Print Friendly, PDF & Email

Quinoa is als ‘superfood’ in korte tijd razend populair geworden. Begrijpelijk, want het is lekker, bevat uitzonderlijk hoge voedingswaarden, vitaminen en mineralen, is eenvoudig te bereiden en veelzijdig in gebruik. In dit zojuist verschenen kookboek tonen chef-kok Eric van Veluwen en meesterpatissier Robert van Beckhoven de vele mogelijkheden met quinoa van ontbijt, snack en salade tot soep, hoofdschoten en dessert.

Wat is quinoa en waar komt het vandaan?
Quinoa is een van oorsprong Zuid-Amerikaanse plant die al 5000 jaar geleden op extreme hoogtes in het Andesgeberte van Ecuador, Peru, Bolivia en Argentinië werd verbouwd door de Inca’s. De naam ‘quinoa’, die volgens het boek uitgesproken dient te worden als kien-wa, komt dan ook uit het Inca’s en betekent zoiets als ‘supergraan’. Het is een plant waarvan de zaden worden gekookt, het is dus geen graansoort en vormt daardoor een gezond en glutenvrij alternatief voor de huidige overdaad aan tarweproducten. Met recht een ‘superfood’ dus!

QuinoaQuinoa

Quinoa in al haar verschijningsvormen
Dacht je dat quinoa alleen als zaad bestond? Niets is minder waar. Er bestaat ook voorgekookte quinoa, quinoavlokken, quinoameel en gepofte quinoa. Dankzij deze veelzijdigheid is dit ‘superfood’ in allerlei gerechten te verwerken van zoet tot hartig. Had jij nog je twijfels hoe je de quinoa optimaal kan bereiden? Ondersteunt door illustratieve icoontjes legt dit boek alle stappen uit voor de perfecte quinoa.

Waarom is quinoa zo gezond?
Quinoa bevat meer eiwitten dan andere graansoorten en deze bevatten bovendien een veel hogere biologische waarde waardoor het eiwit sneller door het lichaam kan worden opgenomen. Eiwitten zijn belangrijk voor ons vanwege de aminozuren, dit zijn de bouwstenen van het lichaam en essentieel voor een goede gezondheid. Tevens bevat quinoa veel voedingsvezels zie zorgen voor een goede spijsvertering en stoelgang en die samen met de eiwitten snel een verzadigd gevoel geven waardoor je beter op gewicht blijft. Zoals al eerder aan bod kwam in mijn eettips heeft quinoa een bijzonder lage glycemische index (GI), wat aangeeft dat de koolhydraten langzamer in de darm worden verteerd en dus minder snel als glucose in het bloed worden opgenomen. Dit voorkomt schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Ook bevat quinoa gezond onverzadigd vet, dit heeft samen met de voedingsvezels een gunstig effect op de cholesterol en beschermt tegen hart- en vaatziekten. Deze vetten zijn belangrijk voor de goede werking van ons lichaam. Tot slot is quinoa glutenvrij: het lijkt op een graansoort maar dat is het niet. Het is een plant uit de amarantenfamilie waarvan je de zaden kunt eten. Perfect dus om ons tarweoverschot te minderen en voor mensen die glutenintolerant zijn.

Quinoa-recepten
Los van al deze buitengewoon interessante informatie is het natuurlijk een kookboek vol inspirerende quinoa-recepten in de categorieën ontbijt, soepen, salades, snacks & spreads, hoofdschotels, desserts en lekkers. Door middel van een legenda wordt er duidelijk aangegeven welke recepten vegetarisch zijn en welke niet. Persoonlijke favorieten zijn de wake-up-call, de banenen-quinoapannenkoekjes met bessen en agavesiroop, de tropische quinoakwark met amandelmelk, de frisse voorjaarssalade met kikkererwten, pindasaus en tauge, de quinoa-bonensalade, de quinoasalade met verse kruiden en citroen, de salade met rode kool, winterwortel, bietjes en kruidenkaas, de hartige quinoaspread, de gevulde turkse pepers, de stoofpot van prei en champignons met geroosterde pitten en zaden, de quinoa-ovenschotel met venkel, oude kaas en oregano, de hartige groentenburgers, de paddenstoelenmix met laurierblad en oude kaas, het slastoofpotje met zachte geitenkaas, de quinoa-falafel, de quinoa-kokospudding met mango, quinoa-speculaaspudding en de quinoa-bramenmuffins.

Gezond en lekker?
Hoe gezond quinoa in al haar verschijningsvormen ook is, ik betwijfel wel of dat in al deze recepten optimaal tot uitdrukking komt. Hoe lekker de recepten ook zijn, in combinatie met volle melk, roomboter of oude kaas doet de quinoa natuurlijk niet in alle opzichten haar wondere werking. Bovendien hanteert het boek in sommige gevallen het principe ‘quinoa kan overal bij’, wat het in mijn ogen dan niet tot een uniek quinoa-recept maakt. Dat quinoa een echte ‘superfood’ is die je geweldig kan combineren blijft echter overeind en dit boek zorgt voor de nodige inspiratie. Quinoa eet je nooit genoeg!

Quinoa
Eric van Veluwen en Robert van Beckhoven
Carrera
ISBN 978 90 4881 950 8
Prijs 25,00

Quinoa: nummer 1 superfood

Summary
recipe image
Recipe Name
Quinoa: nummer 1 superfood
Published On