Print Friendly, PDF & Email

Je bent vast wel eens bij de saladebar SLA geweest – of je hebt er in elk geval van gehoord. De eerste vestiging werd in 2013 geopend aan de Ceintuurbaan in Amsterdam. Inmiddels kent Amsterdam nóg twee vestigingen en kun je de heerlijke salades van SLA ook proeven in Utrecht en Den Haag. SLA is hip en dat vieren zij met het kookboek SLA – Een handboek voor groen, gezond en geweldig lekker eten. Het kookboek ligt sinds vorig jaar in de winkels.

SLA kookboek - Salade van veldslaDe eetfilosofie van SLA
Het uitgangspunt van SLA is dat eten gezond en “schoon” moet zijn. Bewust eten is belangrijk en SLA wil je graag inspireren om op een gevarieerde manier gezond te eten. Zo doe je jezelf en je lichaam volgens SLA een groot plezier. Alle recepten in dit boek – en in de saladebars – zijn gebaseerd op groenten en alle gerechten zijn suiker-, tarwe- en koemelkvrij.

Salades en nog meer salades
Het moge duidelijk zijn: in dit kookboek vind je vooral salades terug. Maar niet alleen maar, hoor. SLA serveert in de winkels namelijk ook verse soepen, sappen, verantwoorde zoetigheden en een heleboel verschillende soorten hummus. Ook hiervoor vind je dus recepten terug in dit boek. Het aanbod dat je ziet op de menukaart bij SLA varieert natuurlijk: de gerechten worden bereid op basis van seizoensgroente. Je vindt dus niet de recepten van alle gerechten die je in de saladebar kunt bestellen terug in dit boek. Maar dat maakt natuurlijk niet uit!

SLA kookboekKoken met SLA
Het boek begint met een aantal handige hoofdstukken op het gebied van ingrediënten: wat moet er in je keukenkastjes staan, waar sla je die ingrediënten in, welke apparatuur mag er niet in je keuken ontbreken én welke basistechnieken moet je onder de knie hebben om groente lekker te bereiden en tot hun recht te laten komen? Voordat we naar de recepten gaan, legt SLA ons nog even uit hoe je een salade precies opbouwt en welke stappen je absoluut niet mag overslaan. Een salade maken is namelijk méér dan een zakje ijsbergsla in een kom gooien en er wat tomaten, komkommer en paprika bij doen!

En dan de recepten…
…Die zijn opgedeeld in zeven hoofdstukken: salades, dressings, hummus, soepen, snelle warme gerechten, sappen & smoothies en zoet. Nee, lang niet alle recepten in dit boek zijn vegetarisch. Je vindt er behoorlijk wat recepten met vlees of vis in terug. Het uitgangspunt van SLA is dan ook “gezond & biologisch” – niet per se vegetarisch of plantaardig. Een beetje jammer, maar tegelijkertijd ook een uitdaging: de geoefende vegetariër kan met wat fantasie toch wel met de niet-vegetarische recepten uit de voeten en een vegetarische (of veganistische) variant verzinnen.
Niet alleen de salades zijn inspirerend, ook de verschillende soorten hummus en warme gerechten zien er erg goed uit. En natuurlijk de verantwoorde toetjes!

SLA kookboek - Salade van bladspinazieSnel de keuken in!
Al met al is dit boek een inspiratie voor iedereen die graag met groente wil koken. Het boek is mooi vormgegeven, met kleurrijke foto’s en in een mooie hardcover. Kun je er goed bij hebben, dus, op je kookboekenplank.

SLA – Een handboek voor groen, gezond en geweldig lekker eten
recepten van Ida de Haart
Kosmos Uitgevers
ISBN 978 90 215 5969 8
Prijs: 24,99

Benieuwd geworden naar dit boek of heb je het al in je bezit? Laat ons jouw mening weten via Facebook, Twitter of in een reactie. We horen het graag!

Summary
SLA: het kookboek
Article Name
SLA: het kookboek