Beoordeel dit artikel

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb eens in de zoveel tijd zoete cravings! En dan ook echt van slagroom tot chocolade en toffee, in de vorm van koekjes, cupcakes, bites, cakes, taart en meer. Om aan al deze cravings te voldoen, delen wij onze favoriete guilty pleasure recepten op Sinner Saturday. Vandaag: chocolade-stoutbierdonuts met chipotle-stoutbierpraliné uit het kookboek Modern Baking van Donna Hay.

Ingrediënten
Voor 6 stuks
125 ml stoutbier
1 theelepel vanillepasta of vanille-extract
335 g bloem, plus extra om te bestuiven
25 g cacaopoeder
75 g fijne kristalsuiker
2 theelepels gedroogde gist
4 eidooiers
60 ml double cream
80 g ongezouten boter, in blokjes en zacht
90 g honing
120 g pure chocolade, fijngehakt

chipotle-stoutpraliné
220 g fijne kandijsuiker of demerarasuiker
2 eetlepels stoutbier
chipotlechilipepers, fijngehakt

Bereidingswijze
1. Zet het stoutbier en de vanille op in een kleine sauspan op matig vuur tot het mengsel net warm is. Doe de bloem, cacao, kristalsuiker en gist in de mengkom van een keukenmachine.
2. Draai op de middelste stand, met de deeghaak, tot een egale massa. Voeg het stoutmengsel en de eidooiers toe en draai tot alles net is gemengd.
3. Voeg de room en 50 g boter toe en draai 6–8 minuten of tot je een soepel deeg hebt. Leg het deeg in een ingevette kom, dek af met een vochtige theedoek en zet 1 uur op een warme plek, of tot het deeg in volume is verdubbeld.
4. Bekleed een grote bakplaat met bakpapier. Rol het deeg op een licht bebloemd werkvlak uit tot een dikte van 1,5 cm.
5. Steek met een ronde koeksteker van 8 cm 6 rondjes uit het deeg. Leg met voldoende tussenruimte op de bakplaat. Verwijder met een licht met bloem bestoven ronde koeksteker van 4 cm het deeg uit het midden van ieder rondje.
6. Laat de rondjes 30 minuten op kamertemperatuur staan, of tot ze zijn gerezen.
7. Verwarm de oven voor op 180 °C. Doe de kandijsuiker, stout en chilipeper in een kom en roer tot alles net is gemengd.
8. Verdeel het mengsel over een met bakpapier beklede bakplaat en zet 20 minuten in de oven of tot het goudbruin is. Laat hard worden en verkruimel het.
9. Zet de donuts 8–10 minuten in de oven of tot ze gerezen zijn en goudbruin kleuren. Laat volledig afkoelen.
10. Verwarm in een kleine sauspan op laag vuur de overige 30 g boter met de honing en chocolade 2–3 minuten of tot je een gesmolten, gladde massa hebt.
11. Doop de bovenste helften van de donuts in dit chocoladeglazuur, strooi er de verkruimelde praliné over en dien op.

Wat is jouw favoriete guilty pleasure recept? Heb jij dit recept gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn ontzettend benieuwd!

Modern Baking
Donna Hay
Uitgeverij: Het Spectrum
ISBN: 9789000360550
Prijs: €35,-

Summary
Sinner Saturday: chocolade-stoutbierdonuts met chipotle-stoutbierpraliné
Article Name
Sinner Saturday: chocolade-stoutbierdonuts met chipotle-stoutbierpraliné
Description
Vandaag delen wij een recept uit het nieuwste boek van Donna Hay Modern Baking: chocolade-stoutbierdonuts met chipotle-stoutbierpraliné!
Author

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!