Print Friendly, PDF & Email

Seizoensgebonden eten en zo min mogelijk eten verspillen: daar draait het in Puur Natuurlijk Koken om. Tom Hunt, voorvechter van het gebruik van lokale en seizoensgebonden producten, laat jou kennis maken met zijn manier van koken. Oftewel ‘van-wortel-tot-vrucht’:  waarbij letterlijk álles van de ingrediënten wordt gebruikt. Hierdoor eet je niet alleen veel gezonder, maar verspil je ook veel minder producten én bespaar je er een hoop geld mee.

Tom Hunt 
Tom Hunt gebruikt en kookt allerlei groenten en bedenkt zeer creatieve recepten waarbij gezondheid, het tegengaan van verspilling en besparen voorop staan. Tom Hunt heeft een typische, eigen manier van koken. Zo kookt hij graag eenvoudige, rustieke gerechten die boordevol smaak zitten en bovendien kleurrijk én gezond zijn. Volgens Tom is een goed begin het halve werk, dus voordat hij begint met koken, doet hij eerst uitvoerig onderzoek naar de ingrediënten, waar ze vandaan komen, de geschiedenis en de manier van telen om zo goed mogelijke gerechten op tafel te zetten.

Eet goed, verspil niks
De eerste bladzijde van het boek geeft duidelijk weer waar het in Puur Natuurlijk Koken om draait: seizoensgebonden eten. In de vorm van een prachtige tekening staan de seizoensgebonden groenten weergegeven. De recepten zijn ook per seizoen ingedeeld. Verspilling van eten is zonde en onnodig. Toch blijkt dat veertien procent van onze boodschappen ongebruikt in de prullenbak belandt en nooit de eettafel bereikt. En dat is natuurlijk meer dan zonde. Vandaar dat er bij elk recept tips in het boek worden gegeven over hoe je optimaal van voeding kan profiteren. We kunnen de verspilling in onze keukens heel eenvoudig verminderen, waardoor we niet alleen de grondstoffen besparen, maar ook geld overhouden om op de langere termijn ook betere groenten, kruiden en peulvruchten te kunnen kopen. Vandaar dat er voorafgaande aan de recepten een aantal ideeën om verspilling tot een minimum te beperken!

Recepten
Seizoensgebonden recepten staan in het boek centraal. De recepten zijn hier op ingedeeld. De groenten, kruiden en fruitsoorten die in de lente groeien worden allereerst besproken. Zo staan er bijvoorbeeld recepten in waarin artisjok, asperges, bloedsinaasappel, bloemkool, lente-ui, paddenstoelen, rabarber, spinazie en wortel de hoofdrol spelen. Het leuke hieraan is, is dat er per groente álle soorten bereidingswijze worden besproken. Bijvoorbeeld hoe asperges het beste rauw, gegrild, gekookt of gebakken, gegeten kunnen worden. Ook staat erbij in welke periode van het jaar de groente geteeld wordt, wat de herkomst en geschiedenis is en in welke maand het verkrijgbaar is. De meest smaakvolle en creative combinaties en bereidingswijze staan als recepten in het boek beschreven. Na de recepten die in de lente het beste tot hun recht komen worden de zomerse, herfst en winterse recepten besproken.

Layout
De layout van het boek is prachtig en zeer functioneel. Dankzij de logische indeling van de recepten is het heel gemakkelijk om een recept te vinden die aansluit op de jaargetijden. De extra illustraties die naast de recepten staan, laten zien dat groenten op verschillende wijze te bereiden zijn en hoe je dat thuis het beste voor elkaar krijgt. Hierbij wordt er dieper in gegaan op bijvoorbeeld het grillen, koken, stomen, of bakken van bepaalde groenten, hoe lang en op welke temperatuur.  De fotografie is eveneens prachtig en functioneel. Aan de hand van een foto-reeks laat Tom Hunt bijvoorbeeld zien hoe je een perfecte baba ganoush kan maken. Zo kan je bij wijze van spreken alleen al aan de hand van de foto’s, zonder naar de tekst te kijken, het recept in een hand omdraai namaken.

Al met al…
Laat Tom Hunt met het boek Puur Natuurlijk Koken je kennis maken met zijn manier van koken. Namelijk, ‘van wortel tot vrucht’ waarbij het tegengaan van verspilling voorop staat en álles van een ingrediënt wordt gebruikt in een recept. Hiermee is eten nog gezonder, verspil je niks en bespaar je ook nog eens een hoop geld. Leer koken met de beste, verantwoord verkregen producten, zonder dat onze planeet eronder hoeft te lijden.

Puur Natuurlijk Koken
Tom Hunt
Uitgever: Good Cook B.V
ISBN: 9789461431165
Prijs: €17,50

Ben jij benieuwd geworden naar dit boek? Ga je het ook proberen of ken je het? Laat me jouw mening weten via Facebook, Twitter of in een reactie. Ik hoor het heel graag!

 

 

Summary
Puur Natuurlijk Koken
Article Name
Puur Natuurlijk Koken
Description
Eet volgens de seizoenen en verspil niets daar draait het volgens het kookboek Puur Natuurlijk Koken om. Tom Hunt, voorvechter van het gebruik van lokale en seizoensgebonden producten leert je aan de hand van het boek kennis maken met zijn manier van koken.
Author

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!