Print Friendly, PDF & Email
5/5 - (1 stemmen)

We weten allemaal hoe belangrijk gezond eten is. Maar wat betekent ‘gezond’ eigenlijk? En krijgen we door middel van ons huidig voedingspatroon wel voldoende voedingsstoffen binnen? Superfoods vertelt je op een wetenschappelijk onderbouwde wijze wat gezond eten inhoudt, waarom een gezond voedingspatroon zo belangrijk is en wat de toegevoegde waarde is van superfoods. In dit boek worden álle soorten superfoods onder de loep genomen en daarbij uitgelegd waarom ze zo goed voor ons zijn.

Dr. Pharm. Ciska Wyns & MSc. Leen Decorte
Superfoods is geschreven door Dr. Pharm Ciska Wyns en MSc. Leen Decorte, beiden biomedische wetenschappers. Zij hebben veel kennis over het functioneren van het menselijk lichaam, ziektes en therapieën en het ontstaan en het bestrijden van ziektes. Hun kennis samengebundeld resulteerde in dit handboek over de werking van superfoods en hun gezondheidsvoordelen.

Superfoods voor een gezonder leven
Met superfoods worden onder andere bessen, noten, zaden, grassen, paddenstoelen en andere voedingsmiddelen bedoeld die vol essentiële voedings- en beschermstoffen zitten. Voorbeelden hiervan zijn baobab, gojibessen, acai, tarwegras, chiazaad en moringa. Superfoods zijn al langere tijd een hype, maar veel mensen hebben er nog steeds geen idee van hoe ze gebruikt moeten worden en waar ze precies goed voor zijn. De inleiding van Superfoods begint al gelijk met alle ins en outs over de herkomst, effectiviteit en het gebruik van superfoods in recepten. Zo staat er in het handboek wat superfoods precies zijn, wat raw precies inhoudt, hoe raw superfoods worden gemaakt en hoe je ze herkent, maar ook waarom het zo belangrijk is om superfoods te eten. Vóór je superfoods in je dieet integreert, moet je eerst de basisprincipes van goede en gezonde voeding begrijpen. Zo wordt onder andere de werking van koolhydraten, snelle en trage suikers, aminozuren, eiwitten, onverzadigde vetzuren, oplosbare en onoplosbare vezels, vitaminen en mineralen en antioxidanten uitgelegd.

Praktische tips
Vervolgens wordt er in het hoofdstuk Superfoods voor een gezonder leven uitvoerig besproken hoe de superfoods energie en vitaliteit opleveren en op welke manier. Hierbij worden handige praktische tips gegeven, zoals bijvoorbeeld algemene tips om je vitaliteit te verbeteren. Vervolgens worden alle voedingsproducten besproken die helpen bij het tegengaan van veroudering. In het hoofdstuk Superfoods ontleed worden álle superfruits, supergreens, supernuts & seeds zeer gedetailleerd besproken. Per superfood wordt zowel de achtergrond, de hoofdkenmerken en de belangrijkste inhoudsstoffen uitgelegd. De meest inspirerende en verrassende weetjes, in combinatie met het prachtige beeldmateriaal, zorgen ervoor dat je zeer geboeid blijft.

Recepten
Om met de superfoods, superfruits, supergreens en supernuts & seeds thuis direct aan de slag te gaan, hebben bekende chefs, waaronder Gert de Mangeleer, Sofie Dumont en Peter de Clerq hun meest lekkere recepten met superfoods gedeeld. Dit zijn varierende recepten: van een eenvoudige smoothie tot een chique feestmaaltijd. De gerechten geven dankzij een dosis superfoods een geweldige gezondheidsboost. Groenten, plantaardige producten, fruit en superfoods spelen de hoofdrol in alle recepten. De recepten klinken ontzettend lekker. Denk aan een portobelloburger met guacamole, adukibonen en zoete aardappel, taco’s met Chinese kool, jonge wortelen, rode bieten en feta of erwtenfalafel met tarwegras en een yoghurtsausje. De uitwerking van de recepten is overigens heel helder, mede doordat er per recept wordt aangegeven of er al dan wel of geen granen of zuivel in voorkomt en of het een hoge GL waarde heeft. Daarbij staat aangegeven voor hoeveel personen het recept is bedoeld, en staat er na de ingrediëntenlijst en uitwerking van het gerecht altijd een tip om het gerecht nóg lekkerder te maken 🙂

Lay-out
Naast de meest prachtige food-foto’s is de lay-out van het handboek heel overzichtelijk. Zowel de opmaak, de indeling als groepering van alle soorten superfoods, supernuts & seeds, supergreens en overige superfoods, maar ook de uitwerking van de recepten. Het schema waarin alle superfoods staan uitgewerkt, is helder en goed te volgen.

Al met al…
Neemt dit handboek je mee op ontdekking in de wereld van de superfoods. Deze worden wetenschappelijk onderbouwd en vragen worden duidelijk beantwoordt. Welke voedingsstoffen ons lichaam nodig heeft, wat gezonde voeding is en wat de gevolgen zijn van slechte eetgewoontes, vind je allemaal in Superfoods. Ook lees je erin welke superfoods de belangrijkste zijn en hoe deze je kunnen helpen om gezonder en vitaler te leven. Tot slot vind je er maar liefst 70 heerlijke gerechten in: van een snelle hap tot een culinair feestmaaltijd die je ongetwijfeld zullen inspireren om zelf met superfoods aan de slag te gaan. Hiermee geef je jouw gerechten een extra gezonde boost.

Superfoods
Auteurs: Dr. Pharm. Ciska Wyns & MSc. Leen Decorte
Uitgever: Biotona
ISBN: 9789401432436
Prijs: €29,99

Ben jij benieuwd geworden naar dit boek? Ga je het ook proberen of ken je het? Laat me jouw mening weten via Facebook, Twitter of in een reactie. Ik hoor het heel graag!

 

Summary
Kookboek: Superfoods
Article Name
Kookboek: Superfoods
Description
Superfoods vertelt je op een wetenschappelijk onderbouwde wijze wat gezond eten inhoudt, waarom een gezond voedingspatroon zo belangrijk is en wat de toegevoegde waarde is van superfoods. In dit boek worden álle soorten superfoods onder de loep genomen en daarbij uitgelegd waarom ze zo goed voor ons zijn.
Author