Een lesje spijsvertering
Thecla Dekker

Een lesje spijsvertering

dinsdag 09 augustus 2016
Soms lijkt het wel alsof iedereen last heeft van spijsverteringsproblemen. Misschien is het zelfs wel hip om last te hebben van je spijsvertering. Maar hoe werkt het nou eigenlijk? Wat gebeurt er van binnen allemaal als je gezonde producten eet en wat gebeurt er als je ongezonde producten eet?

Het begint met zien, ruiken en proeven
Ik zeg altijd “je spijsvertering begint bij je mond en eindigt bij je kont”. Maar eigenlijk klopt dit niet helemaal. Ken je dat gevoel als je op een winterse dag een warme bakker binnen loopt en de geur van net gebakken brood opsnuift. Je geur en je ogen doen eigenlijk ook al mee met je spijsvertering. Door het ruiken en/of zien van deze warme broodjes beginnen zich in je mond al speekselsappen te ontwikkelen. Als je ervoor kiest om het lekker broodje te kopen dan zorgen de speekselsappen ervoor dat je het broodje goed kunt kauwen en doorslikken. Daarnaast begint door deze enzymen in je mond al de koolhydraatvertering. Je speekselklieren geven ook door aan je hersenen dat er maagsap aangemaakt moet worden in je maag.

De vertering in de maag
Als je het broodje doorslikt gaat het door de slokdarm naar je maag toe. In je maag wordt je broodje gekneed en gemengd met maagsappen. Dit zorgt ervoor dat bacteriën worden gedood, eventuele graatjes of pitjes opgelost worden en hier begint ook de eiwitvertering. Je eten blijft ongeveer twee tot vier uur in je maag. Hoe vetter en groter je maaltijd, hoe langer deze in je maag blijft. Gelijkmatig zal je maag je broodje nu naar je darmen sturen.

De rol van de darmen
Ik kan ontzettend veel schrijven over je darmen. Maar heel simpel gezegd wil je dunne darm zoveel mogelijk voedingsstoffen opnemen uit je voedsel. Ze willen koolhydraten, eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen uit je eten halen en deze laten opnemen in je lichaam. De onverteerbare resten en het vocht gaan door naar je dikke darm. Hier wordt nog wat zout uit opgenomen en verder wordt het een dikke brei wat je uitpoept. Als het goed is heb je een mooie bruine brei die niet te veel stinkt. Moet je meer dan twee keer je billen afvegen? Dan gaat er al iets niet goed in je spijsvertering. Het duurt ongeveer 24 tot 48 uur totdat je eten is uitgepoept.

Kauwen, kauwen en nog eens kauwen
Maar wat kan er tijdens deze reis allemaal misgaan? Het begint al bij het kauwen. Als je niet voldoende kauwt dan gaan er vrij grote voedselbrokken naar je maag toe. Je maag kan het kleiner maken, maar helaas niet klein genoeg. In je darm komen dan ook vrij grote voedselstukken. Je darmen kunnen deze ook niet heel fijn meer krijgen, dat betekent dat je niet alle vitaminen en minarelen kunt opnemen. Ontzettend zonde natuurlijk! Ook blijven deze grote stukken voeding tegen je darmwand aanplakken. Kauw je nooit goed? De kans is groot dat er veel oude voedingsresten in je darmen zitten. Deze oude resten gaan dan gisten in je darmen. Dit kan één van de redenen zijn van een opgeblazen buik na het eten. Ook zorgt dit gistingsproces ervoor dat je winden gaat laten, en dit zijn vaak niet de windjes die je stiekem kunt laten als je begrijpt wat ik bedoel. Hoe vaak moet je dan precies kauwen? Het hangt er natuurlijk vanaf of je nu rijst eet of een appel. Maar zorg ervoor dat het eten helemaal is fijn gemalen in je mond voordat je het doorslikt. Leuke bijkomstigheid: omdat je langzamer eet, krijg je sneller een voldoen gevoel.

Ongezond eten kost energie
Als je vaak ongezonde voedingsmiddelen eet dan worden je darmen daar ook niet zo blij van. Je darm zal altijd proberen om zo veel mogelijk goede voedingsstoffen uit een product te halen. Als dit er niet in zit dan kost het je darmen ontzettend veel energie om dit product te verteren en het zal heel veel moeite doen om toch die gezonde voedingstoffen te zoeken, ook al zijn die niet te vinden. Deze energie kun je beter gebruiken om te werken, leuke dingen te doen met je vrienden en je uit te leven in de sportschool. Je kunt je voorstellen dat wanneer je vaak producten eet zonder goede voedingsstoffen dit je lichaam ontzettend veel energie kost in plaats van dat eten je energie geeft.

Mijn twee wijze lessen zijn dus: goed kauwen en voedingsmiddelen eten waar veel gezonde voedingsstoffen in zitten! Dan kan jij voortaan een plezierig bezoek aan het toilet brengen.

Heb jij vaak last van een opgeblazen gevoel of een ongemakkelijke spijsvertering? Kan je iets met deze tips of gaat het juist heel goed? Wij zijn altijd benieuwd naar je verhaal. Laat het ons weten via Facebook, Twitter, Instagram of in een reactie.

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.