Print Friendly, PDF & Email

Gedurende 10 jaar ging ik jaarlijks op vakantie naar het meer van Annecy in de Haute Savoie van Frankrijk. Dit helder blauwe meer omringd door bergen en kleine dorpjes vond een onverwoestbaar plekje in mijn hart. Ook vandaag de dag is het mijn sprookje, voor zomer én winter.

Het schoonste meer van Frankrijk
Het meer van Annecy is één van de schoonste, zo niet hét schoonste meer van Frankrijk. Het water is op goede dagen kristalhelder. Je kan de visjes zien zwemmen rond je voeten. Dit maakt het meer tot een watersportparadijs: zwemmen, duiken, varen, waterskiën, kanoën, roeien, windsurfen, waterfietsen, peddelboarden, het gebeurt allemaal. Alsof het meer één grote speeltuin is zwemt, vaart en roeit iedereen dwars door elkaar heen. Vrijheid en blijheid alom.

Uniek en sprookjesachtig
Een meer met helder water waarin je kan zwemmen, dat ken ik wel, zou je denken. Wat maakt het meer van Annecy dan zo bijzonder? Voor mij is het haar ligging, midden tussen de lieflijke bergen, waardoor je niet verder kan kijken dan tot de andere oever. Dit maakt het knus enerzijds en anderzijds mysterieus: want wat ligt er achter die berg? Daarnaast is het meer veel kleiner dan bijvoorbeeld het naastgelegen meer van Genève. Bij het meer van Annecy kan je probleemloos de auto’s aan de overkant zien rijden, sterker nog: met behulp van een fietsbootje om ongelukken te voorkomen kan je het meer op haar smalste punt overzwemmen: slechts 850 meter voor de sportieveling!

Actief, ontspannen, cultureel en culinair
Ik zou het meer van Annecy willen beschrijven als een ultiem vakantieoord. Niets spannends, maar wel alles wat je nodig hebt: sportieve activiteiten, ontspanning, cultuur en natuurlijk culinair! Zo kan je naast de watersport ontelbare korte en lange wandelingen maken (naar Cascade d’Angon of La Tournette), naar het ravijn abseilen en daar doorheen klimmen naar het laagste punt (‘canyoning’), mountainbiken naar Col de Tourmalet of rondom het meer (slechts 44 kilometer), met een parachute van een berg springen (‘parapente’), deltavliegen, in de winter skiën en ongetwijfeld nog veel meer. Op cultureel gebied is de grootste stad aan het meer, Annecy, zeker een bezoekje waard maar ook het centrum van Genève ligt niet verder dan een uur rijden. Annecy is een fijne shopstad en Genève is natuurlijk een cultureel walhalla. Kortom, genoeg te doen voor het hele gezin!

Vegetarisch culinair
10 jaar geleden was Frankrijk nog niet al te best in de vegetarische keuken, ‘salade chèvre chaude’ (salade met warme geitenkaas) was mijn vaste avondmaal in velerlei restaurants, maar tegenwoordig is dat enorm verbeterd. Dat betekent dat ik eindelijk ook kan genieten van al het culinairs dat het meer te bieden heeft. Zo zijn er voor de liefhebber namelijk nogal wat mooie restaurants op niveau, maar ook de karaktervolle Franse dorpscafeetjes ontbreken niet. Sinds een jaar of twee vinden zelfs de meer hippe gelegenheden hun weg naar de oever. Hier kan je goed betaalbaar eten met een leuk, wat jonger publiek. Wat je tot slot niet mag overslaan in deze regio is de traditionele fondue en raclette, deze is het beste bij een van de minder bekende restaurantjes bovenop de berg. Het moge duidelijk zijn: aan het meer van Annecy moet gegeten worden! Precies waar wij hippe vegetariërs dol op zijn, helemaal in deze sprookjesachtige ambiance.

Lac d'Annecy

Summary
Sprookjesachtig Lac d’Annecy
Article Name
Sprookjesachtig Lac d’Annecy