Print Friendly, PDF & Email

De herfst en de winter zijn voor mij de seizoenen om aan de slag te gaan met de zogeheten ‘vergeten groenten’. Zoals dit kookboek terecht opmerkt zouden deze 350 soorten groente eigenlijk nooit in de vergetelheid mogen raken. Ze dienen gekend, geproefd en gegeten te worden! Dit kookboek neemt je aan de hand.

Onvergetelijke groenten, recht voor z’n raap
Onvergetelijke groenten, recht voor z’n raap is het vervolg op het succesvolle kookboek Onvergetelijke groenten dat in zestien maanden was uitverkocht. Het is geschreven door Annette van Ruitenburg (kok met een geweldige eigen groentetuin), Ruth de Ruwe (natuur- en foodfotograaf) en Han de Kroon (groenteman in hart en nieren), samen een fantastische drie-eenheid als het gaat om het schrijven van inspirerende kookboeken waarin groente de hoofdrol speelt.

IMG_6893     IMG_6885

Portretten van bevlogen Nederlandse telers
Naast een kleurrijk kookboek voor de thuiskok is Onvergetelijke groenten, recht voor z’n raap een ode aan enkele bevlogen Nederlandse telers. Recht voor hun raap worden deze telers en hun gewassen geportretteerd. Onbewerkt en in al zijn eenvoud. Een prachtig plaatje uit de polder, Nederland op haar best. Dit geeft een bijna ontroerend kijkje in waar ons eten vandaan komt. Met open blik kijken de boeren de gretige thuiskok in de ogen waarna wij nooit meer zullen vergeten welk gezicht erachter zit dat zo hard gewerkt heeft voor de groente op ons bordje. En des te lekkerder smaakt het gerecht.

IMG_6888     IMG_6889

Teler, gewas, product, recept
Het kookboek is ingedeeld per teler die vertelt hoe zijn gewas groeit, geteeld wordt en hoe je deze producten in de keuken het beste kan behandelen en bereiden. Hieruit vloeien diverse pure en eerlijke recepten voort met hun groente in de hoofdrol: Slow Food pur sang. In de recepten wordt veelal gewerkt met peulvruchten, granen en in sommige gevallen met vlees en vis. Gelukkig zijn deze laatste twee gemakkelijk weg te laten of te vervangen, en ook wanneer de desbetreffende groente lastig te verkrijgen is wordt er een alternatief gegeven.

IMG_6895      IMG_6899

Slow Food recepten
Enkele van mijn favoriete Slow Food recepten: kardoen-aubergine cake (kardoen is een distel verwant aan de artisjok), inlegde raapjes met hazelnoten, terrine van artisjok, groentepakketjes, turksfruit van kweeperengelei, taart van pompoen met zeewierdeeg, hopscheuten (!?), onvergetelijke groentemuffins, kastanje-frangipanetaart, pompoengnocchi, shiitake-truffeltapenade, rabarberchutney, meiraapjes in amandelmelk en hartige groentecrumble. Mocht je hier even geen raad mee weten dan vind je achterin het boek een verkrijgbaarheidskalender, een stukje geschiedenis per groentesoort en een uitgebreide groentenlijst met per groente de omschrijving, het teeladvies, de bereidingswijze en een smaakomschrijving. Ideaal voor de thuiskok!

IMG_6898      IMG_6891

Met zijn aantrekkelijke, vrolijke hardcover met zachte textuur, de integere portretten van de boeren, de Slow Food gerechten in al hun eenvoud vastgelegd en de efficiënte handleiding is dit kookboek een waardevolle toevoeging aan het grote assortiment. Opdat al onze Nederlandse groenten onvergetelijk blijven!

Onvergetelijke groenten, recht voor z’n raap
Annette van Ruitenburg, Ruth de Ruwe en Han de Kroon
Fontaine Uitgevers
ISBN 978 90 5956 414 5
Prijs 24,95

Onvergetelijke-groentenhr-550x677

Summary
recipe image
Recipe Name
Onvergetelijke groenten
Published On
Average Rating
31star1star1stargraygray Based on 1 Review(s)