Print Friendly, PDF & Email

Jeruzalem van Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi is een betoverend, prachtig uitgegeven kookboek geïnspireerd op de culinaire stamboom van Jeruzalem en de koks zelf: “We willen onze lezers een glimp van een verborgen schat laten zien en tegelijkertijd ons eigen culinaire DNA ontleden en het gevoel en de structuur ontrafelen van de stad die ons tot de eetwezens heeft gemaakt die we zijn.”

Ottolenghi en Tamimi
Ottolenghi en Tamimi groeiden samen op in Jeruzalem. Tamimi in het islamitische oosten van de stad en Ottolenghi aan de joodse westkant. Die geografische scheiding zorgde voor een culinaire veelzijdigheid die uniek is voor Jeruzalem. Het is een stad ondergedompeld in grote culinaire tradities die elkaar overlappen en op onvoorspelbare manieren op elkaar inwerken, waardoor er culinaire combinaties en mengsels van ingrediënten ontstaan. Zo hebben de meest geliefde gerechten van de stad een stamboom die even ingewikkeld is als de stad zelf. Een ontdekkingsreis waar wij in Jeruzalem kennis mee mogen maken.

IMG_7503      IMG_7504

De Jeruzalemse keuken
Jeruzalem is een prachtig mozaïek van volkeren die samen een enorme lappendeken van keukens creëren. Daarom zou je kunnen denken dat Jeruzalem geen eigen keuken heeft, maar wie het grotere geheel bekijkt ziet dat er een rode draad loopt door deze culinaire tradities, door al deze lokale keukens, die te danken is aan de stad zelf. De fijngesneden komkommer en tomaat die overal in verwerkt wordt, de gevulde groenten met rijst of bulgur, het overvloedig gebruik van olijfolie, citroensap en olijven, de salades van geblakerde aubergine en het gebruik van gedroogde vruchten zijn overeenkomsten die lang niet alle culturen gemeen hebben. Daarnaast heeft Jeruzalem ook unieke plaatselijke ingrediënten en seizoensproducten die bepalend zijn voor veel van de recepten.

IMG_7512     IMG_7513

De Jeruzalemse eetcultuur
Mooier dan Ottolenghi en Tamimi het beschrijven kan ik het niet: “Door de diversiteit en de overvloed van Jeruzalem, zowel wat de ongelijksoortige achtergronden van de koks betreft als de gebruikte ingrediënten, raakt iedere buitenstaander gefascineerd door deze stad. De emotionele en spirituele energie waarvan de stad doordrenkt is, maakt het dubbel opwindend. Als het om menselijke emoties gaat, schieten woorden tekort om uit te drukken hoe uniek deze stad is.” Ze beschrijven de passie en de energie die de inwoners van Jeruzalem in overvloed bezitten die leiden tot vele heerlijke gerechten en culinaire creativiteit. De sfeer in de stad is warm en gul, overweldigend bijna. Gasten krijgen altijd bergen eten opgediend. Niets wordt met mate gedaan. Het motto is ‘eet méér’! Zo verbeelden Ottolenghi en Tamimi dat de alles verbindende hummus de inwoners van Jeruzalem uiteindelijk bij elkaar zal brengen, als al het andere heeft gefaald. Voedsel als brug tussen de bevolkingsgroepen.

IMG_7501      IMG_7510

De recepten
In Jeruzalem hebben Ottolenghi en Tamimi recepten verzameld waarmee ze hopen de spirit te vangen van de stad Jeruzalem, de plek die hen gemaakt heeft en gevormd. Het boek bestaat uit traditionele, eeuwenoude gerechten enerzijds die bereid worden precies zoals het moet, zonder veranderingen of moderne accenten. Andere recepten zijn met meer dichterlijke vrijheid opgesteld of aangepast aan de persoonlijke en Westerse voorkeuren, zodat het ook aansluit bij de wensen van de moderne mens: haalbare ingrediënten, minder olie in het eten en een beperkte bereidingstijd. De recepten zijn ingedeeld in de volgende hoofdstukken: groenten, peulvruchten en granen, soepen, gevuld, hartig gebak, snoeperijen en desserts, en tot slot smaakgevers. Ook is er aandacht voor vlees en vis, maar de Jeruzalemse keuken is buitengewoon uitnodigend voor vegetariërs. Voorbeelden hiervan zijn de geroosterde zoete aardappelen met verse vijgen die ik al eerder op mijn blog plaatste, na’ama’s fattoush, tuinbonenkuku, chermoula aubergine met bulgur en yoghurt, sabih, hete yoghurtsoep met gort, artisjokken met doperwten en dille, yoghurtpudding met gepocheerde perziken, kardemomrijstpudding met pistachenoten en rozenwater en tot slot de fenegriekcake. Een unieke smaakbeleving waar de Westerse keuken maar moeilijk aan kan tippen. Een weldadige toevoeging op ons kookrepertoire.

 IMG_7521     IMG_7517

Zo hebben Ottolenghi en Tamimi met Jeruzalem een kunstwerk gemaakt dat niet alleen een inspirerend kookboek is maar ook een stukje geschiedenis, een stamboom en een ode aan de stad. Hun recepten overbruggen, verbinden en verrassen. Hun koken is liefde.

Jeruzalem
Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi
Fontaine Uitgevers
ISBN 978 90 5956 466 4
Prijs 34,95

jeruzalem

Summary
recipe image
Recipe Name
Jeruzalem
Published On