Print Friendly, PDF & Email

Al eerder maakte ik kort kennis met de veganistische (!) wijnen van Yan Florijn op de opening van De Vegetarische Slager in Amsterdam. Maar al te graag wilde ik meer weten over het produceren van veganistische wijnen en deze aan een smaakonderzoekje onderwerpen. Onlangs kreeg ik deze kans op de Yan Florijn wijnproeverij.

Yan Florijn
Yan Florijn wordt gerund door Yannick en Floor. Een gezondheidswetenschapster en een historicus, beide met een oog voor gezondheid en duurzaamheid en een liefde voor wijn. Deze twee combineren zij met hun nog jonge bedrijfje Yan Florijn dat 100% veganistische wijn verkoopt. Hierbij vinden ze het belangrijk dat deze wijnen biologisch of biologisch-dynamisch geproduceerd zijn, dat wil zeggen met aandacht voor de natuurlijk omgeving en zonder chemische middelen zoals kunstmest waardoor de grond haar eigen kracht behoud. Ook letten ze erop dat de wijnen afkomstig zijn van kleine wijnboeren die gebruik maken van lokale druiven. Hiermee willen ze de monopoliecultuur ontmoedigen zowel qua boer als qua product, het minder bekende kan immers verrassend lekker zijn. Tot slot verkoopt Yan Florijn uitsluitend wijnen waar geen dierlijke producten aan te pas zijn gekomen en dit laatste aspect verdient natuurlijk wat uitleg.

Veganistische wijnen
Evenals vele anderen wist ik tot mijn eerste kennismaking met Yan Florijn niet dat wijnen ook niet-veganistisch konden zijn. Na een lesje van Yannick en Floor werd mij echter duidelijk dat zelfs bij wijn de toevoegingen niet altijd helder zijn. Zo wordt schijnbaar vaak tijdens het proces van het helder maken ook wel ‘klaren’ genoemd, gebruik gemaakt van dierlijke eiwitten, vislijm of gelatine. In de wijn zitten op dat moment namelijk nog druivenschilletjes en ander ruis dat negatief van invloed kan zijn op de smaak en de uitstraling van de wijn. Om deze reden moet de wijn geklaard worden. Om deze fase snel te laten verlopen moet er gezorgd worden dat deze deeltjes vlug naar de bodem zakken en dit gaat het makkelijkst wanneer zij vastkleven aan bijvoorbeeld een eiwit. Pas recentelijk is er aandacht ontstaan voor het feit dat dit helemaal geen dierlijk eiwit hoeft te zijn, plantaardige eiwitten (van bijvoorbeeld peulvruchten) werken net zo makkelijk. Een van de kenmerken van de wijn van Yan Florijn is dus dat deze met plantaardige eiwitten geklaard is, of zelfs zonder toevoegingen met heel veel geduld.

Wijnproeverij
Op de wijnproeverij, die plaatsvond in de Vegetarische Slager waar nu een grote gemeenschappelijke tafel staat zodat je er ook een hapje kunt eten, kreeg ik de kans deze wijnen eens te bestuderen qua kleur, geur en smaak. Yannick en Floor voorzagen ons hiervoor van een mooie aromazon die ons kon helpen onze ervaringen te beschrijven. We proefden zeven wijnen waaronder drie witte, drie rode en een bubbeltje, van totaal twee wijnhuizen waar Floor en Yannick zelf op bezoek waren geweest. Alle wijnen waren smaakvol en van goede kwaliteit, maar ik heb natuurlijk een paar favorietjes:

1. Zeiselberg, gemaakt van de Blaufränkisch druif door het Oostenrijkse wijnhuis Hareter in het Burgenland (2011). Een heerlijke volle, aromatische rode wijn met rokerige en kruidige tonen van hout en kersen.

2. Naturschönheit, gemaakt van de Zweigelt en Cabernet Sauvignon druif eveneens door het Oostenrijkse wijnhuis Hareter in het Burgenland (2012). Een zachte, fijne rode wijn met een prachtige kleur en mooie donkerrode fruit tonen die veel mensen lekker zullen vinden.

3. Générosité, gemaakt van de Sémillon druif door het Franse wijnhuis Chateau Feely in Bergerac (2012). Een bijzondere, verrassende houtgerijpte witte wijn met zure en zilte tonen. Voor de liefhebber!

4. Schwips, gemaakt van de Blaufränkisch druif wederom door het Oostenrijkse wijnhuis Hareter in het Burgenland (2013). Een zalige bruisende wijn met een zomerse lichtroze kleur en tonen van bloemen en rood en wit fruit. Een feestelijk glas!

Zelf proeven en kopen
Op dit moment is de Vegetarische Slager nog het enige verkooppunt van Yannick en Floor, maar ik ben ervan verzekerd dat dit in de toekomst zal uitbreiden en bovendien hebben zij hun eigen webshop waar je deze wijnen zelf kan bestellen. Binnenkort reizen zij af naar Nieuw Zeeland om nieuwe wijnhuizen te ontdekken en eind volgend jaar gaan zij aan de slag met een eigen wijngaard. Yan Florijn is dus constant in ontwikkeling! Als je op de hoogte wil blijven en bericht wil ontvangen voor de volgende wijnproeverij (19 december) kan je je inschrijven op hun website. Doen! Want dit is een bedrijfje om in de gaten te houden.

Yan Florijn, [email protected], 06 45 09 24 10, www.yanflorijn.nl

IMG_7077      IMG_7084

IMG_7112      IMG_7111 

IMG_7102      IMG_7107

Summary
Recipe Name
Wijn van Yan Florijn
Published On