Print Friendly, PDF & Email
5/5 - (1 stemmen)

Vandaag reviewen we even wat anders dan een standaard kook- of bakboek, namelijk een boek met meer dan 75 recepten voor klassieke en iconische cocktails. Dit kookboek noemt Tristan Stephenson ook wel de bijbel van de barman en hij leert je hierin waarmee rekening gehouden moet worden voor de perfecte cocktail. Het geheim zit volgens Tristan in veel oefenen en voorbereiden: ‘Je moet begrijpen wat je nodig hebt, wanneer je het nodig hebt en hoe je alles het best kan voorbereiden’. Ook neemt Tristan je in ‘Cocktails‘ mee naar de geschiedenis van ieder cocktailrecept! Ook zo benieuwd geworden naar dit cocktailboek? Lees dan hier onze review.

Cocktails: de bijbel van de barman
Zoals eerder benoemd is dit kookboek geschreven door Tristan Stephenson, een bekroonde bareigenaar, bartender, barista, chef, soms journalist en zelfs bestsellerauteur van verschillende drankboeken. Een bezige bij dus! Tristan is medeoprichter van Fluid Movement in Londen. Nu zegt je dat misschien niet heel veel, maar dit is een wereldwijd bekend drankadviesbureau dat invloed uitoefent op de beste eet- en drinkgelegenheden over de hele wereld. We kunnen dus wel zeggen dat Tristan Stephenson verstand heeft van dranken en het gemaakt heeft in deze markt. In dit cocktailboek probeert hij dan ook zijn passie voor cocktails over te dragen aan de lezer en alle gouden tips met hen te delen. Zo worden er niet klakkeloos recepten in gedeeld, maar kom je ook meer te weten over technieken en materialen!

Inhoud en structuur
Cocktails’ is een kookboek van 207 pagina’s, met meer dan 75 recepten. Na de inleiding gaan we eerst door naar pagina’s met theorie over het maken van een perfecte cocktail. Zo wordt het materiaal en glaswerk behandeld, waarbij de gebruikte termen voor materialen duidelijk wordt uitgelegd. Tristan geeft ook opties voor materialen wanneer je thuis cocktails wilt maken, maar niet de juiste benodigdheden aan materiaal hebt. Na dit stukje theorie zijn er twee pagina’s besteed aan ‘de glaswerkgids’, waarin elk soort type glas voor een drankje wordt uitgelegd. Voordat we beginnen aan de recepten zijn er nog meer theoretische hoofdstukken, wat dit kookboek echt leerzaam maakt. Er worden dingen besproken over keukeningrediënten, de wetenschap van smaken, een hoofdstuk waarin alle soorten alcohol worden besproken en als laatste alle tips en tricks die we moeten weten voor het maken van ons drankje. Wist jij bijvoorbeeld dat als je je cocktail shaket hij snel afkoelt, maar je in sommige gevallen beter kan roeren in plaats van shaken?

Nadat we het theoretische gedeelte hebben gehad is het dan toch echt tijd voor de recepten. De recepten in ‘Cocktails’ zijn opgebouwd per dranksoort. Zo beginnen we met het hoofdstuk ‘Gin’ en eindigen met het hoofdstuk ‘Brandy, sherry, wijn en amaro’. De ingrediënten staan duidelijk uitgeschreven en wanneer er een specifiek alcoholmerk moet worden aangeschaft, staat dit vermeld (wat niet veel het geval is overigens 😉). De bereidingswijze is vaak kort en bondig en omschreven in 2 tot 4 zinnen. Waar de pagina’s dan verder mee gevuld worden? Met stukjes geschiedenis over het drankje en persoonlijke verhalen. Deze verhalen maakt dit kookboek een stuk minder ‘droog’ en wil je het liefst alles doorlezen!

Lay-out
Dit kookboek heeft bij alle recepten prachtige foto’s die allemaal zijn gefotografeerd in dezelfde stijl. Het zijn vrij donkere, karakteristieke foto’s, wat dit kookboek een stoer tintje geeft. De recepten zijn overzichtelijk uitgewerkt en omvatten pas de inleiding/geschiedenis van het drankje na de bereidingswijze. De pagina’s lezen prettig door. Omdat het natuurlijk geen kook- of bakrecepten zijn, worden er geen tijden vermeld bij de recepten, maar is het echt belangrijk om te weten hoeveel tijd je kwijt bent met het maken van het perfecte drankje? ‘Cocktail’ oogt een beetje als een echt mannenboek, door het gebruik van de donkere afbeeldingen en massieve mannenhanden. Maar als vrouw zijnde kan er natuurlijk ook van cocktails gehouden worden, dus niks is minder waar!

Recepten
In ‘Cocktails’ worden meer dan 75 recepten met je gedeeld voor klassieke en iconische drankjes. Er staan dus klassieke recepten in zoals voor een ‘White Lady’ of ‘Piña Colada’, maar ook recepten die wij nog niet kenden. Zegt bijvoorbeeld de cocktail ‘Ti Punch’ jullie iets? Het leuke aan ‘Cocktails’ is dus dat je ook nog eens nieuwe drankjes leert kennen en zo misschien wel een nieuwe favoriet ontdekt! Omdat elk hoofdstuk per dranksoort is opgebouwd, kun je experimenteren met één fles! Zo hoef je dus in eerste instantie maar één fles te kopen en verder te zorgen dat je de basis ingrediënten die aan het begin van het kookboek worden verteld, altijd in huis hebt.

Al met al…
‘Cocktails’ is een echt kookboek voor de cocktail liefhebber of de bartender die meer wilt weten over de perfectie van elk drankje, maar is ook zeker geschikt voor een thuiskok die zijn vrienden een lekker drankje voor wilt schuiven. Het staat vol met verschillende recepten, dus er is voor ieder wat wils. Houd jij niet van tequila? Dan sla je dat hoofdstuk gewoon volledig over en heb je nog genoeg keuze uit andere cocktails. Dit kookboek is zeker een aanrader met de aankomende feestdagen in ons achterhoofd! Maar onthoud, drink met mate 😊.

Ben jij benieuwd geworden naar ‘Cocktails’? Of heb jij dit boek al in huis? Laat het ons weten in een reactie, op Instagram of Facebook. Wij zijn benieuwd!

Cocktails: De bijbel van de barman
Tristan Stephenson
€39,95 | Uitgeverij: Deltas
ISBN: 978 90 447 6168 9

 

Summary
Kookboek review: Cocktails
Article Name
Kookboek review: Cocktails
Description
Vandaag reviewen we wat anders dan een standaard kook- of bakboek, namelijk een boek met recepten voor cocktails. Lees dan hier onze review.
Author