Print Friendly, PDF & Email
5/5 - (1 stemmen)

Champagne drinken is altijd al een feestje, maar met een fles van Ruinart champagne wordt het al helemaal een bijzondere gelegenheid. Dit champagnehuis is namelijk de oudste ter wereld. Een lesje over de champagne van dit bijzondere huis!

Ruinart Champagne
Ruinart produceert al sinds 1729 (!) champagne, sinds Dom Thierry Ruinart – de neef van de uitvinder van Dom Perignon – het oprichtte. De familie Ruinart streeft naar waarden als puurheid, elegantie en bescheidenheid. De Ruinart champagne is gemaakt van drie soorten druiven: Chardonnay, Pinot Meunier en Pinot Noir. Kenmerkend is dat Ruinart een champagne is die relatief veel Chardonnay-druiven bevat, in tegenstelling tot andere champagnes. Er zijn in totaal vijf champagnes, drie non-vintages en twee vintages. Non-vintage champagne rijpt drie jaar, dit zijn de R de Ruinart, Blanc de Blancs en Rosé: alle drie Brut. Van de twee vintages is er Blanc de Blancs en Rosé. Deze champagnes rijpen tot wel tien jaar! Alle champagnes bestaan voor 40% tot 100% uit Chardonnay en dit is dan ook de ‘gouden draad’. De Chardonnays zijn levendig, puur, helder en met een fris aroma. Het bijzondere aan Chardonnay is dat het een kwetsbare, schaarse druifsoort is en het tijd en expertise nodig heeft om zich te ontwikkelen. Ook de huidige champagnes worden gegoten in de unieke vorm van de Ruinart fles, als eerbetoon aan de flessen uit de 18e eeuw.

Van eerste champagne to champagnehuis
Dom Thierry Ruinart ontdekte de ‘wijn met bubbels’, toen nog niet bekend als champagne. Hij zag een grote toekomst voor deze wijn. Toen hij toestemming kreeg om de champagne te kunnen vervoeren en het dus naar andere regio’s kon worden getransporteerd, konden er serieuze zaken worden gedaan. Het werd een enorm succes en de familie kon zich richten op het eerste champagnehuis. Halverwege de 18e eeuw werd het champagnehuis uitgegraven uit kalksteengroeves. De kelders, ook wel crayères genoemd, komen tot wel 38 meter diep en zijn 8 kilometer lang! De omstandigheden hiervan zijn ideaal voor het vergisten en rijpen van de champagnes. De temperatuur is namelijk constant, de vochtigheidsgraad ideaal en er is geen vibratie. Daarnaast hebben deze kelders de bombardementen van de Eerste Wereldoorlog overleefd. Waar het hoofdkantoor werd verwoest, bleef de wijnproductie in de kelders gewoon doorgaan. Ook na de leeggeroofde kelders tijdens de Tweede Wereldoorlog begon het champagnehuis opnieuw met produceren, en met succes! De kelders zijn zo bijzonder dat ze inmiddels ook tot de UNESCO werelderfgoedlijst behoren.

Heb jij ooit deze bijzondere champagne van Ruinart mogen proeven? Deel jouw ervaring via een reactie op de website of met een berichtje via Facebook of Twitter. Wij zijn benieuwd!

 

Summary
Ruinart: het eerste champagnehuis
Article Name
Ruinart: het eerste champagnehuis