
Kookboeken
Iedereen die dol is op koken, is ook dol op de keuken. Wij tenminste wel! Onze kasten staan vol met kleurrijke inspirerende kookboeken met een eetfilosofie waar we achter staan. In deze rubriek vind je onze favorieten! Een kijkje in de keukenkastjes van De Hippe Vegetariër. Bekijk ook onze eigen kookboeken: Vegabijbel, De Vega Atlas en diverse e-books!
REVIEW: Vegan voor altijd
Katharina Seiser neemt je mee op ontdekkingsreis door de onbekende en authentieke parels van de puur plantaardige keuken. Met haar kookkennis heeft ze smaakvolle, vegan recepten ontwikkeld, welke 100 procent vrij zijn van vervangingsproducten en imitaties. Gewoon eerlijk voedsel wat ook nog eens gebaseerd is op de seizoenen, erg duurzaam dus! We konden het natuurlijk niet laten om een kijkje te nemen in dit boek en jou te vertellen wat we ervan vonden!
REVIEW: Elke dag Bakdag
Elke feestdag is wel een smoesje om iets lekkers te bakken vindt Jayne Jubb. In haar kookboek ‘Elke dag Bakdag’ staan 60 recepten met ieder zijn eigen gelegenheid of feestdag als thema! Een groot deel van de lekkernijen die Jayne in dit kookboek deelt komen uit haar eigen thuisbakkerij ‘BuiksloterBakery’. Van kersenpistachenotentaart om de lente in te luiden tot een hemelse triple kokoscake voor op Hemelvaartsdag, dit kookboek heeft het allemaal. Zelfs aan de internationale dag van de vriendschap en het NK Tegenwind fietsen wordt een heerlijk baksel toegewijd. Benieuwd? Lees dan snel verder.
REVIEW: Zeewier & co
In het kookboek ‘Zeewier & co’ deelt Julie Desnoulez 60 eenvoudige recepten waarin wieren en algen een grote rol spelen. Deze bijzondere smaakmakers hebben een positieve impact op het milieu en zitten ook nog eens boordevol goede voedingsstoffen! Dus sta jij open voor nieuwe mogelijkheden binnen de voedselvoorziening en bijzondere smaken? Dan is dit kookboek misschien wel wat voor jou! Lees snel verder.
REVIEW: Vegan Pasta
Pasta, één van onze favoriete gerechten! Wij werden dan ook ontzettend enthousiast toen dit kookboek bij ons op de deurmat viel. In het kookboek ‘Vegan Pasta’, geschreven door Brianna Claxton, deelt zij meer dan 80 vegan recepten uit de moderne Italiaanse keuken. Of jij nu op zoek bent naar een plantaardige pasta carbonara of verlangt naar een ander vegan pastagerecht, dit kookboek heeft wat je zoekt. Lees snel verder als je benieuwd bent geworden!
REVIEW: Time to momo-Foodies
Het boek dat we vandaag recenseren is ‘Time to momo-Foodies’. Dit keer geen kookboek dus, maar een boek vol inspiratie voor een culinaire stedentrip in Nederland, België of Frankrijk! Wij vinden het ontdekken van verassende gerechten en smaken één van de leukste activiteiten op een stedentrip. Dit boek bevat alle hotspots van bekende steden die jij als foodie zeker niet mag missen! Benieuwd naar onze mening over ‘Time to momo-Foodies’? Lees dan snel verder!
REVIEW: Meat-free Mexicaans
Vandaag delen wij onze mening over het kookboek ‘Meat-free Mexicaans’. Dit kookboek is geschreven door Thomasina Miers, winnares van het programma ‘MasterChef’. Dit kookboek bevat allerlei vega en vegan recepten uit de Mexicaanse keuken die je straks telkens opnieuw weer wil maken. Van koffiebroodjes met bijzondere kruiden tot smaakvolle taco’s en empenada’s, dit kookboek heeft het allemaal. Lees snel verder!
REVIEW: Vega Blauw
Misschien ken je het restaurant ‘Blauw’ in Amsterdam en Utrecht wel. Dit restaurant staat bekend om zijn gerechten uit de Indonesische keuken met authentieke kruiden, smaken en kleuren. Verschillende chefs van dit restaurant hebben nu samen het kookboek ‘Vega Blauw’ ontwikkeld. Hierin delen ze 70 vega(n) Indonesische recepten geïnspireerd op de gerechten uit het restaurant. Benieuwd? Lees dan snel verder!
REVIEW: Het plezier van écht goed koken
Vandaag recenseren wij het levendige en kleurrijke kookboek ‘Het plezier van écht goed koken’. Dit kookboek, geschreven door Alice Zaslavsky, staat vol met recepten met groenten in de hoofdrol. Alice hoopt dat je met behulp van dit boek straks zelfverzekerder en met meer plezier in de keuken staat. Lees snel verder!
Vegan pitabroodje met gyros
Zou je graag willen beginnen met meer plant-based koken? In ‘Young, wild & vegan’ deelt Steffi haar favoriete vegan recepten met je die je binnen een handomdraai op tafel zet. Dit pitabroodje is één van de vele smaakvolle recepten uit dit kookboek. Volgens Steffi maak je iedereen blij met dit broodje. Lees snel verder!
REVIEW: Young, wild & vegan
Vandaag hebben wij een review van het kookboek ‘Young, wild & vegan’ voor jullie. Dit boek, geschreven door Steffi Quisquater, is voor iedereen die wil beginnen met vegan koken zonder ellenlange recepten en strikte regeltjes te hoeven volgen. Van gezonde ontbijtjes tot alle soorten comfort food, Steffi heeft voor iedereen wel een kleurrijk en makkelijk recept achter de hand! Benieuwd? Lees dan snel verder!
REVIEW: Parisa’s Persian Kitchen
‘Parisa’s Persian Kitchen’ is een Engels geschreven kookboek dat we vandaag recenseren. In dit kookboek deelt Parisa Nobakht 50 simpele en lekkere recepten uit de Iraanse keuken. Parisa wil met dit kookboek laten zien dat je met weinig ingrediënten alsnog een heerlijk gerecht op tafel kan zetten. Ze gebruikt dan ook niet meer dan vijf ingrediënten per recept! Nieuwsgierig? Lees dan snel verder!
Kookboek review: Mind Food
Als echte foodies weten wij als geen ander hoe gelukkig eten je kan maken. Lauren Lovatt is daar helemaal mee eens en ontwikkelde het boek ‘Mind Food’. Hét kookboek dat gebaseerd is op jarenlang onderzoek naar hoe eten je gelukkig kan maken. Het gaat niet alleen om de ingrediënten in dit boek, het is een ware lifestyle. Het gaat over samen eten, verbinding maken, jezelf verwennen en vooral genieten van wat je eet!
REVIEW: Karola’s Kitchen: Smaakvol
In het kookboek ‘Karola’s Kitchen: Smaakvol’ deelt Karolien Olaerts voedzame, gezonde en planeetvriendelijke recepten “zonder regeltjes”. Hiermee bedoeld zij dat de gerechten uit dit kookboek bijdragen aan jouw gezondheid, zonder dat dit iets te maken heeft met afvallen. De gerechten en maaltijden uit dit boek zijn eenvoudig te bereiden en barsten van smaak. Dit kookboek is het bewijs dat je ook veel (eet)plezier kunt beleven aan een gezond en klimaatvriendelijk eetpatroon. Lees snel verder!
Kookboek review: Eet & drink je kerstboom
‘Eet & drink je kerstboom’, staat dat er echt? Wij moesten ook even twee keer lezen, maar het klopt zeker! Het idee voor dit kookboek ontstond toen Frederik Kampman van Lowlander op een vroege ochtend in januari aan het hardlopen was en de Amsterdamse grachten vol lagen met stapels afgedankte kerstbomen. Hij dacht, dit moet toch beter kunnen? Vind in dit kookboek recepten die laten zien hoe je van ‘waste naar taste’ kunt gaan! Lees snel verder!
REVIEW: De Winkler keukenprins
Het kookboek dat we vandaag recenseren is ‘De Winkler keukenprins’, geschreven door de gepassioneerde kok Pierre Winkler. Dit volledig vegetarische kookboek is voor iedereen die meer wil experimenteren met de smaken van groente. Iets wat dit kookboek ook bijzonder maakt is dat er geen pasta- en rijstgerechten in staan. Benieuwd geworden? Lees dan snel verder!
REVIEW: Voer
Het kookboek die we vandaag recenseren zit vol humor en inspiratie voor de beginnende foodsnob. De auteur, Tobias Camman, wil met dit boek afwijken van de snelle couscous salade en makkelijke ovenschotels. Met zijn eerste kookboek ‘Voer’ wil Tobias Camman laten zien dat iedere thuiskok een eersteklas gerecht met hoog restaurantgehalte op tafel kan zetten, wat gegarandeerd applaus oplevert. Benieuwd geworden? Lees dan snel verder.
Review: no waste groenten
Het minimaliseren van afval en het volledige potentieel van groente benutten, dat is de passie van de schrijfster Sophie Gordon van het kookboek ‘no waste groenten’. Wij vinden het een ontzettend mooi initiatief om de hoeveelheid huishoudelijk afval te minimaliseren en de CO2 uitstoot te verminderen. Lees snel verder om te ontdekken wat dit bijzondere kookboek jou te bieden heeft.
REVIEW: De smaak van het bos
Wij kunnen ontzettend genieten van een mooie boswandeling in het voor- of najaar. Maar wist je dat je tijdens je wandeling ook flink wat receptinspiratie kunt opdoen en zelfs kan beginnen met het verzamelen van je ingrediënten? Bernadette Wörndl deelt in haar kookboek ‘De smaak van het bos’ bijzondere recepten met daarin verschillende ingrediënten per seizoen uit de natuur. Ben je net zo nieuwsgierig geworden als wij? Lees dan snel verder!
REVIEW: Zuurgoed
Eten fermenteren, je komt er tegenwoordig niet meer onderuit! Gefermenteerd eten is een ontzettend lekkere toevoeging aan recepten. Maar hoe doe je dit nu precies? Het klinkt eigenlijk ontzettend simpel, maar er zijn verschillende technieken waarmee je dit proces goed kunt uitvoeren. Sanne Zwart neemt je mee in de wondere wereld van fermenteren, in haar nieuwe kookboek ‘Zuurgoed’.
REVIEW: Masterclass Havermout
Wanneer wij het woord ‘havermout’ horen denken wij als eerste aan een lekker warm, vullend ontbijtje. In het kookboek ‘Masterclass Havermout’ van Pascalle Bonnier en Mathijs Kok word je geïnspireerd dit vezelrijke graan ook eens in je lunch, tussendoortje of avondmaaltijd te verwerken! Benieuwd geworden naar onze mening over dit kookboek? Lees dan snel verder!
REVIEW: No meat. No nonsense
Wij hebben nooit genoeg inspiratie voor nieuwe vega(n) recepten. In het kookboek ‘No meat. No nonsense.’ wil de Belgische Paul Florizoone de boodschap dat plantaardig eten niet moeilijk of saai hoeft te zijn naar buiten brengen. Dit volledig vegetarische kookboek bevat makkelijke, smaakvolle, vega(n) en toegankelijke recepten. Ben je benieuwd geworden naar wat wij van de rest van dit kookboek vinden? Lees dan verder!
REVIEW: De Vegan Slager
Wanneer je besluit vega of vegan te eten heb jij je er waarschijnlijk bij neergelegd dat je bepaalde gerechten niet meer zal proeven. Zacchary Bird wil met zijn kookboek ‘De Vegan Slager’ laten zien dat dit niet persé zo hoeft te zijn! Hij deelt recepten van de meest traditionele vlees- en visgerechten, maar dan op een volledig diervriendelijke en plantaardige manier.
Kurkuma-bonenballetjes
Wil je graag meer of volledig plantaardig eten, maar twijfel je vanwege een beperkt budget? Dan is het kookboek van Lenna Omrani ‘Every Day Vegan Budget Friendly’ misschien wel wat voor jou! Wij delen vandaag een heerlijk, vegan recept uit dit kookboek met jullie. De kurkuma-bonenballetjes zijn soja- en mogelijk ook glutenvrij. Daarnaast kost dit recept je maar €1,15 per portie!
REVIEW: Every Day Vegan Budget Friendly
Lenna Omrani inspireerde met haar eerste kookboek ‘Every Day Vegan’ veel Nederlanders om meer of zelfs uitsluitend plantaardig te eten. Een vraag die zij van lezers, naast de enthousiaste reacties, wel veel terugkreeg was: vegan eten, dat is toch duur? Met dit kookboek wil Lenna dit vooroordeel over plantaardig eten de wereld uit helpen. Word je al benieuwd naar hoe ze dit heeft gedaan? Lees dan snel verder!
REVIEW: Café Mazahar
Als jij fan bent van de Mediterraanse keuken is het kookboek ‘Café Mazahar’ van Merijn Tol helemaal iets voor jou. In dit kookboek brengt Merijn niet alleen de zon op je bord, maar neemt ze je mee in haar Mediterraanse droom. Wij mochten dit kookboek doorbladeren, lees hier wat wij ervan vonden!
REVIEW: Het grote groenteboek
Veel mensen zouden graag meer groenten willen eten. Een tekort aan tijd, inspiratie en kookkennis kan ervoor zorgen dat dit lang niet zo makkelijk is als het lijkt. ‘Het grote groenteboek’ van chef-kok en culinair auteur Alice Hart is hiervoor de oplossing. Met meer dan 80 vegetarische (en enkele veganistische) recepten laat Alice zien hoe je met de meest eenvoudige groenten de meest verassende en vooral lekkere gerechten op tafel zet! Dit boek is een trotse ode aan groenten. Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder!
REVIEW: De plantaardige Indiase keuken
Indiaas eten heeft de reputatie intimiderend en ingewikkeld te zijn. In het kookboek De plantaardige Indiase keuken laten Amit en Daniëlle Choudhary zien dat dit allemaal reuze meevalt! Wij zijn niet alleen fan van de Indiase keuken vanwege de aantrekkelijke geuren en kleuren, maar ook omdat het typische Indiase dieet grotendeels al van oorsprong plantaardig is! In dit kookboek vind je de populairste plantaardige recepten uit het Indiase familiearchief van Amit.
REVIEW: Tahin
Het nieuwe kookboek ‘Tahin’ van Esther Erwteman is een prachtige ode aan het basisingrediënt uit de midden-oosterse keuken: tahin! Dit gulden goedje gemaakt van sesamzaadjes is te vinden in bijna alle recepten. Lees snel verder om te lezen wat wij van dit kookboek vinden!
REVIEW: Tofu
Wij zijn dol op dit veelzijdige ingrediënt: tofu! In het kookboek ‘Tofu’ van Emma de Thouars vind je maar liefst 40 recepten met tofu in de hoofdrol. Van het ontbijt tot aan het dessert. Lees snel verder om te lezen wat wij van dit kookboek vinden!
REVIEW: Vega
Dagelijks voor jezelf of voor anderen koken is het leukst met nieuwe en inspirerende gerechten. Het kookboek ‘Vega’ van Janneke Philippi staat vol met vegetarische gerechten die je daarbij kunnen helpen. Wij doken het boek in en laten jullie weten wat we ervan vinden. Lees snel verder!
REVIEW: De Ayurveda keuken
Voedsel is onze brandstof om te leven. Maar daarnaast heeft eten ook nog een veel groter aspect van ons leven. Zo kunnen wij er met de juiste voeding voor zorgen dat onze lichaam en geest in balans komen. In het kookboek ‘De ayurveda keuken’ van Anne Heigham word je meegenomen in de wondere wereld van de ayurveda, waarbij je een hoop te weten zult komen. Lees snel verder!
REVIEW: Het brandnetelboek
Wanneer wij vroeger werden geprikt door een brandnetel konden wij deze plant wel verafschuwen. Maar eigenlijk is de brandnetel een ontzettend waardevolle plant. In ‘Het brandnetelboek’ van Natasja van der Meer worden alle voordelen van deze plant besproken. Zo zijn wij er achter gekomen dat een brandnetel ontzettend goed is voor mens, dier én andere planten. Wist jij bijvoorbeeld dat je de brandnetel kunt gebruiken als conditioner? Wij bladerden het boek goed door. Lees hier wat wij ervan vonden!
REVIEW: Van Boven in het wild
Er verschijnen de laatste tijd veel kookboeken die gebruik maken van ingrediënten die je makkelijk zelf kunt plukken. Wij vinden dit geweldig! Het scheelt geld, het is duurzaam en je hebt nóg meer het gevoel dat jij dit gerecht helemaal zelf hebt gemaakt. ‘Van Boven in het wild’ geschreven door Yvette van Boven is zo’n boek. Maar het is meer dan een kookboek alleen. In ‘Van Boven in het wild’ vind je een herbarium, een eetbare-plantengids en recepten.