Op Reis
Eten vind je overal ter wereld. Overal is de eetcultuur anders, zijn er andere ingrediënten, kooktechnieken, smaken, geuren en kleuren om ons te inspireren. Daarom nemen we graag een kijkje over de grens voor nieuwe indrukken, uitdagingen en ervaringen, waar ook ter wereld. We ontdekken de vegetarische specialiteiten van het land en de lokale hotspots. In deze rubriek vind je onze vondsten geordend per stad of gebied. Reislustig als we zijn hopen we dit lijstje uit te blijven breiden met nieuwe bestemmingen!
Belgische wafels met slagroom en rood fruit
Deze echte Belgische wafels kosten iets meer tijd dan andere wafels, dit komt door het gistproces. Maar geloof ons: dat is het zo waard! De textuur en smaak van een gistwafel is zo ongelofelijk lekker! Met de slagroom zo hoog dat je hele neus onder de zoete room zit bij het nemen van een hap is deze wafel echt niet te weerstaan.
Vlaamse frites met abdijstoof van jackfruit en wortel
We sluiten onze roadtrip af bij ons buren in België. Eén van de dingen die wij het liefst eten in België is absoluut Vlaamse friet. Maar heb jij weleens Vlaamse friet met abdijstoofvlees gegeten? Dit is eigenlijk een patatje stoof, maar dan gemaakt met bier! Wij zouden onszelf niet zijn als we niet een gerecht ontwikkelen wat iedereen van ons kan proeven. Daarom maakten wij deze vegan variant met jackfruit en wortel! Dat wordt smullen!Wij eindigen onze roadtrip lekker dicht bij huis. Eén van de dingen die wij het liefst eten in België is absoluut Vlaamse friet. Maar heb jij weleens Vlaamse friet met abdijstoofvlees gegeten? Spoiler van onze Hippe Flexitariërs: het is zó lekker! Wij willen dat iedereen dat kan proeven! Daarom maakten wij deze vegan variant met jackfruit van dit heerlijke frietje.
Hartige Franse soufflés
We brengen nog een weekje door in Frankrijk. Van de week aten wij hier al een heerlijke galette, waar wij vervolgens onze eigen, hartige variant van maakten. Deze week waren we aan het genieten van een traditioneel Franse soufflé en gingen vervolgens ook hier zelf mee aan de slag! Stiekem zaten wij de gehele 15 minuten dat deze Franse soufflés in de oven zaten op een krukje voor de oven mee te gluren. Het is gewoon zo’n mooi gezicht om de soufflés te zien rijzen! De smaak van deze soufflés is heerlijk nootachtig door de Emmentaler en onweerstaanbaar romig door de boter. Maak het af met wat verse kruiden!
Vegan zomertips voor als je op reis gaat
Het weer in Nederland laat het niet zien, maar het is hartje zomer. Dat betekent voor de meeste mensen dat de vakantieperiode is begonnen of bijna begint. Wellicht dat je al vakantie hebt of dat je vakantie eraan zit te komen. Als beginnende vegan kan het een uitdaging zijn om jezelf wegwijs te maken in landen binnen-, of buiten Europa. Met je handen in het haar merk je de eerste stress signalen op. Dit kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Vakantie staat immers voor ontspanning en opladen. In deze blog vind je een aantal vegan zomertips om zo ontspannend mogelijk op reis te gaan.
Vegan Spaanse tortilla met spinazie en rode ui
Vorige week zijn we aangekomen in Spanje en aten wij al heerlijke traditionele Spaanse tapas! Tortilla is in Spanje een veel gegeten gerecht, meestal gemaakt van eieren. De ene Spanjaard zal je vertellen dat er aardappelen in horen, de ander zal je vierkant uitlachen wanneer je dit in je tortilla doet. Wij hebben er deze keer voor gekozen om er wel aardappel in te doen. Wij vinden het namelijk heel lekker en het maakt de tortilla ook nog eens lekker vullend. Ohja, en deze Spaanse tortilla is volledig vegan!
Wij beginnen deze roadtrip in Spanje! Tortilla is in Spanje een veel gegeten gerecht, meestal gemaakt van eieren. De ene Spanjaard zal je vertellen dat er aardappelen in horen, de ander zal je vierkant uitlachen wanneer je dit in je tortilla doet. Wij hebben er deze keer voor gekozen om er wel aardappel in te doen. Wij vinden het namelijk heel lekker erbij en het maakt de tortilla ook nog eens lekker vullend. Oh, en: deze tortilla is volledig vegan!
Even écht weg op Strandcamping Duinoord op Ameland
Ameland, het prachtige Nederlandse Waddeneiland, is een ideale bestemming voor een ontspannen weekendje weg. Wij hadden het geluk om een weekend te genieten van deze heerlijke plek en we mochten van vrijdag tot maandag verblijven op Strandcamping Duinoord; een camping midden in de ongerepte duinen en het bos, pal naast het strand. Lees je mee over ons heerlijke weekend op Ameland?
Vegetarische Spaanse tapas
We beginnen deze roadtrip in Spanje; het land van de zon! Als je aan Spanje denkt, dan denk je aan tapas. Hier hoort natuurlijk een tafel vol met kleine hapjes bij waar we de hele avond van mogen snoepen. Wij zijn er dol op! In Spanje worden tapas vaak gegeten met een lekker verfrissend drankje, dus schenk maar vast iets lekkers in voor jezelf! Dan gaan we aan de slag met de oesterzwam calamares, Pimientos el Padrón en pinxtos met gegrilde paprika en Manchego!
REVIEW: Time to momo-Foodies
Het boek dat we vandaag recenseren is ‘Time to momo-Foodies’. Dit keer geen kookboek dus, maar een boek vol inspiratie voor een culinaire stedentrip in Nederland, België of Frankrijk! Wij vinden het ontdekken van verassende gerechten en smaken één van de leukste activiteiten op een stedentrip. Dit boek bevat alle hotspots van bekende steden die jij als foodie zeker niet mag missen! Benieuwd naar onze mening over ‘Time to momo-Foodies’? Lees dan snel verder!
5x vegan hotspots in Parijs
Parijs staat natuurlijk bekend als de bakermat van de Franse gastronomie en dat merk je! Overal in Parijs vind je fantastische restaurants en boulangeries maar helaas zijn ze niet altijd allemaal even vegan-friendly. Wij zijn daarom op zoek gegaan naar de beste vegan hotspots van heel Parijs en delen graag onze favorieten in dit artikel! 😉
7 tips om vegetarisch te eten op vakantie
Vegetarisch of veganistisch eten is in Nederland tegenwoordig vaak goed te doen. Gelukkig maar! Maar in het buitenland kan dit soms nog best wel een uitdaging zijn. Dus ga jij binnenkort op vakantie? En twijfel jij of je wel vegetarisch of veganistisch kan blijven eten? Maak je geen zorgen; we’ve got you!
Top 5: Camping recepten
Rijd jij dit jaar naar Frankrijk met de tent achterin, of raak je je kussen nauwelijks aan op Lowlands? Koken op de camping is soms een flinke uitdaging! Vaak moeten we het doen met een kleine gasbrander. Met deze 5 recepten zorg jij voor een heerlijk maaltje op de camping. Lees ze hieronder!
5x hotspots in Londen
Vanaf Amsterdam ben je binnen no-time in London. Met een treinrit van een paar uur zit je in deze prachtige vegan friendly stad! Met de talloze vega(n) restaurantjes en de vele plantaardige opties op de menukaart van reguliere restaurants zijn de mogelijkheden eindeloos! Een paar van onze favorieten hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.
Top 5: Spaanse recepten
Bij De Hippe Vegetariër zijn we dol op de wereldkeuken. Wij kunnen geen genoeg krijgen van alle smaken die verschillende culturen ons te brengen hebben. Onder andere houden wij van de Spaanse keuken. Met deze top 5 Spaanse recepten wanen wij ons op een terras in de Spaanse zon! Met een sangria ernaast, por favor!
6x hotspots in Valencia
Valencia is een steeds populairdere vakantiebestemming aan het worden. En niet zonder reden! Of je nou voor een weekendje gaat of wat langer, er is genoeg te zien, doen, eten en drinken! Spanje staat bekend als een vleesland, maar restaurants in een grote stad als Valencia hebben gelukkig bijna altijd wel een paar vegetarische of zelfs veganistische opties op het menu staan. Hieronder hebben we onze favorieten op een rijtje gezet!
Auberginecarpaccio met techina, tijm en pijnboompitten
Een vegan variant op carpaccio die we steeds vaker zien terugkomen is de auberginecarpaccio. Dit recept komt uit het kookboek ‘TLV Vegan’ van Jigal Krant en wordt gemaakt met eigengemaakte tahina (ook wel techina), tijm en pijnboompitten. Loopt bij jou het water ook al in je mond? Lees dan hier het recept!
REVIEW: TLV Vegan
TLV Vegan, het land zonder melk en honing. Dit is het nieuwe kookboek van Jigal Krant. Jigal kan zich hiermee aansluiten aan de steeds groter wordende collectie van vegan kookboeken, iets waar wij enthousiast over zijn. In dit kookboek word je meegenomen in de enorme groei aan veganisten die zich bevinden in Israël. Met daarbij als hoofdvraag, hoe zit het in Europa? Daarnaast staat dit kookboek vol met recepten waarmee Jigal je probeert te overtuigen dat engeltjes geen dierlijke producten nodig hebben om op je tong te piesen!
6x vegan hotspots in Göteborg
In Zweden heb je als veganist absoluut niets te klagen, dat bewijzen deze vegan friendly hotspots in Göteborg maar weer. We hebben ze op een rijtje gezet, smaklig måltid!
Hotspot: 6x vegan hotspots Malmö
Of je nu vanuit Kopenhagen even de brug over gaat of voor een langere tijd in het Zweedse stadje Malmö verblijft: wij hebben een aantal fantastische vegan hotspots voor je op een rijtje gezet. Hier wil je naartoe!
3 x vega(n) brunchen in Stockholm
Stockholm: een stad waar je écht goed kunt brunchen. Naast dat je ontelbaar veel knäckebröd in de supermarkt kunt kopen, zijn er ook ontelbaar veel brunchplekjes die er niet alleen adorable uitzien, maar ook de lekkerste vegetarische en vegan gerechtjes serveren. Gedurende mijn city trip in Stockholm ben ik langs een aantal super leuke tentjes gegaan om heerlijk te brunchen. Vandaag deel ik mijn drie favorieten met jullie!
Hotspot in Stockholm, Zweden: Rosendals Trädgård
De hotspotartikelen van de Hippe Vegetariër zijn grensoverschrijdend! Vandaag iets over een hele leuke hotspot in het prachtige Stockholm, de hoofdstad van Zweden. Stockholm wordt ook wel ‘het Venetië van het noorden’ genoemd, omdat de stad uit allerlei verbonden eilanden bestaat. Op een van deze eilanden, Djurgården, ligt een groot park. Daarin kan je een parel van een plekje vinden: Rosendals Trädgård. Ben jij benieuwd geworden naar deze hotspot? Lees dan vooral verder!
Kookboek review: Pride and Pudding van Regula Ysewijn
Het mooie kookboek Pride and Pudding van Regula Ysewijn staat vol met Britse recepten en geschiedenis.
Wereldkeuken: de Sardinische keuken
Op Sardinië wordt naar hartenlust gekookt met de seizoenen, en geen ingrediënt verspilt!
Hotspot: Landgoed De Wilmersberg, een groene oase van rust in Twente
Op Landgoed De Wilmersberg ben je er even helemaal uit, en kun jij echt tot rust komen. Het is dan ook dé perfecte locatie voor een weekendje weg in eigen land. Op Tripadvisor is Landgoed De Wilmersberg verkozen tot een van de 25 beste hotels van Nederland. Daarbij heeft het hotel het Green Key Goud keurmerk gekregen, en is daarmee ook nog eens een van de meest duurzame hotels! Eerder ging Isabel al een keer langs bij deze bijzondere plek. Nu was het ook onze beurt om dit te ervaren en ons een weekend lang heerlijk in de watten te laten leggen. Lees verder voor onze ervaring op Landgoed De Wilmersberg!
Vakantie in eigen land: voordelen en tips
Vakantie in eigen land saai? Helemaal niet! Het kan zijn dat je ervan baalt dat je vakantie naar een exotisch oord gecanceld is. Maar dat betekent niet dat je helemaal geen vakantiegevoel kan hebben dit jaar! Ook in Nederland zijn er nog een heleboel gebieden te ontdekken waar veel te beleven valt en waar je lekker tot rust kan komen. Vandaag delen wij de voordelen van een staycation, en een berg met inspiratie om er een feestje van te maken!
Het mediterrana forest feast kookboek: empanadas met portobello
De mediterraanse keuken komt uit het gebied rond de Middellandse Zee. Tijdens een lange vakantie zijn dit de plekken waar Erin Gleeson geïnspireerd raakte voor haar nieuwste boek: Het mediterrane forest feast kookboek. Eerder deelden wij haar recept voor aperol spritz met grapefruit en tijm. Vandaag delen wij het recept voor empanadas met portobello!
Wereldkeuken: de Israëlische keuken
Wereldkeukens zijn helemaal geïntegreerd in Nederland. Hoe vaak eten we wel niet Italiaans, Mexicaans of Aziatisch? Vandaag bespreken we de Israëlische keuken! Hiervoor gebruiken we twee mooie boeken van Jigal Krant: TLV het kookboek en de culinaire stadsgids.
5 vega hotspots in Tel Aviv
In Israël doen ze veel dingen precies andersom. Ze lezen van links naar rechts, elpees gaan aan de linkerzijde de hoes in en koffie verkeerd wordt, euh, verkeerd om bereid. Hafoech (‘omgekeerd’) noemen ze het, want eerst gaat de opgeschuimde melk in het glas en pas daarna wordt er zorgvuldig een shot espresso bij gegoten. Verwarrend genoeg gaat ook cappuccino in veel cafés en restaurants door voor hafoech en dat is ook meestal wat je krijgt als je een kleine hafoech (‘hafoech katan’) bestelt. Informeer gerust naar de beschikbare plantaardige soorten melk. Dankzij de vele veganisten in Tel Aviv kun je vaak kiezen uit soja-, amandel-, haver- en rijstmelk. Hier de 5 leukste hotspots van deze mooie stad!
Citytrip Gent: 5 vega(n) hostpots die je niet wilt missen
Wist je dat onze zuiderburen ook een groot vegetarisch aanbod hebben? Kijk ook niet raar op als je op donderdag een vegetarische daghap tegenkomt wanneer je in Vlaanderen bent. Donderdag is namelijk nationaal bekend als VEGGIE DAG! Wij vertellen waar je als je in Gent bent vegetarisch kunt genieten én niet alleen op donderdag. Vandaag delen wij 5 vega(n) hotspots in Gent!
Hemelvaartsweekend tip: culinair festival Gent Smaakt
Nog op zoek naar een leuke activiteit dit Hemelvaartsweekend? Wij hebben een leuke tip: Gent Smaakt! Hier komen tussen 29 mei en 2 juni een twintigtal restauranthouders en cateraars samen om de lekkerste Gentse gerechten en dranken te serveren. Wij vertellen je waar je moet zijn voor alle vegetarische hoogtepunten!
Nordic food trends om over naar huis te schrijven
Tijdens een bezoek aan Scandinavië kan je er bijna niet omheen: de Nordic Cuisine. In deze keuken kruisen het Oosten en het Westen elkaar en dat resulteert in traditionele gerechten, waarin verse en lokale ingrediënten centraal staan. Een keuken sterk beïnvloed door de natuur met zijn uitgestrekte bossen en vele meren. Bij een culinaire ontdekking in Scandinavië moet je deze lokale lekkernijen proberen!
6 vegan hotspots in het prachtige Oslo
Heb je een trip naar het Scandinavische Oslo gepland staan? Wij hebben een aantal geweldige hotspots voor je op een rijtje gezet. Van Mexicaans tot typisch Noors, van een Mediterraans tot raw food, warm of koud weer: hier wil je naartoe!
10 tips voor vegetariërs op reis
Ik, Daniëlle, ben een echte reisfanaat, maar toen ik voor het eerst als vegetariër op reis ging merkte ik dat ik dat toch wel lastig vond. Dat resulteerde in een gebrek aan variatie en ongezond eten. Maar langzaam vond ik mijn weg in het vegetarisch eten. Vandaag deel ik mijn tips!
Cypriotisch koken met Eliza was here
Tafels vol met olijven, hummus, tzatziki, tapenade, auberginespread, Griekse salade, platbrood, pepers, vijgen en verse halloumi: genieten! Niets is beter dan een tafel vol met gerechten waarvan je alles kunt proeven. Ga op ontdekkingsreis in Cyprus naar goed gevulde mezze tafels en geloof mij, je gaat met een heerlijk gevoel naar huis. Meer over Cyprus met Eliza was here vind je hier.