Print Friendly, PDF & Email

In Israël doen ze veel dingen precies andersom. Ze lezen van links naar rechts, elpees gaan aan de linkerzijde de hoes in en koffie verkeerd wordt, euh, verkeerd om bereid. Hafoech (‘omgekeerd’) noemen ze het, want eerst gaat de opgeschuimde melk in het glas en pas daarna wordt er zorgvuldig een shot espresso bij gegoten. Verwarrend genoeg gaat ook cappuccino in veel cafés en restaurants door voor hafoech en dat is ook meestal wat je krijgt als je een kleine hafoech (‘hafoech katan’) bestelt. Informeer gerust naar de beschikbare plantaardige soorten melk. Dankzij de vele veganisten in Tel Aviv kun je vaak kiezen uit soja-, amandel-, haver- en rijstmelk. In TLV – de culinaire stadsgids vonden wij de 5 leukste hotspots van deze mooie stad!

Sabich Frishman
Het grootste nadeel aan Tel Aviv is dat bijna alles er peperduur is. Voor je het weet heb je al je geld erdoorheen gejast en bijt je de rest van je vakantie op een houtje. Om dat scenario voor te zijn doe je er verstandig aan om bij Sabich Frishman langs te gaan. Daar eet je voor 25 sjekel (6 euro) je buikje rond aan misschien wel een van de beste maaltijden van je vakantie. De pitaboer laat daar een oneindige hoeveelheid eten verdwijnen in een pita: gefrituurde aubergine, hardgekookt ei, choemoes, techina, schoeg, amba, hüttenkäse, friet, uienringen, peterselie en een rits verschillende salades. Zo’n pita kapsalon is allesbehalve een straf, maar mocht je willen gaan voor een basic maar ook heerlijke variant, vraag de sabichboer dan om het bij aubergine, ei, Israëlische salade en de vier sauzen te houden.

Sabich Frishman | Frishman 42 | +972 54 452 4666

Shlomo & Doron
In 1937 opende Shlomo zijn choemoestentje in de wijk Kerem HaTemaniem. De Jemenitische wijk zag in de jaren die volgden heel wat choemoestentjes komen en gaan, maar Shlomo bleef de lieveling van de buurt. Dat wil wat zeggen, want de Jemenitische bevolking beschouwt choemoes als hun culinaire erfgoed. Bestel er choemoes met foel (in het Engelse menu ‘fava beans’ genoemd), volgens velen de beste van de stad. Of kies voor originele toppings als sjaksjoeka, aubergine, za’atar of champignons. Het Jemenitische platbrood, saloef genaamd, is een aanrader. Het plastic tuinmeubilair en de onafgeruimde tafels maken het niet tot de mooiste plek van de stad, maar de dorpse sfeer en de gezellige smalle straatjes maken veel goed.

Shlomo & Doron | Yishkon 29 | website: facebook.com/shlomodoronhumus

Opa
Binnen de veganistische restaurantscene neemt Opa een aparte plaats in. Chef Shirel Berger creëert kleine kunstwerkjes die nergens mee te vergelijken zijn. Als hoofdingrediënten gebruikt de chef: groente, fruit, noten, specerijen en kruiden. Bonen, peulvruchten en granen komen bijna niet in haar keuken voor. Opa, een ode aan de Duitse grootvader van Berger, is de ideale plek om je smaakpapillen te laten verwennen, niet om je buikje rond te eten. Het decor en de ambiance zijn, zeker voor lokale standaarden, best eenvoudig. Het perfecte restaurant om je (groot)ouders mee naar toe te nemen!

Opa | Ha-Khalutzim 8 | website: www.opatlv.co.il

Bana
Als je kijkt naar het menu van Bana, dan zie je meteen een voorliefde voor tropisch fruit. Denk aan avocado, papaja, ananas, meloen en, hoe kan het ook anders, banaan. De kaart van Bana wisselt continu, maar je kunt er bijvoorbeeld genieten van geroosterde bietjes en nectarine met botersla, cashewnotencrème en bosbessensiroop. In de beschutte binnentuin kun je goed bijkomen van de drukte. Het lichte interieur heeft wat weg van een Amerikaanse deli, met voor het raam een selectie boeken over culinair Tel Aviv. Een aanrader is de uitgebreide brunch in het weekend.

Bana | Nahmani 36 | website: www.banatlv.com

Meshek Barzilay 
Meshek Barzilay is al sinds 2013 een hit in de veganscene. Eigenares Merav Barzilay begon haar toen nog vegetarische restaurant in de kippenstal van de familie op het Israëlische platteland. De lokale groenteoogst belandde nog dezelfde dag op het bord. Ook na de verhuizing naar de grote stad werd het farm-to-table-concept zo veel mogelijk in ere gehouden. Bovendien verdwenen de laatst overgebleven melkproducten van de kaart. Een moedige stap in een tijd waarin Tel Aviv nog niet zo bekend was met veganisme. Zeven jaar later is het biologische restaurant aan de rand van Neve Tsedek een groot succes. In de zonnige serre en tuin vol exotische planten ben je echt even uit de drukte van de stad. Het menu volgt de seizoenen, maar topgerechten als de veggieburger en masala dosa (Indiase pannenkoekjes van rijst en linzen) staan altijd op de kaart.

Meshek Barzilay | Ahad Ha’am 6 | website: www.meshekbarzilay.co.il

Ben jij ooit in Tel Aviv geweest? Wat is jouw favoriete eettentje in deze stad? Deel jouw verhaal of tip via een reactie op de website, Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

Summary
5 vega hotspots in Tel Aviv
Article Name
5 vega hotspots in Tel Aviv
Description
Tel Aviv, een mooie en hectische stad in Israël met verassend veel vegetarische en vegan hotspots! Wij zetten de beste 5 op een rijtje!
Author