met vlierbloesem kunt doen.

Verrassende recepten
De recepten zijn duidelijk, ovEten uit de volkstuin binnenwerk_1erzichtelijk en over het algemeen niet al te ingewikkeld. Marleen vertelt duidelijk wat je, natuurlijk naast de groente of het fruit in kwestie, nodig hebt om er iets lekkers van te maken en geeft vaak handige tips om het gerecht bijvoorbeeld langer te kunnen bewaren of naar smaak aan te passen. De meeste recepten zijn dus vegetarisch, maar een klein aantal recepten bevat toch vis of vlees (bijvoorbeeld garnalen). Daar is echter vaak wel een mouw aan te passen met een beetje creativiteit.

Het leuke aan dit boek is dat de recepten vaak best verrassend zijn: wat dacht je bijvoorbeeld van knoflookkoekjes, of van chocoladetruffels met venkel (ja, echt!)? Marleen verbouwt niet alleen standaardgroente zoals tomaten of courgette (waar je trouwens heerlijke courgettecake met citroen en lavendel van kunt maken) en opent daarmee een boel groente- en fruitdeuren voor mensen die hun nogal standaard gekookte bloemkool of broccoli een beetje zat zijn. Groente is nooit saai, maar juist ontzettend divers, is Marleens devies.

Eten uit de volkstuin binnenwerk_3     Eten uit de volkstuin binnenwerk_2

Eten uit de volkstuin is een prachtig boek en een goede aanvulling op je kookboekencollectie. Het boek is uitgegeven in een chique hardcover en bevat prachtige (door Marleen gemaakte!) foto’s en leuke kleine tekeningetjes. Met Marleens tips kan iedereen tuinieren en écht iets lekkers op tafel zetten zonder al teveel poespas.

Eten-uit-de-volkstuin-omslag

Eten uit de volkstuin
Marleen van Es
Uitgeverij Nieuw Amsterdam
ISBN 9789046819005
€24,95

Benieuwd geworden naar dit boek of heb je het al in je bezit? Laat me jouw mening weten via Facebook, Twitter of in een reactie. Ik hoor het graag!

Summary
Eten uit de volkstuin
Article Name
Eten uit de volkstuin