Print Friendly, PDF & Email

De zon schijnt! Voor mij betekent dat buiten genieten van de eerste zonnestralen, met vriendinnen op het terras, of in de binnentuin, of op het balkon, of zittend aan de gracht (eigenlijk ben ik niet heel kieskeurig, als er maar zon is), het liefst met een glas wijn in mijn hand. Na een dag hard werken vind ik eigenlijk altijd dat ik het verdiend heb, een goed glas wijn, om even te ontspannen. En bij een mooi gerecht drink je toch liever geen water? Helaas stijgt de alcohol op een zonnige dag veel sneller naar mijn hoofd dan normaal en voel ik me tijdens een drukke werkweek de volgende dag lang niet altijd honderd procent. Hoe heerlijk zou het zijn om zorgeloos te genieten van alle gezelligheid van een glas wijn, zonder de vervelende gevolgen en zonder je ‘slecht’ te voelen. Ik sprong daarom een gat in de lucht toen ik La Source ontdekte. Hoge kwaliteit alcoholvrije wijnen waar je gerust een glaasje meer van mag nemen!

Wijn zonder alcohol
Bij het denken aan wijn, bier, likeuren en cocktails wordt vaak gedacht aan de negatieve effecten: dat het slecht is voor de lever, maag, het hart- en bloedvaten, dat het vocht onttrekt en dat je er dik van wordt. Maar eigenlijk zijn dat de effecten van alcohol op het lichaam. Heel simpel gezien, haal de alcohol uit de wijn en je houdt alleen de goede eigenschappen over. De gezelligheid, de prachtige kleur in dat mooie glas én de smaak! Zonder alcohol houd je een drank over, die je kan drinken zonder je zorgen te maken over dat ene glas wijn meer, of dat één glas bier gelijk staat aan twee boterhammen. Een glas alcoholvrije wijn bevat namelijk 66% minder calorieën dan een gewone wijn. Klinkt perfect, maar als ik eerlijk ben dacht ik tot nu toe bij alcoholvrije dranken aan Jip- en Janneke champagne die mij meer aan bruisende appelsap doet denken dan aan een glas Veuve Cliquot met een fijne bubbel. Onlangs probeerde ik de wijnen van La Source en ik moet zeggen, de wijnkenner in mij werd hier wel blij van.

Van druif naar wijn zonder alcohol
Wanneer suikers uit druiven worden omgezet in alcohol, verandert druivensap in alcoholhoudende drank: wijn. Deze fermentatie vind plaats onder invloed van gist. Heel simpel gezegd is dit het proces van het maken van wijn. Dit is het geval bij elke wijn, het enige verschil met de wijnen van La Source is dat aan het einde van dit proces er een extra handeling plaatsvindt, namelijk het de-alcoholiseren van de wijn. Bij de wijnen van La Source wordt een moderne techniek gebruikt. De alcohol word uit de wijn gehaald door middel van een vacuum. De basis wijn wordt in een glazen buis van 22 meter hoog gegoten. Rondom de buis zitten uitstulpingen waar de alcohol middels een vacuum methode uit de wijn wordt getrokken. Door vele filters en vertragingen in de buis, wordt onderin de alcoholvrije wijn opgevangen. Dit alles gebeurt op 32 graden Celsius. Aldus Wiljan Dorrepaal, eigenaar van La Source: “Zo krijg je een wijn vergelijkbaar met alcohol, maar hier blijf je helder bij.”

La Source: pionier in alcoholvrije dranken
Door de populariteit in alcoholvrije wijnen is La Source in 2003 gestart. De zoektocht naar goede en smaakvolle alcoholvrije alternatieven van alcoholhoudende dranken is hun constante drijfveer. De oprichter van La Source Wiljan Dorrepaal is van mening dat alcoholvrije dranken niet meer weg te denken zijn uit onze maatschappij. Ik denk dat hij gelijk heeft: gezien de huidige trend van bewuster kiezen, zou alcoholvrije wijn weldegelijk een uitkomst kunnen bieden. Niet alleen voor sporters, zwangere vrouwen of mensen die wegens gezondheidsredenen geen alcohol meer mogen drinken, maar ook voor de wijnkenner, de gezelligheidsdrinker of de student, zou alcoholvrij drinken zo nu en dan een goed alternatief zijn. Eerlijk? Ik ben dol op mijn glas wijn mét alcohol, dus die houd ik er zeker in. Maar van wijn drinken word ik blij, dus hoe vaker hoe liever als de negatieve gevolgen niet meetellen!

De smaaktest
La Source heeft een compleet alcoholvrij assortiment. Naast witte-, rode-, rosé-, en mousserende wijnen, hebben ze ook likeuren, cocktails, bier en kinderdranken. Wij hebben een kleine greep uit het assortiment mogen proeven: de premium sparkling van Lussory, rosé van Eisberg, Chardonnay van Barrels & Drums, en een temperanillo van Lussory. Redelijk sceptisch begonnen we aan de test en néé het is natuurlijk geen wijn, maar het is wel een te gek alternatief! Vergelijkbaar met druivensap? Nee, dat ook niet. De champagne, witte wijn en rosé zijn net wat zoeter dan gemiddeld en missen het kenmerkende stroeve bittertje van een alcoholhoudende wijn (interessant om nu te beseffen wat dat doet met de smaak!). Daardoor heeft het iets weg van een fruitige drank, maar dan eleganter en met een breder smaakpalet. De temperanillo van Lussory is eigenlijk de enige wijn die ik niet met heel veel plezier opdrink, maar als ik later de merlot van Barrels & Drums probeer ben ik wel weer te spreken. Het is net zoals met wijn: ook in het alcoholvrije assortiment moet iedereen zijn eigen smaak ontdekken. Dus doe de smaaktest en vertel ons wat jij vindt! En vergeet vooral de voordelen niet: heerlijk doorzakken op een zomeravond en daarna geheel verantwoord achter het stuur kruipen, of ouderwets borrelen op een gewone maandag en dinsdag weer scherp op kantoor verschijnen. Het is even wennen, maar wij zijn fan en zullen zeker wat extra glaasjes drinken deze zomer!

Meer weten? Kijk op de website van La Source. Flesje kopen? Je vindt ze zowel in de slijterij als online en we mogen voor deze webshop een mooie kortingscode delen! Met Hippe10 ontvang je 10% korting op je bestelling. Deze code is geldig t/m 31 mei.

Ben jij benieuwd geworden naar dit product? Ga je het ook proberen of ken je het? Laat me jouw mening weten via Facebook, Twitter of in een reactie. Ik hoor het heel graag! 

IMG_1987

Summary
La Source: alcoholvrij genieten!
Article Name
La Source: alcoholvrij genieten!