Libanese keuken: pompoenkibbeh met spinazie, labne en granaatappelmelasse
Mariëlle van Stek

Libanese keuken: pompoenkibbeh met spinazie, labne en granaatappelmelasse

donderdag 12 juli 2018





De komende tijd behandelen we op De Hippe Vegetariër verschillende wereldkeukens. Hiervoor gebruiken we de lekkerste kookboeken gericht op een specifieke keuken. Op basis hiervan schetsen we wat die wereldkeuken precies inhoudt en delen we de lekkerste recepten! Nu is de Libanese keuken aan bod, die bekend staat om mezze. Wij delen de lekkerste mezzerecepten met je. Hiervoor gebruiken we het prachtige boek Souq: tafels vol mezze van Merijn Tol en Nadia Zerouali.

Pompoenkibbeh, en aardappelkibbeh, wordt gemaakt als er geen vlees mag worden gegeten. Dit is bijvoorbeeld het geval als de christelijke Syriërs of Libanezen vasten. Deze combinatie van kibbeh met uien en granaatappelmelasse is heerlijk!

Ingrediënten
300 g flespompoen
300 ml Turkse yoghurt
zeezout
8 uien
olijfolie
300 g fijne bulghur
300 g wilde spinazie
150 g pijnboompitten
1 el sumak
2-3 el granaatappelmelasse
olie
grote ovenschaal of bakplaat

Bereidingswijze
Verhit de oven tot 200 °C. Snijd de flespompoen met schil en al in stukken en verwijder de zaden. Rooster de stukken pompoen in de oven tot ze zacht en gaar zijn. Schep het gare vlees met een lepel uit de schil. Doe de Turkse yoghurt in een schone theedoek en roer er wat zeezout door. Leg het pakket in een zeef, laat het uitlekken en knijp in de theedoek om de labne zo ‘droog’ mogelijk te krijgen. Snijd de uien in fijne halve ringen. Verhit een flinke scheut olie, bak de uiringen op halfhoog vuur in 30 minuten goudbruin en breng op smaak met zout. Stamp de pompoen fijn en meng de bulghur en flink wat zout er doorheen, tot een stevige ‘pasta’. Roerbak de spinazie kort op hoog vuur tot hij slinkt. Laat uitlekken.

Verdeel het pompoendeeg in tweeën, het ene deel iets groter dan het andere. Maak nu een platte cirkel of rechthoek (hangt af wat voor vorm je hebt of wat je mooi vindt) van het kleinere deel van het pompoenmengsel in een ovenschaal of bakvorm. Schep daarop spinazie, wat labne, de pijnboompitten en flink wat ui. Bestrooi rijkelijk met sumak en besprenkel eventueel met wat granaatappelmelasse. Maak nog een iets grotere cirkel of rechthoek van de andere deeghelft, leg dat over de vulling en druk de randen heel goed aan. Maak met de botte kant van je mes een mooi ruitpatroon in het deegdeksel, besprenkel met flink wat olijfolie en bak de kibbeh onder de grill in 15-20 minuten goudbruin en gaar. Snijd in rechthoeken of punten.




Wat is jouw favoriete mezze? Verras ons met jouw creatie op Facebook, Instagram of Twitter. We zijn benieuwd!

Souq
Nadia Zerouali & Merijn Tol
€29,95
Fontaine Uitgevers
9789059567221



 

 

 




3 Reacties

Had de reacties niet gelezen. Beetje jammer, want ik had ongewelde bulgur in de overtuiging dat het wel zou wellen in het pompoenvocht. Beetje dom misschien, maar wel een misser in het recept.

11:59 19 januari 2024

Ik heb het zojuist gemaakt. De smaak is heerlijk. Ik vroeg me alleen af of de bulgur ongeweld of geweld door de pompoen heen moet. Ik heb het voor gebruik geweld, maar had naar mijn idee veel te veel bulgur!

11:59 19 januari 2024

Hoi Lilianne, de bulgur doe je geweld door de pompoen :-)

11:59 19 januari 2024

Ik wil dit recept graag maken voor een lunch voor de volgende dag. Denk je dat ik het gehele recept al de dag van te voren kan maken, en het het gerecht pas voor het opdienen in de oven te zetten? Of denk je dat het 'deeg' dan te nat wordt door de zachte pompoen, spinazie en de labne? Lijkt me super interessant!

11:59 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.