Nick Barnard: to be in rude health
Isabel Boerdam

Nick Barnard: to be in rude health

donderdag 12 mei 2016
Toen ik mijn blog net gestart was ontdekte ik het merk ‘Rude Health’. Een bedrijf met geweldige ontbijtproducten zoals diverse soorten porridge, granola, flakes en bars. Ik was direct verliefde op de 5-grain 5-seed porridge en de pumpkin bars. Tegenwoordig heb ik een nieuwe variant erbij: de sprouted porridge. Zo romig van smaak, zelfs als je hem met water maakt in plaats van met (amandel)melk! Deze maand kreeg ik de kans om Nick Barnard, oprichter van Rude Heatlh te interviewen. Een super interessante man. Lees het hier!

In blakende gezondheid
Ik heb altijd een passie gehad voor koken en lekker en vooral puur eten. Omdat goede voeding en natuurlijke keuzes zorgen voor energie en een optimale gezondheid. Gaandeweg leer je welke ingrediënten gezonde keuzes zijn, en wat er voor jou lichaam het beste werkt. Zo waren mijn vrouw Camillia en ik op zoek naar een muesli die niet alleen lekker is maar ook gezond en eerlijk gemaakt. Er bleek echter dat er toen vrij weinig op de markt was. Zo ontstond het gekke idee om zelf muesli te maken. Dit was het begin van Rude Health, een klein bedrijfje dat 10 jaar geleden is ontstaan in onze keuken. De naam Rude Health komt dan ook voort uit het Engelse gezegde ‘to be in Rude Health’, wat betekent dat je in staat van blakende gezondheid bent. En dat willen wij stimuleren!

Kiemen en activeren
Granen, maar ook zaden en noten zijn een slapende vorm van de plant. Ze beschermen zich met een harde laag en anti-nutriënten. Deze anti-nutriënten zorgen er onder andere voor dat je het graan moeilijker verteert en dat vitamines en mineralen uit de granen nauwelijks worden opgenomen door het lichaam. Als je het graan laat kiemen, of noten en zaden laat weken (activeren noemen we dat), vermindert de aanwezigheid van anti-nutriënten en kan je lichaam profiteren van de mineralen in het graan. Bovendien wordt het zetmeel uit de granen omgezet in enkelvoudige suikers die makkelijker te verteren zijn. Naast de functionele voordelen zijn gekiemde granen ontzettend lekker omdat ze dus nauwelijks anti-nutriënten bevatten, die vaak een beetje bitter kunnen smaken. We hebben dus nu sprouted porridge en gekiemd tarwe- en speltmeel in het assortiment, in Nederland allemaal te koop bij Marqt en De Tuinen. Deze gekiemde granen zijn dus rijker aan voedingsstoffen dan gewone granen en daarnaast minder belastend voor het immuunsysteem, gemakkelijker te verteren en beter van smaak.

Basistips voor een gezond eetpatroon
1) Lees de ingrediënten op de verpakking: eet nooit iets wat je niet kunt uitspreken en niet in je eigen keuken kunt vinden. Deze ingrediënten horen meestal niet in je lichaam thuis;
2) Kook zoveel mogelijk zelf en geniet van dit eten met je familie, vrienden of zelfs met vreemden;
3) Probeer zoveel mogelijk voor verse producten te kiezen;
4) Respecteer lokale boeren, producenten en producten. Het is altijd beter voor je (en voor het milieu) om voor lokale en seizoensgebonden producten te kiezen;
5) Probeer bewust te eten. Het mooie van goed eten zit in alle moeite van de voorbereiding; van producent tot jouw eigen arbeid.

EAT RIGHT
Rude Health stimuleert een actieve levensstijl, gezond eten en het beste uit jezelf te halen op elk moment van de dag. Deze filosofie en de passie en liefde voor eten is nu ook samengevat in hun kookboek: EAT RIGHT. Een boek over lekker en niet al te ingewikkeld koken en fantastisch eten. Spoedig vind je op mijn blog een review van dit heerlijke boek!


Geschreven in samenwerking met Rude Health

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.