...

De Detox Kitchen Bible

door | 21 jan 2016 | Detox, Flexitarisch, Glutenvrij, Kookboeken, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch

Print Friendly, PDF & Email

DetoxKitchenBijbel_binnenwerk4De Detox Kitchen Bible van Lily Simpson en Rob Honson is een schitterend boek met meer dan tweehonderd recepten, stuk voor stuk zonder tarwe, zuivel en geraffineerde suiker. Dit prachtig uitgegeven boek (met leeslint en hardcover!) staat niet alleen bol van de inspirerende recepten, maar bevat ook ve
rschillende detoxprogramma’s, elk met een eigen doelwit en richtlijnen. Zo zijn er detoxprogramma’s voor het hart, de geest, de botten en de spijsvertering én eentje speciaal gericht op vegetariërs en veganisten.

Gezond zijn, van binnen en van buiten
Laten we bij het begin beginnen: wat houdt detoxen eigenlijk in volgens Lily en Rob? Het uitgangspunt bij koken, zo is te lezen in de inleiding, is dat eten aantrekkelijk en lekker moet zijn. Daarnaast moeten de ingrediënten volgens Lily en Rob ons algehele welzijn bevorderen. “Eenvoudig gezegd geloven we dat je je door onze gerechten van binnenuit beter gaat voelen,” aldus de auteurs. Met het woord “detox” wordt een eetpatroon bedoeld dat de gezondheid verbetert, dat onze liefde voor eten bevordert en dat ons van binnen én van buiten goed laat voelen. Lily en Rob zijn overigens niet té streng in de leer: ze passen de 80/20-verdeling toe als het gaat om hun voeding. Dat betekent dat 80% van hun voedingsinname geen tarwe, zuivel of geraffineerde suikers bevat. 20% van hun voeding bevat dat wel, wanneer ze er zin in hebben. Want wie zich goed wil voelen, moet immers niet té streng
voor zichzelf zijn.

DetoxKitchenBijbel_binnenwerk2Meer dan tweehonderd recepten
De recepten in dit boek zijn onderverdeeld in elf (!) verschillende hoofdstukken, van ontbijt tot soep, van salades tot granen & peulvruchten en van basisbouillon tot zoetigheid. Twee van de hoofdstukken zijn gewijd aan vlees en vis, een ander hoofdstuk is geheel gewijd aan eieren. De vegetariër kan die eerste twee oofdstukken dus even overslaan, de veganist kan alle drie deze hoofdstukken skippen. Er blijven echter meer dan genoeg lekkere recepten over!

Bij elk recept staat het aantal kcal, handig voor de mensen die hier graag op letten. Ik vind het jammer dat er niet vermeld wordt hoeveel koolhydraten, vetten en eiwitten er in elk recept zitten. Overigens wordt wél bij elk recept vermeld in welk detox-programma het goed zou passen en dus waar het goed voor is, bijvoorbeeld de botten of de spijsvertering. De recepten zijn stuk voor stuk origineel, zoals dat voor een quinoabrood en een quinoapizza, of het recept voor een kikkererwten-pompoencurry met granaatappel. Een boek bomvol kookinspiratie, dus. Daarnaast doet de kleurrijke fotografie je watertanden! De DetoxKitchenBijble_binnenwerk1werkwijze van de recepten is niet te ingewikkeld en de ingrediënten die gebruikt worden zijn goed verkrijgbaar.

Detoxen maar!
De detox-programma’s verderop in het boek zijn erg nuttig en overzichtelijk ingedeeld. Elk van de programma’s is weer ingedeeld in specifiekere hoofdstukken. Zo is “Huid, haar en nagels” onderverdeeld in programma’s tegen acne, tegen psoriasis en voor een gezonde hoofdhuid. Bij elk van de programma’s wordt weergegeven welke voedingsmiddelen goed zijn en welke voedingsmiddelen je beter kunt vermijden. Ook verwijzen de programma’s terug naar geschikte recepten uit het eerste deel van het boek. Achterin het boek vind je verder nog een verklarende woordenlijst, een lijst met nuttige adressen en een twee indexen: één op alfabetische volgorde en één ingedeeld op verschillende gezondheidskwesties. Al met al is De Detox Kitchen Bible een compleet, overzichtelijk, prachtig boek dat eigenlijk op elke keukenplank tDetoxKitchenBijble_Binnenwerk3huishoort.

De Detox Kitchen Bible
Lily Simpson & Rob Honson
Uitgeverij Scriptum
ISBN 9789055949519
€34,95

 

detox kitchen bible

Door Lisanne Brans

Benieuwd geworden naar dit boek of heb je het al in je bezit? Laat me jouw mening weten via Facebook, Twitter of in een reactie. Ik hoor het graag!

Summary
De Detox Kitchen Bible
Article Name
De Detox Kitchen Bible
Lisanne Brans
Volg Lisanne

Lisanne Brans

Fitgirl en kookboekrecensent at De Hippe Vegetariër
Lisanne is al sinds haar tiende jaar vegetariër en een echte experimenteerder in de keuken. Ze heeft een grote liefde voor hardlopen, yoga en kookboeken, en is dus de kookboek-specialist van De Hippe Vegetariër.
Lisanne Brans
Volg Lisanne

Latest posts by Lisanne Brans (see all)

1 Reactie

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt