Vegetarische food trends 2016
Mariëlle van Stek

Vegetarische food trends 2016

dinsdag 08 maart 2016
Duurzamer eten was in 2015 één van de trends. We werden steeds bewuster van onze planeet en dat resulteerde ook in hoe we met ons eten omgingen: minder voedselverspilling, verpakkingsvrije winkels en het minderen of stoppen van vlees. Dat leidde weer tot meer vegetarische en veganistische gerechten op de menukaart van restaurants – hoera! Wat heeft 2016 voor ons in petto? Dit zijn de 10 trends op het gebied van vegetarisch, gezond en duurzaam eten. Wat is echt jouw trend voor dit jaar?

1. Bewust kiezen

In lijn met de trend in 2015, consumeren we ook in 2016 steeds meer maatschappelijk bewust, blijkt het onderzoek van het Sociaal-Cultureel Planbureau. Hiermee kunnen we zelf ook een kleine bijdrage leveren aan duurzaamheid. Zo kiezen we steeds meer voor lokale, verse producten, maar ook het minderen van vlees hoort daar bij: het percentage flexitariërs dat drie dagen of meer per week geen vlees eet heeft in 2015 de 55% bereikt, en dit zal in 2016 alleen maar verder toenemen! Goed nieuws dus dat steeds meer mensen zich bewust zijn van het dierenwelzijn én het milieu (en natuurlijk van hoe lekker, gezond en gemakkelijk vega koken is)!

2. Groenten stelen de show

In steeds meer maaltijden spelen groenten de hoofdrol! Dat zagen we al voorzichtig in 2015, maar die trend zet zich steeds breder door. Fabrikanten, producenten, restaurants en niet te vergeten consumenten ontdekken steeds vaker dat groenten super lekker en veelzijdig kunnen zijn en je er alle kanten mee op kan. Zo worden er ware kunstwerkjes gemaakt, maar worden ze ook verstopt in gerechten waar je ze totaal niet verwacht. Denk bijvoorbeeld aan pasta gemaakt van courgette of zeewier, pizza gemaakt van bloemkool, chips op basis van paprika, een snackbar met gegrilde pulpo of groenteburgers op basis van rode biet, groene erwten of mais. Ook hanteren steeds meer restaurants een 80-20 filosofie en kwamen we bij Roomservice @ Olofs zelfs een concept tegen waarbij alle voorgerechten en hoofdgerechten vegetarisch waren en je vlees of vis 'on the side' kon bestellen. Dat is uit eten anno 2016!

3. Nieuwe bronnen van voeding

Door de dreigende voedselschaarste moeten we met creatieve oplossingen voor onze voeding komen. Met name alternatieve eiwitrijke bronnen zijn belang voor ons vegetariërs en de nieuwe flexitariërs. Insecten, zeewier, biomassa en kweekvlees zijn ontdekkingen die het antwoord op het probleem kunnen zijn. Goed nieuws daarom ook dat het RIVM bekend maakte dat plantaardige eiwitten daadwerkelijk een volwaardige voedingsbron kunnen zijn!

4. Nieuwe graansoorten ontdekken

We kennen allemaal good old tarwe, maar er is zoveel meer te ontdekken op het gebied van granen. Volwaardige volkoren granen krijgen steeds meer aandacht. Quinoa, spelt en haver zijn de meest bekende en worden inmiddels ook verwerkt in producten als muesli, pasta, brood en salades voor het brede publiek. Oergraan, teff, amaranth, boekweit, bulgur, gierst, freekeh en farro zijn daarnaast ook nog andere soorten granen die zeker de moeite waard zijn! Heb jij deze allemaal al geprobeerd?

5. Veganistisch vlees

Waar vleesvervangers eerst vooral op de vegetariërs gericht waren, komen er nu ook steeds meer plantaardige producten in het schap. Jaap Korteweg van De Vegetarische Slager vertelt dat zijn assortiment eerst uitsluitend vegetarisch was, maar de helft van zijn producten nu ook voor veganisten geschikt zijn. Daarnaast hebben andere merken, zoals Vivera, Tivall en GoodBite ook veganistische vleesvervangers. Benieuwd? Lees op mijn blog de reviews van diverse vleesvervangers.

6. Fermenteren

De laatste tijd zie je het overal voorbij komen: fermenteren. In feite is dit helemaal geen trend en werd het al eeuwenlang gedaan om bijvoorbeeld voedingsmiddelen te conserveren zonder conservenblikken en in andere eetculturen zoals de Kimchi uit Korea. In Nederland is het op dit moment weer helemaal 'hot' en dat is niet zomaar, want fermenteren heeft ook veel gezondheidsvoordelen. Bij fermentatie laat je voedsel op een gecontroleerde manier ‘rotten’ met behulp van gisten, bacteriën en schimmels. Klinkt een beetje gek, maar hele grote kans dat jij deze vriendelijke schimmels al regelmatig op je bordje of in je beker had zitten. Yoghurt, brood en zelfs wijn en bier zijn hier namelijk voorbeelden van! Goede bacteriën breken suikers en bepaalde koolhydraten af, en zetten deze om in vitaminen en mineralen. Hierdoor verandert de voedingswaarde van de ingrediënten en krijgen ze bovendien en sterkere smaak. Daarnaast heeft het nog een aantal voordelen. Zo verteer je je eten makkelijker, krijg je extra vitamines binnen, help je je darmen met goede bacteriën.

7. Sprouten en activeren

Gesproute en ‘geactiveerde’ producten worden steeds populairder en zijn tegenwoordig ook breed verkrijgbaar. Sprouten en activeren wordt vaak toegepast op granen en noten. Door granen een dag in water te weken breng je het kiemproces opgang en begint er een kiem, het begin van een plantje, uit de graankorrel te groeien. Een gedeelte van het zetmeel uit de graankorrel gaat in deze kiem zitten, waardoor de samenstelling van de korrel verandert en er meer ruimte komt voor de vitaminen, mineralen en eiwitten. Hierna wordt de korrel gedroogd waardoor de kiem weer verdwijnt, maar nu is het graan wel knapperiger en beter verteerbaar geworden. Voor noten met een schilletje geldt hetzelfde dat door het weekproces de werkzame stoffen in de noten geactiveerd worden en de fytinezuur op het schilletje wordt aangepakt. Deze zorgt ervoor dat vitaminen en mineralen minder makkelijk opgenomen kunnen worden en smaakt bovendien bitter. Door het sprouten en activeren van granen en noten komen de goede eigenschappen dus tot leven!

8. Bier bij het diner

In Oosterse landen worden gerechten al lange tijd gecombineerd met bier, en in Nederland begint deze trend nu ook door te zetten! Mercure hotels ontwikkelde er zelfs een heel magazine over vol interessante tips en weetjes over bier & spijs. Tijd dus om de wijn eens te laten staan en te ervaren wat bier doet met je eten! Een groot verschil is dat wijn altijd is gemaakt van druiven en dus dezelfde basis heeft, maar biermakers hier veel vrijer in zijn en de smaak veel meer kunnen sturen. Bier heeft uiteindelijk een veel breder smakenpalet dan wijn! En met alle lokale brouwerijen is er genoeg keuze in lekkere speciaalbiertjes, dus geloof me – ook voor de echte wijnliefhebbers die niet zo dol zijn op bier, zoals ik – is er voor ieder wat wils.

9. Thuis culinair genieten

Eten bestellen is natuurlijk zo oud als de weg naar Rome (ongeveer), maar daar is het afgelopen jaar een bijzondere trend bijgekomen die zich zeker gaat doorzetten! Met de opkomst van bezorgservices als Deliveroo en Foodora kunnen we in 2016 thuis niet alleen genieten van Italiaans, Japans, Thais, Indiaas of Mexicaans, maar ook van echte culinaire hoogstandjes die je normaal gesproken alleen op locatie eet. Deliveroo en Foodora fungeren als tussenpersoon en rijden op de fiets naar jouw favoriete restaurant toe, om vervolgens jouw favoriete gerecht zo bij jou thuis te bezorgen. Een hele nieuwe dimensie in ordering-in dus. Lekker, handig en duurzaam!

10. Meer aandacht en kennis over eten

We willen steeds meer over ons eten weten. Wat zit er in ons eten, wat doet het met ons lichaam en wat kan je er mee? Foodblogs, kookboeken én cursussen waarbij het niet alleen maar gaat om wat lekker is, maar ook wat goed voor je is, worden steeds populairder. Dit zagen we natuurlijk al in 2015, maar deze explosie aan informatie blijft groeien en wordt steeds inhoudelijker. We zijn niet alleen meer bezig met een 'lifestyle' of een snelle manier van gezond eten of afvallen, we willen in 2016 ook weten hoe en waarom. We willen snappen hoe eten werkt en wat het met ons lichaam doet, zodat we een weloverwogen keuze kunnen maken voor ons eetpatroon. Hier hoop ik in 2016 met De Hippe Vegetariër weer een bijdrage aan te kunnen leveren!

Wat wordt jouw vegetarische trend voor 2016? Ben ik een hele belangrijke vergeten? Of wil je iets anders delen? Laat het me vooral weten in een reactie op dit bericht of via Facebook, Twitter of Instagram. Ik hoor jouw verhaal heel graag!

1 Reacties

Ik eet graag indiaas vegetarische gerechten, de veelzijdigheid is enorm in eiwitrijke bonen en dals, gecombineerd met vele kruiden die ook gezond zijn zoals curcuma, komijn, koriander en mosterdzaadjes. Aangevuld met hollandse salades en groene smoothies voel ik mij opper best ! ik neem wel elke dag hennep eiwitpoeder en chorella, als extra aanvulling voor na het sporten.

12:15 19 januari 2024

Dank voor de tips Bert, heel inspirerend!

12:15 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.