...

Actieve kool: gezond of niet?

door | 8 mei 2018 | Food Trend, Gezondheid, Nieuws, Superfood, Voeding

Print Friendly, PDF & Email

Actieve kool is een van de nieuwste foodtrends. Wellicht heb je het al voorbij zien komen: pikzwart eten. Ijsjes, croissantjes en burger buns  zijn populair om actieve kool in te verwerken. Ondanks dat het er soms gewoon verbrand uitziet, zou actieve kool een aantal gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. Maar wat is actieve kool precies? En is dat wel echt zo gezond? Wij leggen het je uit!

Wat is actieve kool?
Actieve kool, ook wel geactiveerde kool genoemd, is het bijproduct van het verbranden van plantenresten. Dit bestaat uit de buitenkant van kokosnoten, hout, steenkool of turf. Dit klinkt misschien schadelijk, maar het is een ander soort product dan gewoon verbrande etensresten! De actieve kool die overblijft, is geladen met negatieve deeltjes – daarom de naam ‘actieve’ kool. Deze trekken positieve deeltjes aan, zoals chemicaliën. Actieve kool bindt dus (meestal) slechte stoffen aan zich vast.

Medicijn
Actieve kool wordt al jarenlang gebruikt in de medische wereld. Grote kans dat jij het ook wel eens gebruikt hebt. Het medicijn Norrit, tegen diarreeklachten, bestaat uit actieve kool! Het middel wordt veel gebruikt bij acute vergiftigingen of zelfs een overdosis. Actieve kool bindt de gifstoffen aan zich vast, zodat ze niet door je lichaam worden opgenomen. Het heeft als het ware het effect van je maag leegpompen, zonder dat je maag ook daadwerkelijk leeggepompt wordt.

Gezondheidseffecten
Van actieve kool wordt gezegd dat het je tanden op een natuurlijke manier witter maakt. Daarnaast zou het ook werken tegen een kater. Daar is echter nog geen bewijs voor. Het is natuurlijk een prettig idee dat actieve kool gifstoffen uit je lichaam opneemt. Vergeet echter niet het natuurlijk vermogen van je lichaam om dit te doen! ‘Gewone’ gifstoffen plas je normaal gewoon uit. Professoren zijn dan ook nog sceptisch over het gebruik en zien geen voordelen van actieve kool om zomaar in te nemen.

Vermindert werking medicijnen
Het is een veilig medicijn, mits je het goed gebruikt. Etenswaren met actieve kool bevatten een lagere dosis dan het medicijn, maar als je het verkeerd gebruikt, kan het wel schadelijk zijn. Actieve kool bindt zich namelijk ook aan andere goede stoffen. Vitaminen, mineralen en zelfs andere medicatie kunnen teniet worden gedaan door actieve kool. De werking van paracetamol, antidepressiva en zelfs de anticonceptiepil verminderen door het innemen van actieve kool. Het is ook gebleken dat mensen die actieve kool regelmatig gebruiken, last krijgen van een vitaminetekort en maag- en darmklachten. Let hier dus mee op!

Met mate
Je kan een keertje eten met actieve kool proberen – ook omdat het er heel Instagram worthy uit ziet – maar doe dit dan met mate. De eventuele gezondheidsvoordelen wegen niet op tegen de nadelen door regelmatig gebruik van actieve kool. Het is dus niet aan te raden om dit vaak in te nemen.

Kende jij de trend van actieve kool? Gebruik jij dit wel eens? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Twitter. We zijn benieuwd!

Bronnen:
https://www.realsimple.com/food-recipes/cooking-tips-techniques/activated-charcoal-in-food
http://www.womenshealthmag.nl/Health/Wat-is-actieve-kool
https://www.iamafoodie.nl/actieve-kool-baat-dan-schaadt/

Dank aan Shutterstock voor de foto. Je downloadt hem hier.

Summary
Actieve kool: gezond of niet?
Article Name
Actieve kool: gezond of niet?
Description
Actieve kool is een van de nieuwste foodtrends. Wellicht heb je het al voorbij zien komen: pikzwart eten. Actieve kool zou een aantal gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. Maar wat is actieve kool precies? En is dat wel echt zo gezond?
Author
Mariëlle van Stek
Volg Mariel

Mariëlle van Stek

Eindredacteur at De Hippe Vegetariër
Mariëlle is eigenlijk helemaal niet zo'n supergezonde vegetarische foodie, maar een leergierige dame met een vlotte pen en een nieuwsgierige kijk op de wereld. Een onmisbare vrolijke noot in het team!
Mariëlle van Stek
Volg Mariel

Latest posts by Mariëlle van Stek (see all)

1 Reactie

  1. A. Nas

    elke dag 3 norritpilletjes en een eerste kop koffie met een theelepel kokosolie/vet. tot 12 uur niets eten( je hebt geen honger!) en daarna WARM eten en om 16.30 een cracker met beleg. je valt af , is echt waar. ben een gewone huisvrouw, maar met verstand. ik vind het ideaal!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

POPULAIR

Vind alles wat je zoekt