Penne met spruitjes, vijgen en gorgonzola
Isabel Boerdam

Penne met spruitjes, vijgen en gorgonzola

woensdag 09 oktober 2013
‘Wat een combinatie’ was het eerste wat ik dacht toen ik dit gerecht zag. Een reden temeer om het te maken. Voor spruitjes kies ik zelden, maar ik was inmiddels volledig overtuigd van de ongekende kracht van vijgen om alles lekker te maken, dus vol goede moed ging ik aan de slag. En met succes! Het resultaat was een vernieuwend, verrassend topgerecht dat al je smaakpapillen op scherp zet en je verstelt doet staan. Echt proberen!

Wat heb je nodig?
Voor de ovenschotel:
4 verse vijgen
400 gram spruiten
150 gram volkorenpenne
2 eetlepels olijfolie
zakje rucola
handje gekruimelde gorgonzola
handje grofgehakte amandelen
half kopje kookwater van de pasta

Voor de garnering:
grofgehakt broodkruim van twee bruine boterhammen

Hoe maak je deze unieke combinatie?
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snij de onderkant van de spruitjes en haal het buitenste velletje eraf. Kook de pasta vier minuten, voeg vervolgens de spruitjes toe en kook het geheel nog vier minuten tot de pasta gaar is en de spruitjes zacht beginnen te worden. Giet af en bewaar een half kopje kookwater. Ontdoe de vijgen van hun steeltje, snij ze in partjes en doe ze samen met de pasta en de spruitjes in een glazen ovenschaal. Mix het geheel met de eetlepels olijfolie, de rucola, de gorgonzola, de grofgehakte amandelen en tot slot een beetje van het kookwater om er een smeuïg geheel van te maken. Bestrooi de bovenkant van de schaal met het grofgehakte broodkruim en zet in de oven tot het broodkruim knapperig is en goud kleurt. Je bent klaar om te serveren!

Bron: Love and Lemons. Respect voor dit prachtige kookblog!

5 Reacties

Leuke combinatie, maar Manon heeft een punt over de samenhang. Dus wat er aan gesleuteld en we waren heel tevreden. Voor het aanscherpen van de smaak gebruikten we dadels (zoeter) ipv. vijgen en mizuna (sterker) ipv. rucola. Ik ben dol op blauwaderkaas, maar mijn huisgenoot niet, dus ging er een flink stuk Saint-Tibaud (camembert kan ook) op (en een hoekje met roquefort voor mij;-) wat lekker smolt en zorgt voor het vloeibare verband tussen de losse spruitjes (vers uit eigen tuin!) en de penne. Zo gaat het eiwitgehalte ook wat omhoog. Een beetje peper en verder geen kruiden of specerijen, het is heerlijk zo: dit gaan we vaker doen!

12:23 19 januari 2024

Hi! Wat leuk dat je er je eigen draai aan hebt gegeven! Het klinkt heerlijk zo. En dank je wel voor de tips! Liefs, Jitske

12:23 19 januari 2024

Voor ons nieuwe combinatie van gerechten. En lekkerrr! Inderdaad kun je gedroogde vijgen net zo goed gebruiken als verse vijgen. Scheelt in de spruitjes-winter milieuschade door invliegen van verse vijgen. En wij gebruikten ook extra gorgonzola, gewoon op tafel erbij zetten.

12:23 19 januari 2024

Hi Sjoerd, Bedankt voor je reactie en het delen van je tips! Klinkt erg lekker :). Weet je wel dat gorgonzola niet vegetarisch is wanneer er dierlijk stremsel wordt gebruikt? Als je het vegetarisch wilt maken, kun je hier dus op letten. In de ingrediëntenlijst moest dan vegetarisch stremsel staan! Dan is het kaasje vegetarisch! Liefs, Karlijn

12:23 19 januari 2024

Ik hou niet van spruitjes. Echt niet. Maar ik leg me er nooit bij neer dat ik iets niet lust, dus was ik op zoek naar een verrassend recept. Gevonden! Dit gerecht is érg lekker. En het leuke is dat ook mijn spruitjes-minnende man en moeder het óók heerlijk vonden. Zoon van 11 niet, maar dat lag vooral aan de vijgen. Tip: rustig zak van 500 gram gebruiken, maar neem de kleine spruitjes, vooral als je er niet-spruitjes-lustende eters bij hebt. Meer smaakbalans per hap. Ik heb overigens een bakje gedroogde vijgen gebruikt in plaats van verse. Dat ging prima. En milde gorgonzola, maar wel wat meer dan een handje.

12:23 19 januari 2024

Niet te vreten.

12:23 19 januari 2024

Hoi Rossi, wat jammer dat je niet hebt kunnen genieten van dit gerecht. Gorgonzola is natuurlijk wel een heftige smaak, je moet er van houden :-)

12:23 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.