BLOEMKOOL: van grond tot bord
Isabel Boerdam

BLOEMKOOL: van grond tot bord

zaterdag 16 juni 2018
Elke dag sta ik met groenten in de keuken, maar als ik eerlijk ben weet ik heel vaak niet hoe deze precies groeien en geoogst worden. Wat is het Nederlandse seizoen? Groeien ze onder de grond of aan een plant? Ik wil het voor eens en voor altijd weten, dus ging ik langs bij de telers Van Eigen Bodem. Vandaag alles over bloemkolen, van grond tot bord!

https://www.youtube.com/watch?v=T152leApvgY&feature=youtu.be

Wil je geen filmpje missen? Abonneer je dan nu op VEGGIE!

Van zaadje tot plant
Bloemkool kan in de kas en op het land groeien. Voor het telen wordt een zaadje van de bloemkoolplant diep onder de grond geplant en moet regelmatig water en goede bemesting krijgen. Uit het zaadje groeit een stengeltje, die boven de grond uit gaat steken. Langzaamaan gaan er bladeren aan groeien. De bladeren worden steeds groter en breder. In het midden, tussen de bladeren, begint één kleine witte bloemkool te groeien. Deze is bedekt door de bladeren. Dat is goed, omdat dat verkleuring van de bloemkool tegengaat. Als de bloemkool zelf aan de lucht wordt blootgesteld, kan de teler de bladeren zelf dichtvouwen over de bloemkool heen, om hem te bedekken tegen de zon. De bladeren kunnen dan zelfs worden dichtgenaaid om de bloemkool zo goed mogelijk te beschermen. Anders kan de bloemkool gelig en bruin, of zelfs rood of zwart worden. De bloemkool die we eten, bestaat als het ware uit de bloemknoppen van de bloemkoolplant. Als de bloemkool namelijk niet geoogst wordt, groeien de stengels steeds verder. Deze stengels bevallen allemaal kleine knopjes (de witte delen van de bloemkool), die zich ontpoppen tot witte bloemetjes. Daarom heet het bloem-kool!

Seizoen
Bloemkool telen duurt een aantal maanden. Meerdere keren per jaar is het mogelijk om bloemkool te telen. Bloemkool voor de zomer (zomerbloemkool) wordt van eind februari tot het begin van augustus gepland. De oogst hiervan is van mei tot december. Winterbloemkolen zijn beter geschikt voor de kou. Deze worden in augustus geplant en kunnen worden geoogst in het voorjaar, van april tot half mei. Bloemkolen die buiten groeien, zijn afhankelijk van het weer. Als er vroeg in het jaar al flinke vorst is, moet de oogst eerder stoppen. Bloemkolen kunnen namelijk erg slecht tegen heftige kou.

Oogst
Als de bloemkool groot genoeg is en een beetje loskomt van de zijkant van de plant, kan hij worden geoogst. Dit kan ook als 'ie als het ware de lucht in gaat schieten. Sommige delen van de kool komen dan hoger in vergelijking met de rest. Bloemkool oogsten doe je door hem bij de steel af te snijden. Als de bloemkool is geoogst, kan er ruimte worden gemaakt voor een nieuw zaadje, die weer tot een nieuwe bloemkool kan groeien.

Na het oogsten
Het is belangrijk om voorzichtig met de bloemkool om te gaan, anders wordt hij lelijk. Om de bloemkool wit te houden, mag 'ie niet worden aangeraakt met blote handen. Dit kan bruine vlekken geven en dat willen we niet! Na het oogsten wordt de bloemkool zo snel mogelijk in de ‘eindverpakking’ van bladeren naar een distributiecentrum gebracht, die hem verspreid over winkels.

Bloemkool weetjes

  • Naast witte bloemkool, is er ook een groene (romanesco) en paarse variant. De paarse bloemkool groeit hetzelfde, maar daar wordt de 'kleurstof' van rode kool aan toegevoegd. Voor romanesco geldt dat ook, maar worden geoogst van juli tot en met november

  • De duur van de groei van de bloemkool is van invloed op de bereidingstijd. Hoe korter de bloemkool op het land is geweest, hoe eerder hij gaar is.

  • Verse bloemkool moet je in de koelkast bewaren en blijft enkele dagen goed.

  • Bloemkool is niet alleen gekookt lekker, maar ook ideaal om te wokken of te roosteren in de oven. Check onze bloemkoolrecepten!


Wist jij dat bloemkolen op deze manier groeien? Heb je iets nieuws geleerd? Of een heerlijk bloemkoolrecept dat je graag wilt delen? Laat het ons weten via een reactie onder dit artikel of via Facebook of Instagram. We zijn heel benieuwd! 

Bron:
Vaneigenbodem.nl
Verseoogst.nl
Mooiemoestuin.nl

Dank aan Shutterstock voor de foto van de bloemkoolplant door Avatar_023. Je downloadt de foto hier.

1 Reacties

Ik hen kleine bloemkoolplantjes gekregen en half mei in mijn tuin gezet. Het groeit aks kool. Tot nu toe alleen blad. Ik was nieuwsgierig hoe het verder gaat met de plant en ik vond deze site erg interessant en informatief.

12:00 19 januari 2024

Hi Ellen, Wat fijn dat we je hebben kunnen informeren over bloemkool. We hebben ook veel recepten met bloemkool. We hopen dat je nog lang van je planten mag genieten. Liefs, Karlijn

12:00 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.