Print Friendly, PDF & Email
4.5/5 - (2 stemmen)

RAUW is het kookboek van Delphine de Montalier, bedoeld om optimaal te profiteren van alle vitaminen, voedingstoffen en uitvindingen van moeder natuur. Rawfood is fris, vrolijk, kleurig, krokant, vol vitaminen en vlug klaar. Bovendien krijg je er bergen energie van! Een bijzondere leefstijl die ik samen met gastblogger Irene van Chocodelic de komende weken verder zal uitlichten, maar eerst: alles over RAUW!

Een stapje in de goede richting
RAUW is geen kookboek dat van iedereen een RAW-foodie wil maken of voedingspatronen wil veranderen. Het is alleen een stapje in de goede richting. Want rauwe voeding kan immers iedereen integreren in zijn leefstijl: wie eet er niet regelmatig een salade met rauwe groenten? RAUW helpt je alleen je horizon te verbreden en te zien dat de mogelijkheden veel talrijker zijn dan je denkt: soep, sap, salade, ‘pastas’ en zelfs zoetigheden. Alles om gewoon optimaal te kunnen genieten van wat de natuur ons geeft, laten we dat allemaal iets vaker doen!

De kracht van onverhit
Rauwe groente zit bomvol vitaminen, mineralen en anti-oxidanten, maar wanneer de groenten tot boven de 43 graden worden verhit, worden de meeste voedingsstoffen vernietigd. Dus als we optimaal van al het goede van groente willen profiteren, moeten we groente bij voorkeur in de vorm van sap, soep of een smoothie eten. De enige eis die Delphine in RAUW bij de lezer neerlegt, is dat deze rauwe voeding geen middelmatigheid duldt. Koop dus wanneer je rauw kookt bewust, lokaal, van het seizoen en bij voorkeur klein geproduceerd. Vergeet voor even je oude vertrouwde supermarkt, en neem eens een kijkje in de natuurvoedingswinkel. Biologisch kopen kan prima op een budget! Wees alert en wees kritisch op wat je kookt en eet, dat is de belangrijkste basis van RAUW.

Direct beginnen
RAUW is een lekker hands-on boek dat je in staat stelt om direct te beginnen. Na een woordje vooraf krijgen we direct een overzicht van de voorraadkast met alles wat daarin hoort te staan: van melk (geen dierlijke melk natuurlijk!) tot noten en zaden, specerijen, zoetstoffen, zuidvruchten en smaakmakers. Het is even wennen, maar met deze lijst ben je goed voorbereid. Vervolgens meer over de benodigde keukenapparatuur: staafmixer, blender, sapcentrifuge, slowjuicer, keukenmachine, spiral slicer, messen, dunschillers, snijplanken, de voedseldroger, de oven en bewaarpotten. Tot slot nog wat tips om je eigen kiemen te kweken.

Kwaliteit is key
Als je één ding in het oog moet houden, dan is het dus de kwaliteit: je hoeft niet veel rauwe groente te eten, als wat je eet maar van goede kwaliteit is: vers en biologisch. Omdat biologische groente nu eenmaal minder chemische producten bevat dan niet-biologische groente, en vers nog bordevol vitaminen en mineralen zit. Als je geen biologische groente wil of kan kopen, zorg dan dat je ze goed wast, schoon boent of schilt. Koop je groente ook in kleine hoeveelheden, zodat je verleppen voorkomt en nadat je een gerecht bereidt hebt: eet het direct op! Op die manier haal je het optimale uit rauwe voeding.

Rauwe favorieten
En dan de recepten, de kleuren springen uit het boek! Neem de waanzinnige selectie soepen die (bijna) allemaal een andere tint groen zijn, vol met verschillende soorten groene groenten en heerlijke kruiden. Zeewiersalade, kleurrijke groente carpaccio, rauwe pad thai en smoothies en sappen met alle kleuren van de regenboog. Voor de liefhebber of diegene die nog even moet wennen een hoofdstuk ‘bijna rauw’ met een selectie lauwwarme of kort geroosterde gerechten met ondermeer pompoen. Om dit alles op te fleuren en extra smaak te geven heeft Delphine nog een mooie serie met huisgemaakte dressings en sauzen, en niet te vergeten het laatste hoofdstuk ‘zoet’: chocolade-kokostaart en citroentaart zónder te verhitten en heerlijke guild-free sorbetijsjes. Mmm… rauw en smaakvol!

RAUW
Delphine de Montalier
Uitgeverij Becht
ISBN 978 90 230 1424 9
Prijs 24,95

rauw

Summary
Kookboek RAUW: kennismaking met de raw leefstijl
Article Name
Kookboek RAUW: kennismaking met de raw leefstijl