Print Friendly, PDF & Email

Wereldkeukens zijn helemaal geïntegreerd in veel Nederlandse keukens. Hoe vaak eten we wel niet Italiaans, Mexicaans of Aziatisch? Vandaag bespreken we de Provençaalse keuken! Hiervoor gebruiken we het mooie boek Provence van Alex Jackson. Wat is de Provençaalse keuken precies? In het boek gingen we op zoek naar de kern van deze authentieke wereldkeuken!

De Provence
Uitgestrekte lavendelvelden, oude kasteeltjes en pittoreske dorpjes zijn ook in deze Franse streek te vinden. Wat de Provence echt onderscheidt van de rest van Frankrijk, zijn de ietwat exotische en mediterrane invloeden. Dit komt doordat de Provence in Zuid-Frankrijk ligt, uitkijkend op de Middellandse Zee. Er zijn daardoor veel invloeden van de Italiaanse keuken en het Spaanse platteland te zien. De Provence staat vooral bekend om de enorme wijngaarden en goede rosé wijnen. Hoewel de dranken hier een grote rol spelen, is het eten ook een groot onderdeel van de cultuur.

De keuken
Een Bourgondische leefstijl; als je aan Frankrijk denkt, denk je misschien niet meteen aan een vegetarische keuken. Zonde, want deze charmante cultuur heeft ook de vegetariër enorm veel te bieden! Met peulvruchten, groente en fruit wordt vooral in de Provence naar hartenlust gekookt. Echte Provençaalse recepten die je tegenkomt in het boek zijn ratatouille, salade niçoise, panna cotta, zelfgemaakte aioli en rabarber galette. Daarnaast kennen we natuurlijk allemaal de Provençaalse kruidenmix die bestaat uit marjolein, oregano, salie en tijm. Kortom gezegd: enorm veel Joie de vivre!

Sfeer
De sfeer van de Provence is op en top Frans en rustiek, maar dan nog eenvoudiger. Ook in de keuken is dit terug te zien: geen ingewikkelde poespas, enkel simpel keukengerei. De uitgestrekte velden in deze streek geven een gevoel van ruimte. Van Gogh’s zonnebloemen en de sterrennacht zijn hier geschilderd. Niet voor niks gaan mensen ook graag in dit gebied op vakantie om even tot rust te komen en van de cultuur te proeven. Lekker lang tafelen is in de Provence geen uitzondering. Soms is de maaltijd simpel, maar er kan ook extravagant worden uitgepakt met champagne en lekkere kaasjes.

Op de markt
Zo uitgestorven als de Provençaalse dorpjes erbij kunnen liggen in de middag, zo levendig zijn de markten. Er zijn vaak tientallen kraampjes met groente en fruit te vinden. Bij de eenvoudige manier van koken is extra aandacht aan de kwaliteit van de ingrediënten een must. Het zorgvuldig uitzoeken van de beste exemplaren is dan ook een belangrijke bezigheid. Typerend zijn de manden met verschillende soorten aardappelen, tomaten van paars-rood naar lichtgeel gekleurd, artisjokken, zwarte truffel, fruit zoals vijgen, aardbeien en reine-claude pruimen, kazen en veel kruiden.

Met de seizoenen 
De Provençaalse keuken is authentiek, eenvoudig, en een beetje ‘wat de boer niet kent dat eet ‘ie niet’. Klassiekers kenmerken deze keuken. In plaats van een stukje vlees of vis, zijn de groenten de echte hoofdspelers in de gerechten. Deze wereldkeuken is daardoor ook heel geschikt voor vegetariërs, omdat dierlijke producten makkelijk uit de gerechten weggelaten kunnen worden! Als vleesvervanger worden er bijvoorbeeld kikkererwten en champignons gebruikt. De grote rol van groente inspireert de manier van koken in de Provence. Dit gebeurt namelijk zoveel mogelijk met plaatselijke producten uit het seizoen. Super duurzaam dus!

Wat is jouw favoriete Provençaalse gerecht? Verras ons met jouw creatie op Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

Provence
Alex Jackson
Uitgeverij: Good Cook B.V.

Summary
Wereldkeuken: de Provençaalse keuken
Article Name
Wereldkeuken: de Provençaalse keuken
Description
Wereldkeukens zijn helemaal geïntegreerd in veel Nederlandse keukens. Vandaag bespreken we de Provençaalse keuken aan de hand van Provence van Alex Jackson.
Author