Zoetzure rabarbertaart
Tijd om jezelf te verwennen met een smultaartje? Deze rabarbertaart is een (redelijk) gezonde en verstandige keuze en niet te vergeten super lekker! De havervlokken in het deeg zorgen voor een extra ‘bite’ en een goede structuur, de zoetzure rabarber geeft de taart een frisse smaak en bovendien een mooie kleur. Lekker bakken dus! […]
Verrukkelijke verse vijgen
Eén week per maand zet ik een groente in het zonnetje. Een week lang onderzoek ik deze groente en kook ik dagelijks een nieuw recept. Zo ken je aan het einde van die week de oneindige mogelijkheden van deze groentesoort. Deze maand is mijn keuze gevallen op verse vijgen! Van juni/juli tot oktober zijn de Turkse vijgen te verkrijgen, maar in de septembermaand schijnen ze op hun best te zijn. Dus dan nemen we het er maar van, zolang het nog kan. […]
Lastage: liefde en culinaire kunst
Een verstopt pareltje op de Geldersekade, dat is restaurant Lastage. Ik was er altijd van overtuigd redelijk op de hoogte te zijn van het culinair reilen en zeilen van Amsterdam, totdat ik Lastage nog niet bleek te kennen. Dat was een groot misverstand want Lastage is ongekend. Wat een liefde in dat kleine zaakje waar de chef in een ontspannen laagdrempelige sfeer een ster voor je kookt. […]
Vleesvervanger getest: Tofu roerbakblokjes AH
Regelmatig test ik kant-en-klare vleesvervangers uit de supermarkt, zodat jij nooit meer twijfelend voor dat enorme schap hoeft te staan. Ieder product wordt beoordeeld op smaak, structuur, voedingswaarde, originaliteit en in hoeverre het ‘troepvrij’ is. OORDEEL: Deze tofublokjes ogen een beetje als langwerpige hondenbrokjes, en dat komt omdat ze al fijn gekruid zijn. Het toevoegen van smaken is niet aan te raden want dat levert een vreemde mix op. De structuur is een beetje vreemd en ondefinieerbaar. Ze vallen in de categorie: zacht sponzig en saai zonder ‘bite’, alsof de blokjes wegsmelten op je tong. De blokjes bevatten 210 calorieën, wat aan de hoge kant is. Dit wetende zou ik dus voor onbewerkte tofu gebruiken. – Cijfer: 3
Restaurant Hirschberg: onze eeuwige favoriet
Dit restaurant bevond zich om de hoek van waar wij woonden, aan een weinig bijzondere straat zonder duidelijke signalen die schreeuwden dat daar een toprestaurant was gevestigd. Mijn lief met een neus voor goede restaurantjes had echter allang door dat er iets bijzonders zat, en zo schoven wij daar op een mooie avond aan een van de schaarse tafels aan. Het werd een overweldigend succes en sindsdien is dit restaurant niet meer weg te slaan van zijn nummer één positie. […]
Gebeten door groente
Vorige maand verscheen een prachtig robuust uitgevoerd kookboek: Gebeten door groente. Hierin beschrijft, onderwijst en kookt Jorun Verheyden de essentie van de vegetarische keuken voor alle flexitariers en vleesminderaars die net zoals zij dol zijn op groente. […]
AURA: de ideale zaterdagavond
AURA is zo’n restaurant waar je regelmatig je zaterdagavond doorbrengt omdat je gewoon weet dat het een succes wordt. Echt een fijn restaurant waar je niet uit de toon valt als je je cocktailjurkje uit de kast trekt, maar ook rustig in een goede jeans binnen kan...
Vinnies Deli: vintage & kwaliteit
Als je een jaar op reis bent geweest dan mis je de komst van allerlei toptentjes. Vinnies Deli was daar een van. Een geweldig karakteristieke deli aan het begin van de Haarlemmerstraat met een tijdloos vintage huiskamerinterieur en unieke broodjes en salades die helemaal aansluiten bij de wensen van De Hippe Vegetariër. Een plek om lang te zijn en vaak terug te komen. […]
Clouds: met een ster in de wolken
Bijna niets is zo leuk als een stad van bovenaf bewonderen. Wat is nog leuker? Een stad van bovenaf bewonderen met een goed glas wijn in je hand en een culinair hoogstandje op je bord. Dat kan bij Clouds, op de bovenste verdieping van deze wolkenkrabber bevind je je in de culinaire wolken met een fenomenaal uitzicht over Zürich, haar ‘zee’ en haar bergen. Hier genoten mijn lief en ik van een romantisch diner na zes maanden elkaar gemist te hebben, de eerste avond dat ik in Zürich was. Het beste begin denkbaar. […]
Frau Gerolds Garten: ludieke festivaltuin
In zo’n statige stad als Zürich waar alles volgens plan gebeurt, alles kalm verloopt en goed georganiseerd is, is Frau Gerolds Garten het laatste wat je verwacht. Niets van de Zwitserse mentaliteit doet vermoeden dat er op het industrieterrein achter het spoor zo’n ludieke festivaltuin te vinden is. Hier is vrijheid, blijheid het motto en viert heel Zürich het leven. […]
Fischstube: stijlvolle romantiek aan het water
In Zürich waar de mooie diepblauwe Zürisee niet te missen is, is het natuurlijk noodzakelijk om een goed tentje aan het water te kennen. Zo’n romantische plek waar je het gevoel hebt je midden op het meer te bevinden, met enkel langsvarende bootjes, zwanen, zwemmers en verder niets dan de besneeuwde Zwiterse bergen en rust. Fischstube is precies zo’n plek, de Zwiterse variant van een hippe beachclub, maar dan stijlvol en met klasse. Onmisbaar bij een bezoek aan Zürich! […]
Eet vaak, niet veel
Het is een vaak gehoorde eettip: ‘Eet vaak, niet veel’. Toch wist ik er zelf nooit raad mee wanneer ik dit soort eetadviezen tegenkwam in de glossy’s. ’S Morgens, ’s middags en ’s avonds heb ik gewoon honger en dan wil ik een goede maaltijd. Dan ga ik toch geen halve boterham eten? […]
HILTL: hip & veggie
HILTL is een geniaal concept. Ik kan niet anders zeggen. Als ik nog eens op een doodspoor in mijn leven terecht kom dan ga ik een HILTL in Amsterdam oprichten, dat kan niet anders dan een succes worden. HILTL is een ‘hot & happening’ vegetarisch (!) buffetrestaurant dat snachts in een club wordt omgetoverd. Hoe hip en vegetarisch wil je het hebben?! […]
Paradijselijk Zürich
Een tijdje in een andere stad wonen en werken is iets dat iedereen weleens zou willen meemaken. Zonder dat ik daarop zat te wachten kreeg ik deze kans in mijn schoot geworpen. Ik bevond me halverwege mijn wereldreis, in India om precies te zijn, toen ik te horen kreeg dat mijn lief voor zes maanden naar Zürich in Zwitserland zou vertrekken voor werk. […]
Rijsel: uniciteit & flair
In een klein, knus, nietszeggend straatje in Amsterdam Oost vind je restaurant Rijsel. Een klein vol restaurant waar het iedere avond, zeven dagen per week, druk is. De inrichting is nonchalant, de bediening uiterst charmant en de prijs-kwaliteit is top. Echt een zaakje voor Amsterdammers. […]
Vleesvervanger getest: Tivall falafel burger
Regelmatig test ik kant-en-klare vleesvervangers uit de supermarkt, zodat jij nooit meer twijfelend voor dat enorme schap hoeft te staan. Ieder product wordt beoordeeld op smaak, structuur, voedingswaarde, originaliteit en in hoeverre het ‘troepvrij’ is. OORDEEL: Deze burger is gemaakt op basis van kikkererwten. Hij is compact met een fijne stevige ‘bite’, een licht kruidige smaak en je proeft de structuur van de erwten. Een hele lekkere afwisseling van de burger op basis van soja- en tarwe- eiwit. Dit product is aangevuld met vitamine B12 en ijzer. Daarnaast bevat hij 154 calorieën, helemaal niet gek! – Cijfer: 8,0
Onbeperkt? Rauw!
Er zijn van die dagen en dan heb ik honger, constant honger. En nergens word ik zo chagrijnig van als honger, dus er moet gegeten worden en graag iets waarvan ik onbeperkt kan blijven snaaien. Helaas is de combinatie onbeperkt én verstandig zeer zeldzaam in de voedingswereld, maar niet onmogelijk. RAUWKOST! Dat is onze redding. Snoeptomaatjes, komkommertjes, paprika, radijsjes, wortelballetjes de hele dag door. […]
Goddelijke bloemkoolsalade
Nooit geweten dat bloemkool zo goddelijk verfijnd kon zijn! Deze salade is ongelofelijk lekker. Voor vijf minuten voelde ik me een echte sterrenkok en na het eten voelde ik me gezond en energiek. De hazelnoot samen met de ahornsiroop en de zure zaadjes van de granaatappel vormen een unieke combinatie die de bloemkool naar een heel ander level tilt dan de doodgewone boerse Nederlandse groente (die sommige mensen zelfs vinden stinken). Niets van dat alles! Een echte smulsalade voor hippe vegetariërs. […]