De Indiase keuken
De komende tijd behandelen we op De Hippe Vegetariër verschillende wereldkeukens. We schetsen wat die wereldkeuken precies inhoudt en we delen de lekkerste recepten! Nu is de Indiase keuken aan bod. Vandaag vertellen wij je wat die precies inhoudt en andere dagen delen we de recepten uit kookboek The Curry Guy van Dan Toombs.
Lente lasagne met courgette, groene asperges en Quorn Vegetarisch Fijngehakt
Afgelopen week, van 11 t/m 17 juni, was het WORLD MEAT FREE WEEK, een wereldwijd initiatief om de positieve effecten van minder vlees eten in de spotlight te zetten. Wij supporten dit mooie initiatief en laten graag zien hoe leuk, lekker en gemakkelijk het is om minder vlees te eten. Of zoals Quorn zegt: “Probeer het gewoon eens!” Wat dacht je van de klassieker lasagne, maar dan in een fris jasje met gele en groene courgette, knolselderij, doperwten, groene asperges en Quorn Vegetarisch Fijngehakt. Je zult het vlees geen seconde missen!
Kookboek: Bananenboek
Dat bananen súper lekker zijn, de perfecte zoetmakers zijn in baksels, ontbijtjes en smoothies en ook nog eens gezond zijn, wisten we natuurlijk allang! Instagram staat vol met bananenbroden en mug cakes. Bananenboek, geschreven door Kim Waninge, laat zien dat er nog véél meer heerlijke en gezonde zoete en hartige baksels en gerechten met dit populaire stuk fruit te maken is.
Ube: paarse zoete aardappel chips
We hebben weer een nieuwe trend gespot! Ken je ube (spreek uit als oo-bae) al? Deze paarse wortel is niet alleen mooi om te zien, hij smaakt ook nog eens erg lekker. In Azië en Amerika wordt de wortel al veel gegeten, maar in Nederland is ‘ie nog niet zo bekend. Hoog tijd om daar verandering in te brengen!
250 gram groenteburgers uit de Airfryer
Denk je dat het mogelijk is om een groenteburger te maken met maar liefst 250 gram groenten in één burger? Wij gingen de uitdaging aan en maakten 3 verschillende vegan burgers in de Airfryer met per burger 100% van je dagelijks aanbevolen hoeveelheid groenten! Kortom één groentenburger en je bent all done! Heel belangrijk, want de gevolgen als je te weinig groenten en fruit eet kunnen groot zijn (lees hier maar eens)… Aan de slag dus!
Instagram trend: Houtskool vegan croissants
Deze week gespot op Instagram: vegan houtskool croissants. Houtskool, vooral bekend als activated charcoal, maakt al een tijdje deel uit van de gezondheid-gekte. Je krijgt er wittere tanden van, het wordt vaak gebruikt in huidverzorgingsproducten en het heeft een detox-eigenschap. De rage gaat een stapje verder, houtskool wordt tegenwoordig ook in vegan croissants verwerkt. Dit zou je lichaam van binnenuit schoonmaken. Een zwart croissantje, het ziet er een gek uit, maar een rage is het zeker. Dit zijn de mooie Instagram foto’s!
Traditionele Indiase curry met paneer en bloemkool
Curry kan je op verschillende manieren maken, echter zit het geheim in het kruidenmengsel voor de currypasta. Vandaag het recept voor een traditionele masala met heerlijke paneer: een Indiase kaassoort zónder stremsel. Ik at dit ongeveer dagelijks toen ik in India was, maar nu is hij ein-de-lijk ook in Nederland te krijgen! YES! Perfect voor vegetariërs en geweldig in een curry. Comfort food waar je blij van wordt!
Top 5: vegan taart
Taart is niet het meest verantwoorde tussendoortje, maar wel heel lekker 😉 Deze vegan varianten laten zien dat taart niet per se hoeft te bestaan uit eieren en boter, maar je ook hele lekkere plantaardige creaties kunt maken. Om je te inspireren: hierbij mijn top 5 vegan taarten!
Nieuwe ontdekkingen #27
Ontdek wat de laatste trends zijn op het gebied van voeding! Hier vind je de top 5 nieuwste bijzondere, gezonde en bewuste food producten van Nederland!
BLOEMKOOL: van grond tot bord
Elke dag sta ik met groenten in de keuken, maar als ik eerlijk ben weet ik heel vaak niet hoe deze precies groeien en geoogst worden. Wat is het Nederlandse seizoen? Groeien ze onder de grond of aan een plant? Ik wil het voor eens en voor altijd weten, dus ging ik langs bij de telers Van Eigen Bodem. Vandaag alles over bloemkolen, van grond tot bord!
Vega vleesklassieker: huzarensalade
Huzarensalade is zo’n klassiek gerecht dat nog wel eens als salade bij bijvoorbeeld een barbecue wordt geserveerd. Deze vegetarische variant maak je makkelijk en snel! Ook is ‘ie frisser door de yoghurtdressing in plaats van de mayonaise. De salade zit vol met smaakvolle groenten. Serveer de koude schotel met eieren en rauwkost en smullen maar!
TRENDING: Vegan wentelteefjes met kruidige dadelcompote
Als ik vroeger tussen de middag thuis kwam om te eten, kon ik soms al aan het begin van de straat ruiken dat mijn moeder wentelteefjes had gebakken. Zoals mijn moeder ze maakte, zal ik ze niet meer eten (zij gebruikte namelijk eieren in het beslag). Maar ik moet zeggen: dit recept voor vegan wentelteefjes is minstens zo lekker! De kruidige dadelcompote maakt het helemaal af.
VEGGIE ROADTRIP: Hertog Jan in Zedelgem België
Yes! Samen met Peugeot ontdekte ik weer één van de beste groenterestaurants van Europa ontdekken. Geen straf! 🙂 Hiervoor gebruik ik deze inspirerende lijst van We’re Smart World. Dit keer bezocht ik onze zuiderburen: in België blijken ze verrassend veel unieke groenterestaurants te hebben! Ik lunchte bij Hertog Jan in het piepkleine Zedelgem vlak bij Brugge. Zo kom je nog eens ergens!
Koken met kleur: Kruidenkaas flensjes
Koken met kleur is een inspirerend kookboek vol recepten waarin groenten de hoofdrol spelen. Het boek is samen te vatten als een perfect en uniek thuiskookboek voor iedereen die wel wat extra kleur in zijn leven kan gebruiken. Een recept uit Koken met Kleur beschrijft deze kruidenkaas flensjes. Bij pannenkoeken en flensjes denk je al snel aan iets zoets. Lekker, maar hartige flensjes met kruiden zijn een heerlijke variant, die het goed doen als lunch of lichte avondmaal bij een kop soep. Ook in schuine stukjes gesneden is het een fijn borrelhapje.
Interview GEMBER: “We willen onze gasten prikkelen”
Gember uit Horst is een bijzondere foodbar, die gerund wordt door twee jonge, enthousiaste meiden. De Hippe Vegetariër sprak met Claire de Swart, die samen met Sanne van Wegberg GEMBER runt. “We hopen dat onze gasten nadenken over smaak.” Smaak staat voorop bij GEMBER. Over dat concept is goed nagedacht. En de filosofie erachter is ook op de menukaart terug te vinden. De Swart: “Mensen zijn gewend op een menukaart te kijken en te kiezen voor wat ze kennen en waarvan ze weten dat ze het lekker vinden. Andere gerechten proberen ze niet. Daarmee gaan ze voorbij aan het concept smaak. Dat idee proberen we om te draaien.”
Puur Zoet: fruitige ontbijttaartjes
Puur Zoet van Mariette van Tuyl bevat meer dan 80 makkelijke lactosevrije en glutenvrije zoete recepten, waarvan er bijna 60 vegan zijn, YUM! Ook deze ontbijttaartjes met yoghurt en vers fruit zijn gluten- en lactosevrij en zijn ook makkelijk vegan te maken. En ochtenden zijn toch veel leuker als je ze begint met een taartje? 😉 Varieer met het fruit dat jij wilt en begin zo jouw dag heel goed!
Kookboek: Limonade
Een feestje zonder alcohol, saai? Echt niet! Zeker niet als je de alcoholvrije drankjes van Arno en Mireille van The Holy Kauw Company kent. Zij geven in het boek Limonade dé geheime recepten voor hun drankjes prijs. Van siroop tot mocktail, van ijsthee tot shrub, allemaal zelf te maken. En ontzettend lekker dat het is! Er staan maar liefst 50 recepten voor alcoholvrije drankjes in talloze smaakcombinaties.
6x gezonde lattes met kruiden
Er is een nieuw product op de markt! Met de verschillende kruidenmixes van Mattisson kun je nu kruidenlattes maken. De lattes worden gemaakt van gezonde en smaakvolle kruiden en ingrediënten, zoals kurkuma, gember, matcha, cacao en biet. Een heerlijke en gezonde warme drank en variant op koffie en thee!