14x simpele lifehacks voor een gezondere leefstijl
Lauretta Baarends

14x simpele lifehacks voor een gezondere leefstijl

donderdag 08 februari 2024

Een gezondere leefstijl is natuurlijk een breed begrip. Wat is nu het belangrijkste? En je hebt misschien begin dit jaar al goede voornemens gemaakt, lukt het je om deze vol te houden of komt de klad er alweer in? Om vol te houden tot het einde van het jaar geven we je de belangrijkste hacks voor een gezondere leefstijl én hoe je deze vol kunt houden. En dat kost helemaal niet zoveel moeite als je denkt!

Altijd een notitieboekje bij de hand


Er zijn handige middelen die je kunnen helpen en extra motiveren voor een gezondere leefstijl. Denk bijvoorbeeld aan een stappenteller of een andere app waarin je je doelen en resultaten kunt bijhouden. Maar al die voornemens, calorie-inname of voortgang kun je natuurlijk ook prima ‘oldskool’ in een notitieboekje stap voor stap bijhouden. Scheelt je gelijk weer schermtijd! Je maakt dit nog extra leuk door je notitieboekje persoonlijk te laten bedrukken bij Gift Campaign. Daar vind je bedrukbare notitieboekjes in alle soorten en maten.


14 simpele lifehacks 


Stap 1 is dus genomen, maar er zijn nog meer belangrijk dingen die je kunt doen om nét even iets gezonder te leven. Daarom geven we je graag onderstaande tips. Kies er een paar uit en geef ze een concrete plek in je persoonlijke notitieboekje, agenda of dagboek. Wanneer deze ingesleten zijn in je routine en daarmee automatisme zijn geworden pak je er gewoon weer een paar bij.


Gezonde voeding


Ga geen boodschappen doen als je honger hebt en kies bij voorkeur een vaste dag. Zo heb je altijd verse, gezonde producten in huis en word je minder verleid tot impulsaankopen of een ritje naar de snackbar.


1. Kies een dag in de week waarop je voor de volgende week van te voren kookt en gezonde maaltijden en snacks klaarmaakt.


2. Kies zoveel mogelijk voor zuivere, verse en onbewerkte producten.


3. Eet zo min mogelijk suiker. Probeer eens een suikervrije week en kijk wat dit met je gezondheid kan doen.


4. Kies voor koolhydraten die een goede bron van voedingsvezels zijn. Voorbeelden hiervan zijn volkorenproducten, zilvervliesrijst, peulvruchten maar ook groente en fruit.


5. Drink circa twee liter vocht per dag. Wanneer je water lastig wegkrijgt, zijn kruiden- of groene thee gezonde alternatieven.Voldoende beweging


Steeds meer onderzoek laat zien dat we massaal te veel stilzitten in Nederland. Het schijnt dat de nadelige gevolgen hiervan voor de gezondheid nauwelijks gecompenseerd worden met twee keer in de week naar de sportschool. Daarom zijn juist regelmatige beweegmomenten zo belangrijk voor een gezonde leefstijl.


6. Wandel naar de supermarkt, ga op de fiets naar je werk en neem de trap in plaats van de lift. 


7. Zorg iedere dag voor een half uur beweging, zoals lopen of fietsen.


8. Beweeg tussendoor zoveel mogelijk, overweeg eventueel een stappenteller en stel jezelf het doel om minimaal 5000 stappen per dag te maken.


Ontspanning & rust


Stress heeft een directe invloed op de bloedglucose in ons lijf: het zorgt onder andere voor een stijgende bloedsuikerspiegel en alertheid. En dat is goed, want daardoor kunnen we pieken op momenten van onveiligheid. Alleen zijn we veel vaker gestrest dan dat dit feitelijk nodig is. Dat zorgt weer voor chronische stress. En juist dit is een groot probleem voor ons welzijn en gezondheid.


9. Plan voldoende tijd voor leuke dingen, deze zijn net zo belangrijk in je agenda dan to-do’s


10. Pak daarbij ook regelmatig ‘me-time’ waarbij je echt even niks hoeft.


11. Heb je een kantoorbaan? Maak in je pauze een korte wandeling om je hoofd even leeg te maken.


12. Voor de diehards onder ons; eindig je douchebeurt met koud (of lauw) water. Koud water kan de productie van endorfine stimuleren, wat vervolgens helpt om stress en angst te verminderen.Een goede nachtrust


13. Zorg overdag voor voldoende natuurlijk licht en frisse lucht. Dit zal ervoor zorgen dat je ‘s avonds sneller in slaap valt.


14. Zorg voor een aangename slaapomgeving waar het niet te warm is.

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.