Vegan eten, hoe doe je dat?

Veganuary is volop in gang! Doe jij ook mee? Het experimenteren met een nieuw dieet is niet altijd even makkelijk. We delen daarom graag wat tips over hoe je gezond én makkelijk veganistisch kunt eten. Zo houd jij een plantaardig voedingspatroon de hele maand moeiteloos vol (en misschien nog wel langer)!

Check jezelf: eet jij voldoende vitamines en mineralen?

Vitamines en mineralen. We weten allemaal dat het belangrijk is om er voldoende van binnen te krijgen. Maar wat is voldoende? Waar haal je ze uit? En hoeveel zit er dan precies in? Met name vlees, vis en zuivel zijn rijk aan vitamines en mineralen, maar hoe doe je dit dan als vegetariër of veganist? Met dit praktische artikel help ik je op weg!

NIEUW GRATIS E-BOOK: Volwaardig Vegan

Het is Veganuary! Een goed moment om te experimenteren met de wereld van plantaardig eten. Veel mensen vragen zich af hoe ze plantaardig kunnen eten en tegelijkertijd alle voedingsstoffen binnen kunnen krijgen die ze nodig hebben. Daarom ontwikkelden wij het Volwaardig Vegan e-book van De Hippe Vegetariër! Een digitaal boek vol vegan inspiratie voor verschillende momenten van de dag. Hiermee laten we je zien hoe leuk, voedzaam én lekker plantaardig eten kan zijn! Op deze manier kom je easy peasy Veganuary door.

DHV_Bannerboeken_Website3

Vegan boterkoek met citroen

Vegan boterkoek met citroen

Heb je zin om wat te bakken, maar geen zin om veel moeite te doen? Dan is deze boterkoek perfect voor jou. Je bent zelf een kwartiertje bezig en daarna doet de oven het werk. Bonus: deze heerlijke boterkoek is ook nog eens vegan!

Lees meer
Nieuwe vegetarische producten #87

Nieuwe vegetarische producten #87

Op de redactie zijn we altijd op de hoogte van de nieuwste vegetarische ontwikkelingen. Daar zitten vaak mooie duurzame producten en guilty pleasures bij. We zochten de leukste producten voor jullie uit en delen ze hier met jullie! We maakten dit keer kennis met: Van de Streek Barrel aged bieren, Wakuli koffie cups, Kombucha van The GUTsy Captain Kombucha, chocolade van Nestlé, ijsjes van Agroposta, hennep en rijst eiwitpoeder van Holland & Barret.

Lees meer


De Trager Methode

De Trager Methode

Iedere ervaring in je leven wordt opgeslagen in elke cel van je lichaam. Zo is ons lichaam een levend gebeeldhouwd archief van onze persoonlijke geschiedenis. Het bevat ons hele leven in de vorm van ervaringen, herinneringen, angsten, verlangens, trauma’s en overtuigingen. Dit kunnen we niet wissen want we zijn geen computer. Wel kunnen we het transformeren door er andere informatie naar toe te sturen. Nieuwe ervaringen die de oude liefdevol overstemmen. […]

Lees meer
Loungen aan de oever bij Duingt

Loungen aan de oever bij Duingt

Aan de kust bij Duingt, het niet te missen kasteeltje op de punt van het smalste gedeelte van het meer, zijn de laatste jaren een aantal ontspannen beachclub-achtige hotspots opgedoken. Dit klinkt weinig bijzonder, maar in de authentieke sferen rondom het meer is dit buitengewoon vooruitstrevend. Leuk, hip en betaalbaar! […]

Lees meer
Vleesvervanger getest: Tivall gegrilde stukjes

Vleesvervanger getest: Tivall gegrilde stukjes

Regelmatig test ik kant-en-klare vleesvervangers uit de supermarkt, zodat jij nooit meer twijfelend voor dat enorme schap hoeft te staan. Ieder product wordt beoordeeld op smaak, structuur, voedingswaarde, originaliteit en in hoeverre het ‘troepvrij’ is. OORDEEL: De gegrilde stukjes zijn vrolijk gevormde, licht gekleurde brokjes. De stukjes hebben een vlezige bite met een licht malse kip-associatie en een licht kruidige smaak die net wat anders is dan anders. Tevens smaken ze puur en natuurlijk, weinig onnodige toevoegingen, fris bijna. Mooie bijkomstigheid van de gegrilde stukjes is dat ze rijk zijn aan vitamine B12, ijzer en eiwitten. Dit product bevatten 220 calorieën. Echter vindt ik ze zo’n fijne toevoeging aan vele gerechten dat ik ze beslist aanraadt! – Cijfer: 8

Lees meer
Talloires deluxe

Talloires deluxe

Het dorp waar ik die 10 jaar in verbleef was Talloires. Volgens mijn ouders het meest authentieke dorp van het hele meer en ik kan niet anders dan dat beamen: kleine Franse straatjes, een ‘boulangerie’, ‘tabac’ en ‘Café de la Place’, een haventje met mooie bootjes en bovenal: twee super de luxe restaurants. […]

Lees meer
Annecy, de stad van het meer

Annecy, de stad van het meer

Annecy is de stad van het meer. Trots ligt zij aan de kop van het zogenoemde ‘Grande Lac’ dat ombuigt naar Talloires en Duingt waarna het ‘Petite Lac’ begint. Annecy is een volwaardige stad waar je heerlijk kan shoppen, eten of van het meer kan genieten. […]

Lees meer
Herfstige couscous met pompoen

Herfstige couscous met pompoen

Zo’n mooi warm herfsttafereel op je bord. Zalig op een koude avond als buiten de wind hard waait en jij lekker binnen zit met je bordje couscous. De warme lichtzoete smaak van de pompoen samen met de champignons, de pittige rode ui en de gecarameliseerde amandeltjes geven een heerlijk contrast. Fijn receptje! […]

Lees meer
Sprookjesachtig Lac d’Annecy

Sprookjesachtig Lac d’Annecy

Gedurende 10 jaar ging ik jaarlijks op vakantie naar het meer van Annecy in de Haute Savoie van Frankrijk. Dit helder blauwe meer omringd door bergen en kleine dorpjes vond een onverwoestbaar plekje in mijn hart. Ook vandaag de dag is het mijn sprookje, voor zomer én winter. […]

Lees meer
Gastblogger: Jessie Kuipers

Gastblogger: Jessie Kuipers

Graag wil ik Jessie Kuipers aan jullie voorstellen. Jessie zal vanaf volgende week iedere donderdag een gastblog schrijven over de Trager Methode. Dit is een vorm van bewegingseducatie gericht op ontspanning en het verenigen van lichaam en geest. Stap voor stap zal zij deze prachtige bewegingstheorie uitleggen zodat deze thuis toepas wordt. Doe mee en er gaat een wereld voor je open, evenals voor Jessie destijds. […]

Lees meer
Vleesvervanger getest: Tivall toscaanse carré

Vleesvervanger getest: Tivall toscaanse carré

Regelmatig test ik kant-en-klare vleesvervangers uit de supermarkt, zodat jij nooit meer twijfelend voor dat enorme schap hoeft te staan. Ieder product wordt beoordeeld op smaak, structuur, voedingswaarde, originaliteit en in hoeverre het ‘troepvrij’ is. OORDEEL: De Toscaanse carré van de AH is gevuld met kaas, zongedroogde tomaat en pesto. Het is een mooi gepaneerd vierkant blokje met ronde hoeken en een knapperig korstje. Dit knapperige korstje is het enige wat ik kan zeggen over de structuur want verder is het een dikke, kazige spons. De smaak is niet slecht, maar zeker niet verfijnd. Zoals de vulling van de carré al doet vermoeden is het geen calorie-arme variant, wel bevat hij vitamine B12, ijzer en eiwitten. De Toscaanse carré bevat 172 calorieën, dit is dus een rijke aanvulling op je maaltijd. Calorieën waarvoor je wellicht liever iets lekkerders zou eten. – Cijfer: 5

Lees meer
Quinoa: nummer 1 superfood

Quinoa: nummer 1 superfood

Quinoa is als ‘superfood’ in korte tijd razend populair geworden. Begrijpelijk, want het is lekker, bevat uitzonderlijk hoge voedingswaarden, vitaminen en mineralen, is eenvoudig te bereiden en veelzijdig in gebruik. In dit zojuist verschenen kookboek tonen chef-kok Eric van Veluwen en meesterpatissier Robert van Beckhoven de vele mogelijkheden met quinoa van ontbijt, snack en salade tot soep, hoofdschoten en dessert. […]

Lees meer
Peer & venkelsalade

Peer & venkelsalade

Het is vast niet ongemerkt voorbij gegaan dat ik wel houd van een beetje fruit in mijn salade. Een frisse, lichtzoete toevoeging die zorgt dat de salade net even anders is dan anders. Ook nu weer is de peer met de venkel een heerlijke, niet alledaagse combinatie. Super lekker en gezond, een echt hip vegetarisch receptje. […]

Lees meer
DROOG: Fantasievol sprookje

DROOG: Fantasievol sprookje

Of ik DROOG kende? Natuurlijk kende ik DROOG. Die mooie winkel in de Staalstraat met allemaal grappige gadgets en huis-tuin-en-keuken-artikelen. Of ik ook het café en het hotel kende? WAT!? Inderdaad. Achter die maagdelijk witte winkel van DROOG bevind zich een atelier met designer fashion, diverse pop-up stores, een sprookjestuin en daarboven een heerlijke café, een bibliotheek en één waanzinnige hotelkamer. WAUW. […]

Lees meer
Bietenpowersap

Bietenpowersap

Wow. Na het drinken van een glas bietenpowersap had ik het gevoel alsof ik drie koppen koffie op had. Ik voelde me energiek, scherp en niet te vergeten super gezond. De gember maakt het sapje een beetje pittig en warmt je op, de venkel geeft het een frisse smaak en de gember in combinatie met de grapefruit maakt het af. Een topper! […]

Lees meer
Vleesvervanger getest: Tivall spinazie-kaasrondo

Vleesvervanger getest: Tivall spinazie-kaasrondo

Regelmatig test ik kant-en-klare vleesvervangers uit de supermarkt, zodat jij nooit meer twijfelend voor dat enorme schap hoeft te staan. Ieder product wordt beoordeeld op smaak, structuur, voedingswaarde, originaliteit en in hoeverre het ‘troepvrij’ is. OORDEEL: De spinazie-kaasrondo is een gevulde vleesvervanger van Tivall: de burger met spinazie, rijst en kaas. Dit is een stevige, rijk gevulde en vrij grote burger. De burger heeft een knapperig gepaneerd korstje en een zachter binnekant. De kenmerkende spinaziesmaak is duidelijk aanwezig en de rijstkorrel zorgt voor een fijne structuur. Zoals de vulling van de rondo al doet vermoeden is het geen calorie-arme variant, wel bevat hij vitamine B12, ijzer en eiwitten. Qua voedingswaarde bevat de spinazie-kaasrondo 205 calorieën. – Cijfer: 7

Lees meer
Rode bietenburgers

Rode bietenburgers

Dit vond ik de meest verrassende variatie van de rode biet. Een burger! Ik heb diverse recepten getest en ben zo op mijn eigen ideale rode bietenburger uitgekomen. Een bijzondere ‘vleesvervanger’ voor de vegetariër, zonder de eieren ook voor veganist en zelfs voor de openhartige vleeseter. Het proberen waard!

Lees meer
Groentecurry met kardamomyoghurt

Groentecurry met kardamomyoghurt

Ik ben dol op de warme smaken en geuren uit de Indiase keuken. Toch kook ik niet zo vaak een Indiaas gerecht omdat het allemaal zo lang moet inkoken, pruttelen en er tientallen kruiden aan te pas komen. Deze keer had ik echter weer eens zin in een echte curry vol verse groenten en pure smaken. En dan realiseer ik me weer: eigenlijk is het zo makkelijk. […]

Lees meer
Reinigende rode bieten

Reinigende rode bieten

Eén week per maand zet ik een groente in het zonnetje. Een week lang onderzoek ik deze groente en kook ik dagelijks een nieuw recept. Zo ken je aan het einde van die week de oneindige mogelijkheden van deze groentesoort. Deze maand is mijn keuze gevallen op rode bieten, omdat ze vrolijk zijn en helemaal passen in de Nederlandse herfst. […]

Lees meer
Vleesvervanger getest: tofu roerbakgehakt AH

Vleesvervanger getest: tofu roerbakgehakt AH

Regelmatig test ik kant-en-klare vleesvervangers uit de supermarkt, zodat jij nooit meer twijfelend voor dat enorme schap hoeft te staan. Ieder product wordt beoordeeld op smaak, structuur, voedingswaarde, originaliteit en in hoeverre het ‘troepvrij’ is. OORDEEL: Dit product bestaat uitsluitend uit sojabonen. In tegenstelling tot het eerder geteste Tivall fijngehakt is dit een minder goede replica van echt gehakt. De korrel is wat groter, wat lekker is, maar heeft een beetje een elastieken structuur die soms piept tussen je tanden. Het tofu gehakt is wel een stuk minder droog dan de Tivall korrel, maar heeft een sponzige associatie. Niet verveld, maar anders. De tofu is niet aangevuld met vitamine B12, ijzer en eiwitten en bevat 185 calorieën. – Cijfer: 5,5

Lees meer
De groene kracht

De groene kracht

Als echte slaliefhebber eet ik regelmatig salades. Dat is natuurlijk al een zeer gezonde maaltijd, maar zelfs daar kan je nog meer uithalen als je regelmatig de gewone slasoorten afwisselt met andere groensoorten die rijk zijn aan vitaminen en mineralen zoals Romeinse sla, rucola, spinazie of boerenkool. […]

Lees meer
Brasserie Petanque: een zondag in San Telmo

Brasserie Petanque: een zondag in San Telmo

San Telmo is nog een van die geweldige wijken in Buenos Aires met een geheel eigen sfeer en dynamiek. Als Palermo Soho een beetje de Pijp is, dan is San Telmo de Jordaan met iedere zondag een heerlijke markt die de hele stad doorkruist en gevuld is met bijzondere snuisterijen en muzikale gezelligheid. In het midden van dit alles bevind zich de typisch Franse Brasserie Petanque. […]

Lees meer
Fresh & Light

Fresh & Light

Fresh & Light, alsof het kookboek voor mij geschreven is. Zoals ik met mijn recepten die lekker maar ook light zijn altijd op zoek ben naar de juiste balans, zo schrijft Donna Hay in haar inleiding: “Ik ben geen fan van diëten en huiver zelfs al bij het idee dat iemand op dieet is. Dit is dus geen dieetboek. Wat mij betreft gaat het altijd om het vinden van de balans. Ik hoop dat dit boek je helpt die van jou te vinden!” […]

Lees meer
Palermo Soho: hipster wijk

Palermo Soho: hipster wijk

Zonder twijfel is de meeste hippe wijk in Buenos Aires het unieke Palermo Soho. Nog nooit zag ik zoveel culinair en shopgenot op zo’n kleine oppervlakte. Palermo Soho is echt het walhalla voor de jonge hipster en dus ook voor de hippe veggie. […]

Lees meer