Vegetarische soep met 50% groente
Isabel Boerdam

Vegetarische soep met 50% groente

donderdag 21 juli 2016
Mijn favoriete zondagavond na een druk weekend met misschien iets te veel drankjes en hapjes? Een film kijken op de bank met een grote kom soep en crackers. Daar knap ik altijd zo van op! Een bordje vol met groente, gezond en mager, voor mij een snelle en easy detox. Eerlijk is eerlijk, ik heb ook niet altijd zin om die soep zelf te maken. Maar vaak vind ik dat er in de kant-en-klare soepen te veel troep zit of vind ik ze te zout. Vorige week ontdekte ik echter iets nieuws: vegetarische soepen met minstens 50% groente!

Tomaat, doperwt, gele paprika of wortel?
Wanneer ik een kant-en-klare soep koop, koop ik eigenlijk altijd een biologische tomatensoep. Daar kan het minst aan misgaan en is meestal het puurst bereid. De champignonsoep zit altijd vol met room, de pompoensoep smaakt wat mij betreft niet naar pompoen en ik wantrouw altijd ‘gekke stukjes’ in soepen. Kortom, niet zo’n succes. Tot ik deze maand las over de nieuwe soepen van het oude familiebedrijf ‘Struik’. Zij ontwikkelden vegetarische gepureerde soepen met minstens 50% groenten, in de smaken tomaat, doperwt, gele paprika en wortel. Dat zijn vernieuwende smaken waar je blij van wordt!

Soep in fles
De soepen zijn verpakt in een fles wat ik persoonlijk ideaal vind. Je kan ze namelijk ook koud eten en dat betekent dat ik mijn nieuwe snelle lunch ontdekt heb. De fles past perfect in mijn handtas, dus wanneer ik weet dat ik een lange dag moet maken heb ik gewoon een gazpacho boordevol groenten bij de hand. Leuk vind ik dat de fles ook serveertips geeft. Combineer de doperwtensoep (die super fris is en waarbij je echt de erwtjes proeft!) bijvoorbeeld eens met een scheutje yoghurt, verse peterselie en blokjes avocado. Een heerlijke combinatie! Ook voor de andere smaken worden tips gegeven om de soep nog smakelijker en ‘eigen’ te maken.

Dagelijks aanbevolen hoeveelheid groente
De soepen bestaan dus voor minstens 50% uit groente. In het geval van de tomatensoep betekent dat 196 gram groente per portie (halve fles), in het geval van de wortelsoep 125 gram, in het geval van de doperwtensoep 159 gram en in het geval van de gele paprikasoep 125 gram. Dat is helemaal niet gek, zelf eet ik voor lunch of diner namelijk makkelijk een hele fles! Klaar ben ik met mijn dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groente. Ideaal! Daarnaast zijn de soepen mager (tussen de 145 en 255 calorieën per fles bestaande uit 480 ml) en vrij van smaakversterkers en kleurstoffen. Een hele gezonde en makkelijke keuze dus!

Wat zit erin?
De feiten op een rijtje. Wat zit er dan precies in?

  • Tomatensoep: 64% to­maat, wa­ter, pa­pri­ka, ui, ge­mo­di­fi­ceerd zet­meel, sui­ker, zout, raap­zaad­olie, knof­look, ba­si­li­cum en li­moen­sap.

  • Doperwtensoep: 57% erw­ten, wa­ter, vol­le yoghurt, ui, raap­zaad­olie, zout, knoflook, ge­mo­di­fi­ceerd ma­ïs­zet­meel en munt.

  • Wortelsoep: 35% wortel, water, pompoen, volle yoghurt, selderij, suiker aardappel, gemodificeerd zetmeel, prei, raapzaadolie, zout, ui, peterselie en chilipoeder.

  • Gele paprikasoep: 40% ge­le pa­pri­ka, wa­ter, ui, aard­ap­pel, sui­ker, crè­me fraî­che, wit­te wijn, ge­mo­di­fi­ceerd ma­ïs­zet­meel, raap­zaad­olie, zout en knof­look.­


Suiker?
Inderdaad, dat is jullie ongetwijfeld ook op gevallen, er zit dus in iedere soep een beetje suiker. Normaal gesproken iets waar ik geen fan van ben, dus omdat ik deze soepen zo lekker vond heb ik het aan Struik gevraagd: waarom zit er suiker in? En hoeveel? Een interessant antwoord: "In de tomatensoep, de gele paprikasoep en de wortelsoep wordt een klein beetje suiker toegevoegd om de smaak te balanceren. In het geval van tomatensoep veroorzaakt het kookproces een licht zure smaak, die door het snufje suiker wordt opgeheven. Ook de paprika wordt bij het bereiden een heel klein beetje bitter, en door de suiker balanceer je dit en komt de smaak van de gele paprika beter naar voren. Hetzelfde geldt voor de wortelsoep waar bij de wortel in deze receptuur beter tot z’n recht komt. Extra lekker dus en nog steeds heel gezond."

Tot slot goed om te weten: ik heb deze soep gevonden bij Albert Heijn, waar je een fles koopt voor 1,89 euro. Dat is nog eens het proberen waard! Meer informatie over deze soepen vind je op de website van Struik.



Ben jij benieuwd geworden naar deze soep? Ga je het ook proberen of ken je het? Laat ons jouw mening weten via Facebook, Twitter, Instagram of in een reactie. We horen het heel graag!

3 Reacties

Zojuist de pompoensoep van Struik voor het eerst gegeten, hij zat in mn kerstpakket. Ik vind het een lekkere, stevige soep maar wel jammer dat er geen worst in zit

12:13 19 januari 2024

Heb je ook aan Struik gevraagd waarom ze in alle soepen 'ge­mo­di­fi­ceerd ma­ïs­zet­meel' (E 621) stoppen? ( http://healthymommyy.blogspot.nl/2013/03/msg-e621-in-al-zijn-vormen.html )

12:13 19 januari 2024

Dag Karen, Maiszetmeel is geen E621. Struik gebruikt dit (E621) niet in haar producten. Maiszetmeel is een natuurlijk product dat in ons eten vooral wordt toegepast als bindmiddel. Hiermee kun je een soep aanmaken en iets steviger maken. Hoop dat dit een antwoord geeft op je vraag!

12:13 19 januari 2024

Ik vind de soepen van Struik echt heerlijk, vol en echt een lekkere maaltijd voor in de zomer als je geen zin hebt om te koken. Heb je de boerensoepen wel eens geprobeerd van Struik? De bloemkool is mijn favoriet :) Groetjes Sarah

12:13 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.