Notenolijfbroodjes
Isabel Boerdam

Notenolijfbroodjes

maandag 02 december 2013
De notengehakttaart was van mijn moeder en jawel, deze notenolijfbroodjes zijn van mijn schoonmoeder! Ik ben dol op dit soort super makkelijke recepten met minder dan vijf ingrediënten die je in een kwartier kan bereiden en dan ook nog eens fantastisch smaken. Bovendien bevatten deze notenbroodjes boter noch eieren, dus super gezond en buitengewoon vullend dankzij de noten. Daar krijg je energie van!

Wat heb je nodig?
250 gram gemengde noten (alles is goed, wat jij lekker vindt!)
potje groene (of zwarte) olijven, fijngesneden
500 gram magere kwark
350 gram bloem
NB. Mocht je kiezen voor onbewerkte noten dan zou ik adviseren wat zout toe te voegen.




Hoe maak je deze notenbroodjes?
Mijn schoonmoeder is een geweldige kokkin maar recepten volgen of onthouden kan ze niet. Alles gaat op gevoel, smaak en ervaring. Een echte kunst. Zo kreeg ik de opdracht om de hele noten en fijngesneden olijven te mengen met kwark en bloem tot ik een ‘normaal’ deeg had. Kortom, geen verhoudingen of aantal, gewoon kneden. Bovengenoemde hoeveelheden zijn dan ook bij benadering, deze heb ik achteraf geschat. Het beste is dus om te beginnen met de noten en de kwark en de bloem op gevoel te doen. Te droog? Meer kwark. Te nat? Meer bloem. Doe het deeg nadat het klaar is in kleine muffinvormpjes voor 1-persoonsbroodjes of doe het in een langwerpige cakevorm voor een groter en platter brood. Bak ze vervolgens in een voorverwarmde oven gedurende ongeveer 45 minuten op 175 graden. Opnieuw, dit is een indicatie. Mijn schoonmoeder zou zeggen: tot ze goudbruin zijn.
Serveer het brood als side-dish bij een (sinterklaas)dinertje, als krachtvoer na het sporten of om jezelf te verwennen. Als je met een scherp mes door het brood heen snijdt kan je mooie dunne plakjes maken die je kan beleggen als een gewone boterham voor de lunch. Kortom, multifunctioneel en lekker!

TIP!
De olijven zijn slechts een van de ontelbare mogelijke toevoegingen. Denk aan gedroogde vijgen, dadels, banaan, abrikozen of zelfs pure chocolade. Ook kan je experimenteren met het soort noten dat je kiest en of je ze mixt of niet. Wat dacht je bijvoorbeeld van een pecannotendadelbrood of een walnotenbanaanvariant? Voor extra smaak en structuur zou je ook nog maanzaad, sesamzaad of lijnzaad kunnen toevoegen. Experimenteer erop los!

2 Reacties

Het klinkt super lekker! Hoeft er geen bakpoeder in het deeg? En voor hoeveel broodjes is dit recept ongeveer?

12:23 19 januari 2024

Hoi Ellen, in principe heb je in dit recept geen bakpoeder nodig!

12:23 19 januari 2024

Klinkt top Isa! Was net op zoek naar een lekkere broodvervanger. Deze ga ik zeker uitproberen :)

12:23 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.