Recepten

Recepten

Op zoek naar lekkere, snelle, gezonde vegetarische recepten? Hier vind je ze in alle soorten en maten! Creativiteit met groente, fruit, granen, peulvruchten en noten, dat is waar voor ons vegetarisch eten voor staat. Met deze vijf basisingrediënten kun je op ieder moment van de dag met weinig moeite de meest verrassende gerechten maken. Vegetarisch eten zoals wij het op dit blog willen voorstellen is een verrijking van elk eetpatroon. Vlees- en viseters zullen merken dat ze met deze combinaties het dier op hun bord niet missen, flexitariërs blijven enthousiast over hun Meatfree Mondays en voor vegetariërs en veganisten hopen wij nieuwe inspiratie te bieden en creativiteit in de keuken te stimuleren. Dus neem een kijkje in onze database vol recepten! Dit kunnen soepen, salades of hoofdgerechten zijn, maar ook ontbijtideeën, lunchcreaties, bijzondere hapjes of drankjes en niet te vergeten zoete traktaties. Hierbij streven wij altijd naar gezonde en haalbare recepten die ‘lekker & light’ zijn, waar geen vijfentwintig ingrediënten aan te pas komen en waarbij alle ingrediënten betaalbaar zijn en in de reguliere supermarkt te koop. Laat onze vegetarische keuken je verrassen!

Vind je recept



Bietenpowersap

Bietenpowersap

Wow. Na het drinken van een glas bietenpowersap had ik het gevoel alsof ik drie koppen koffie op had. Ik voelde me energiek, scherp en niet te vergeten super gezond. De gember maakt het sapje een beetje pittig en warmt je op, de venkel geeft het een frisse smaak en de gember in combinatie met de grapefruit maakt het af. Een topper! […]

Lees meer
Rode bietenburgers

Rode bietenburgers

Dit vond ik de meest verrassende variatie van de rode biet. Een burger! Ik heb diverse recepten getest en ben zo op mijn eigen ideale rode bietenburger uitgekomen. Een bijzondere ‘vleesvervanger’ voor de vegetariër, zonder de eieren ook voor veganist en zelfs voor de openhartige vleeseter. Het proberen waard!

Lees meer
Groentecurry met kardamomyoghurt

Groentecurry met kardamomyoghurt

Ik ben dol op de warme smaken en geuren uit de Indiase keuken. Toch kook ik niet zo vaak een Indiaas gerecht omdat het allemaal zo lang moet inkoken, pruttelen en er tientallen kruiden aan te pas komen. Deze keer had ik echter weer eens zin in een echte curry vol verse groenten en pure smaken. En dan realiseer ik me weer: eigenlijk is het zo makkelijk. […]

Lees meer
Reinigende rode bieten

Reinigende rode bieten

Eén week per maand zet ik een groente in het zonnetje. Een week lang onderzoek ik deze groente en kook ik dagelijks een nieuw recept. Zo ken je aan het einde van die week de oneindige mogelijkheden van deze groentesoort. Deze maand is mijn keuze gevallen op rode bieten, omdat ze vrolijk zijn en helemaal passen in de Nederlandse herfst. […]

Lees meer
Vegetarische gehakttaart met noten

Vegetarische gehakttaart met noten

Dit recept is een ‘gouwe ouwe’ van mijn moeder. Het komt ook werkelijk uit een bruin uitgeslagen onooglijk boekje waar de pagina’s uitvallen. Ze begon het voor mij te maken toen ik op mijn negende besloot om vegetarisch te worden. Het recept wordt ‘gehakttaart’ genoemd, maar dat is het natuurlijk niet, zo smaakt het echter wel! Het is een geweldige vleesvervanger die ook de carnivoren blij zal verrassen door de vergelijkbare structuur. Heerlijk als hapje of hoofdgerecht.

Lees meer
Vijgentaart met amandelvulling

Vijgentaart met amandelvulling

Dit recept was een regelrecht experiment. Ik kwam een geweldige vijgentaart van Jamie Oliver tegen maar was niet zo blij met zijn overdadige gebruik van boter, suiker en eieren. Daarom ging ik op zoek naar gezondere alternatieven en kwam op kookblog De Bakparade een muffin tegen waarbij de boter was vervangen door ongesuikerde appelmoes. Dat leek me wel wat! Deze gezonde(re) vijgentaart is mijn trotse resultaat. […]

Lees meer
Penne met spruitjes, vijgen en gorgonzola

Penne met spruitjes, vijgen en gorgonzola

‘Wat een combinatie’ was het eerste wat ik dacht toen ik dit gerecht zag. Een reden temeer om het te maken. Voor spruitjes kies ik zelden, maar ik was inmiddels volledig overtuigd van de ongekende kracht van vijgen om alles lekker te maken, dus vol goede moed ging ik aan de slag. En met succes! Het resultaat was een vernieuwend, verrassend topgerecht dat al je smaakpapillen op scherp zet en je verstelt doet staan. Echt proberen! […]

Lees meer
Zoetzure rabarbertaart

Zoetzure rabarbertaart

Tijd om jezelf te verwennen met een smultaartje? Deze rabarbertaart is een (redelijk) gezonde en verstandige keuze en niet te vergeten super lekker! De havervlokken in het deeg zorgen voor een extra ‘bite’ en een goede structuur, de zoetzure rabarber geeft de taart een frisse smaak en bovendien een mooie kleur. Lekker bakken dus! […]

Lees meer
Verrukkelijke verse vijgen

Verrukkelijke verse vijgen

Eén week per maand zet ik een groente in het zonnetje. Een week lang onderzoek ik deze groente en kook ik dagelijks een nieuw recept. Zo ken je aan het einde van die week de oneindige mogelijkheden van deze groentesoort. Deze maand is mijn keuze gevallen op verse vijgen! Van juni/juli tot oktober zijn de Turkse vijgen te verkrijgen, maar in de septembermaand schijnen ze op hun best te zijn. Dus dan nemen we het er maar van, zolang het nog kan. […]

Lees meer
Fruitige witlofsalade vol vitamientjes

Fruitige witlofsalade vol vitamientjes

Dit recept is een echte (na)zomerse verwennerij: fris, fruitig en vol vruchten! Een heerlijke manier om de ietwat bittere lof te verpakken tot een smulgerecht. Ideaal als voorgerecht of maaltijdsalade maar ook als hoofdgerecht op een leuke manier te combineren met de noten- en vruchtenrijst van (bijvoorbeeld) de Albert Heijn. Net een beetje anders dan anders en des te lekkerder! […]

Lees meer
Goddelijke bloemkoolsalade

Goddelijke bloemkoolsalade

Nooit geweten dat bloemkool zo goddelijk verfijnd kon zijn! Deze salade is ongelofelijk lekker. Voor vijf minuten voelde ik me een echte sterrenkok en na het eten voelde ik me gezond en energiek. De hazelnoot samen met de ahornsiroop en de zure zaadjes van de granaatappel vormen een unieke combinatie die de bloemkool naar een heel ander level tilt dan de doodgewone boerse Nederlandse groente (die sommige mensen zelfs vinden stinken). Niets van dat alles! Een echte smulsalade voor hippe vegetariërs. […]

Lees meer
Quinoa met radijsjes, tuinbonen en roquefort

Quinoa met radijsjes, tuinbonen en roquefort

Dit recept is een kleurig kunstwerk op je bord en is gevuld met ingrediënten zoals radijsjes en tuinbonen die ik zelf weleens neig te vergeten… Eigenlijk zijn ze super lekker en gezond! En het ziet er ook nog eens leuk uit. De roquefort (of andere blauwe kaas) in dit gerecht is een echte smaakmaker zonder dat je er veel van hoeft te gebruiken, in combinatie met de lichtzoete witte druif is het een palet van smaken waar ik dolgelukkig van word. […]

Lees meer
De wereld van de wortel

De wereld van de wortel

Eén week per maand zet ik een groente in het zonnetje. Een week lang onderzoek ik deze groente en kook ik dagelijks een nieuw recept. Zo ken je aan het einde van die week de oneindige mogelijkheden van deze groentesoort. Deze maand is mijn keuze gevallen op wortels. […]

Lees meer
Veggie cocktails

Veggie cocktails

Alcohol, voor mij één van die geneugten van het leven waar ik intens van kan genieten. Een etentje zonder wijn of een feestje zonder een mooi drankje in een sierlijk glas, ik kan het niet missen. Toch weten we allemaal dat alcohol in een vrolijk maar oh zo ongezond product is, in alle opzichten. Daarom vind ik het een uitdaging om als Hippe Vegetariër hier het beste van te maken zonder dat het feestgevoel erop achteruit gaat. Kortom geen Skinny Bitches voor mij, want van alleen soda en vodka word ik natuurlijk niet blij, maar van groentecocktails wel! En laat dat nou bijna net zo mager zijn als die Skinny Bitch… en duizend keer lekkerder! Om blij van te worden. […]

Lees meer
Aziatische koolsalade: lekker & light

Aziatische koolsalade: lekker & light

Dit recept is een absolute verrassing. Toen mijn lief de ingrediënten in de koelkast zag liggen dacht hij dat er konijnenvoer op het menu stond, maar niets was minder waar. Bovendien past dit recept in alle opzichten bij mijn streven van ‘lekker & light’. Het is enorm smaakvol en super gezond: veel rauwkost, gember voor de spijsvertering, geen kaas, de noten zijn onbewerkt en een lichte dressing met weinig olie. Kortom, een verantwoorde smulsalade en dat is precies waar wij hippe vegetariërs naar op zoek zijn. […]

Lees meer