
Op Reis
Eten vind je overal ter wereld. Overal is de eetcultuur anders, zijn er andere ingrediënten, kooktechnieken, smaken, geuren en kleuren om ons te inspireren. Daarom nemen we graag een kijkje over de grens voor nieuwe indrukken, uitdagingen en ervaringen, waar ook ter wereld. We ontdekken de vegetarische specialiteiten van het land en de lokale hotspots. In deze rubriek vind je onze vondsten geordend per stad of gebied. Reislustig als we zijn hopen we dit lijstje uit te blijven breiden met nieuwe bestemmingen!
New York: beste ontbijt hotspots
Of je nou een makkelijk en snel ontbijtje wil, een heel gezond ontbijt of juist uitgebreid de dag beginnen, alles in New York is mogelijk! Om je op weg te helpen voor als je in deze enorme stad bent, tipt Rebecca van My Travel Boektje haar leukste ontbijt hotspots.
Kaapstad: beste ontbijt hotspots
Goede, hippe en vegetarische hotspots vinden als je op reis bent kan nog knap lastig zijn. Gelukkig hoef je je geen zorgen te maken dat dat in Kaapstad ook het geval zal zijn! Je hebt er zoveel leuke zaakjes dat je er wel vier weken lang elke dag kan ontbijten, mocht je dat willen. Om wel te weten waar je dan heen moet en wat de hipste healthy hotspots zijn, hierbij de ultieme My Travel Boektje lijst met favoriete hotspots voor ontbijt in Kaapstad!
Bali: hip en healthy ontbijten
Bali is een ontzettend fijn reisland. En je hoeft er zeker niet bang te zijn dat je niet lekker, gezond of vegetarisch kan eten. Soms is het weliswaar even zoeken naar echt lokaal eten tussen de pizza’s en burgers door, maar vaak genoeg zitten er zoveel leuke en gezonde tentjes dat je echt overal heen wil. Om je een stuk op weg te helpen wat de hipste healthy hotspots zijn, hierbij de ultieme My Travel Boektje lijst met favoriete hotspots voor ontbijt en lunch op Bali!
6 Aziatische kooktips van Thaise boerinnen
Wie is er niet dol op de Aziatische keuken? Een Thaise curry of goede noedelsoep maakt mij altijd opslag gelukkig. Daarom was ik dolblij dat ik twee weken geleden een Aziatische kookcursus mocht bijwonen, gegeven door twee echte Thaise boerinnen van Fair Trade Original. Zij deelden hun keukengeheimen en leerden mij de fijne kneepjes van het Aziatische koken. Hun 6 beste tips deel ik vandaag jullie!
Travel tips: Zürich
De dagen worden donkerder, de herfst is echt begonnen en de winter laat niet lang meer op zich wachten. Hét moment om jezelf op te vrolijken en te beginnen met fantaseren over je zomervakantie! Waar wil jij dit jaar heen? Wordt het strand, een stad of een roadtrip? Een verrassende bestemming die je misschien net snel op je lijstje zou zetten is de Zwiterse stad Zürich. Ga erheen! Ik heb er gewoond, mijn grote liefde werkt er nog steeds en ik beloof je: het is écht de moeite waard.
Ribera del Duero: favoriete Spaanse rode wijn
Wijn: één van onze favoriete drankjes bij het diner, de borrel of ’s avonds in de stad. We weten al dat er een hoop goede flessen uit Frankrijk en Duitsland komen, maar ook Spanje heeft een hoop moois te bieden. De wijnstreek Ribera del Duero levert namelijk heerlijke rode wijnen, gemaakt van de Tempranillo druiven. Ik ga je vertellen wat deze wijn zo bijzonder maakt!
Zweedse risotto van bloemkool met groene asperges
Zweden vinden het heerlijk om ingrediënten voor hun maaltijden uit de natuur te halen. Als het eindelijk lente wordt plukken we graag planten als brandnetels, vlierbloesem en wilde knoflook. Dat in de Nederlandse natuur te vinden is me helaas tot nu toe nog niet gelukt. Een exclusieve voorjaarsgroente in Zweden is de groene asperge. Ik weet dat hier de witte asperge heilig is, maar de groene wil ik ook zeker af en toe de kans geven!
Zweedse dillkött
De combinatie van zoet, zout en zuur is gebruikelijk in de traditionele Zweedse ‘husmanskost’ (of potluck in het Engels). Dat zijn gerechten die dagelijks gegeten worden als er genoeg tijd is om ze te maken. Om een goed smaakmengsel te maken gebruiken we ättika (een soort witte azijn), honing of suiker en zout. De populairste gerechten met deze smaken zijn gezoete bruine bonen met varkensvlees, gebakken haring met een saus van krenten en lams- of kalfsvlees in een saus met veel dille, ook wel dillkött in het Zweeds.
De Zweedse eetcultuur: fika
Als we praten over de Zweedse eetcultuur kunnen we niet om fika heen. Het is een sociaal gebeuren waar heel Zweden aan meedoet. Fika betekent een kopje koffie (of thee), vaak in combinatie met een gebakje of koek. Het schijnt dat door deze gewoonte Zweden een van de meest koffie drinkende landen in de wereld is. Maar fika is meer dan een kopje koffie. Het wordt gezien als de belangrijkste dagelijkse gezelligheid.
Typisch Zweedse kookgewoonten
Zweden, waar ik vandaan kom, is een lang uitgestrekt land met veel culinaire specialiteiten. In iedere omgeving kennen ze hun eigen culinaire tradities, maar is er overal een duidelijke voorkeur voor pure ingrediënten uit de natuur. Het nieuwe koken in Zweden is een mengeling van traditie, duurzame en gezonde producten, de nieuwste inzichten op het gebied van bereiding én invloeden uit de rest van de wereld. Een erg culinair land dus!
Marokko: slapen in oase Riad Safa
De afgelopen weken hebben jullie op mijn blog alles gelezen over Marokko en specifieker nog over Marrakech. Over de eetcultuur, de souk oftewel de lokale markt, over het vegetarische streetfood dat je op iedere straathoek kunt kopen en tot slot over Souk Cuisine, een...
Marokko: koken met Souk Cuisine
Zoals je de afgelopen weken op mijn blog hebt kunnen lezen is de Marokkaanse eetcultuur puur, eenvoudig en heel vegetariër-vriendelijk. Om echt thuis te raken in de Souk en iets van deze kook- en eetcultuur mee naar huis te nemen is een kookworkshop de perfecte...
Marokko: streetfood
Ik heb de souk vooral van buiten en binnen leren kennen in Marrakech. Hier sliep ik in het karakteristieke Riad Safa midden in de medina en werd ik rondgeleid door de vele kleine straatjes door Gemma, een Nederlandse vrouw die nu al tien jaar in Marokko woont en daar...
Marokko: fotoverslag Souk
De ‘souk’, vaak te vinden in ‘medina’ oftewel het historische stadscentrum (de oude stad), is de markt in Marokko, maar niet te vergelijken met onze Nederlandse markt. In feite is de souk gewoon de winkelstraat van de stad, want je kan er werkelijk alles kopen en dat...
Marokko: de eetgewoonten
Begin januari heb ik twee weken rondgereisd door Marokko. Ik was er nog nooit geweest, wat een prachtig land! Ik ben vanaf Casablanca vertrokken, langs Rabat, Meknes en het religieuze Fes, via Midelt naar de sahara bij Merzouga waar ik onder de sterren geslapen heb...
Vegetarisch Ibiza: Hotspots
Als ik aan vakantie denk, denk ik aan lekker eten. Naast de zon, het ontspannen, het cultuur snuiven en het winkelen door is het belangrijk om genoeg te eten en drinken! Daarom ga ik ook op vakantie altijd op zoek naar nieuwe restaurants waar ik vegetarisch kan...
Vegetarisch Valencia: Hotspots
Als ik aan vakantie denk, denk ik aan lekker eten. Naast de zon, het ontspannen, het cultuur snuiven en het winkelen door is het belangrijk om genoeg te eten en drinken! Daarom ga ik ook op vakantie altijd op zoek naar nieuwe restaurants waar ik vegetarisch kan genieten. Maar als vegetariër kan het vinden van een leuk vegetarisch restaurant in een vreemde stad dus een uitdaging zijn. Om deze reden zetten we de komende weken de leukste tentjes op een rijtje in één van onze favoriete vakantielanden: Spanje. Vandaag Valencia! […]
Vegetarisch Sevilla: Hotspots
Als ik aan vakantie denk, denk ik aan lekker eten. Naast de zon, het ontspannen, het cultuur snuiven en het winkelen door is het belangrijk om genoeg te eten en drinken! Daarom ga ik ook op vakantie altijd op zoek naar nieuwe restaurants waar ik vegetarisch kan genieten. Maar als vegetariër kan het vinden van een leuk vegetarisch restaurant in een vreemde stad dus een uitdaging zijn. Om deze reden zetten we de komende weken de leukste tentjes op een rijtje in één van onze favoriete vakantielanden: Spanje. Vandaag Sevilla! […]
Vegetarisch Màlaga: Hotspots
Als ik aan vakantie denk, denk ik aan lekker eten. Naast de zon, het ontspannen, het cultuur snuiven en het winkelen door is het belangrijk om genoeg te eten en drinken! Daarom ga ik ook op vakantie altijd op zoek naar nieuwe restaurants waar ik vegetarisch kan genieten. Maar als vegetariër kan het vinden van een leuk vegetarisch restaurant in een vreemde stad dus een uitdaging zijn. Om deze reden zetten we de komende weken de leukste tentjes op een rijtje in één van onze favoriete vakantielanden: Spanje. Vandaag Málaga! […]
Vegetarisch Barcelona: Hotspots
Als ik aan vakantie denk, denk ik aan lekker eten. Naast de zon, het ontspannen, het cultuur snuiven en het winkelen door is het belangrijk om genoeg te eten en drinken! Daarom ga ik ook op vakantie altijd op zoek naar nieuwe restaurants waar ik vegetarisch kan genieten. Maar als vegetariër kan het vinden van een leuk vegetarisch restaurant in een vreemde stad dus een uitdaging zijn. Om deze reden zetten we de komende weken de leukste tentjes op een rijtje in één van onze favoriete vakantielanden: Spanje. Vandaag Barcelona! […]
Veggie Travels: top 3 ter wereld
Heb jij weleens moeite met vegetarisch eten op vakantie? Ik vroeger wel. Toen ik twaalf was serveerden ze in Frankrijk echt niets anders dan groene sla, en op mijn wereldreis ben ik heel wat uitdagingen tegengekomen. Inmiddels weet ik dat als je voorbereid bent, je...
De Libanese keuken
Omdat ik wil laten zien dat vegetarische keuken oneindig veel mogelijkheden biedt, besteed ik de komende weken speciale aandacht aan wereldgerechten. Diverse gerechten afkomstig uit bijzondere, internationale keukens waar vegetarisch eten een speciale plek in neemt. In dit artikel alles over de Libanese keuken, geschreven in samenwerking met restaurant Nomads in Amsterdam. Dé plek om te genieten van traditionele Mezzes in Arabische sferen. De komende weken deelt Nomads op De Hippe Vegetariër unieke Libanese recepten! […]
Schneeweiss: hip genieten
Op een onmogelijke plek, op een hoekje in een rustige woonwijk in het hippe uitgaansdistrict Kreuzberg vind je Schneeweiss. Een hip restaurant dat ik in Amsterdam beslist zou toevoegen aan mijn favorieten. Je vindt er een mooie ambiance, lekker eten, leuke bediening, fijne muziek en op zondag een brunchbuffet waar je je vingers bij aflikt. […]
Mogg Melzer & Pauly Saal
Achter twee doodgewone gesloten deuren op de Auguststrasse, in de gymzaal en de kleedruimtes van een oude Joodse meisjesschool, bevinden zich misschien wel de twee leukste en meest uiteenlopende restaurantjes van Berlijn: Mogg & Melzer, Joodse Deli met invloeden uit New York en Pauly Saal, een ultieme Franse brasserie met Michelinster. Must eat! […]
Das Stue: hotel, lounge, bar, casual & fine dining
In Das Stue krijg je het hele pakket aan mogelijkheden. Een unieke, originele en luxueuse ambiance vind je een hotel met een knusse lounge, een hippe bar, een casual restaurant dat tot in de puntjes verzorgd is en als klapper op de vuurpijl Cinco het sterrenrestaurant waar je een 25-gangen-tellend experience menu kan beleven in een interieur zo classy dat je mond ervan open valt. Das Stue has it all! […]
Vegan Berlijn
Ook voor de veganisten onder ons is Berlijn the-place-to-be. Zo hebben ze twee filialen van een puur veganistische supermarkt en meerdere hippe eettentjes waar je veganistisch kan brunch, lunchen of dineren. Hierbij de ultieme vegan-tips! […]
Vegetarisch culinair: Cookies & Cream
Een culinair hoogstaand en hip restaurant waar je uitsluitend vegetarisch kan eten. Dat is een wens die voor mij in Amsterdam nog niet in vervulling is gegaan. Hoewel steeds meer restaurants uit het hoogsegment goed raad weten met de vegetarische keuken heeft nog niemand het aangedurfd om het vlees en het vis helemaal uit te sluiten. In Berlijn wel! […]
Koffiepauze in Berlijn
Zelf wandel ik graag door een stad, de hele dag door. Dan zie je het meest, kom je van alles tegen en begin je de stad te begrijpen. In Berlijn zijn die wandelingen een flinke klus, dus dan kan je maar beter weten waar je het allerleukst kan stoppen voor de nodige koffie, thee, borrel of taart pauzes. Bij deze! […]
Berlijn: artistiek foodie walhalla
‘Hip veganistisch & culinair? Het kan in Berlijn!’ zo kopte De Volkskrant enkele maanden geleden. Als ik op dat moment mijn tripje Berlijn nog niet geboekt had, zou ik dat linea recta hebben gedaan. En inderdaad: Berlijn is een artistiek foodie Walhalla waar je...
Tour de Lac d’Annecy
De beste manier om het meer van Annecy te leren kennen is op de fiets. Langs een groot deel van het meer loopt een vrij liggend fietspad, bijna direct langs het water. Het hele rondje is 44 kilometer en de ideale dagbesteding met veel tijd om te zwemmen, ijsjes te eten en dorpjes te bekijken. […]
Macumba: de grootste discotheek van Europa
Mocht de gemoedelijke rust rond het meer je naar het hoofd gestegen zijn dan kan je op een half uur rijden afstand ongelofelijk uit je dak gaan in de grootste discotheek van Europa: Macumba. […]
Kaasfondue met uitzicht
Twee dingen mag je niet overslaan tijdens je bezoek aan het meer van Annecy: lokale kaasfondue met Savoyardse kazen en het meer bewonderen van bovenaf. Laat je deze unieke combinatie nu kunnen vinden bij Chalet la Pricaz. […]
Loungen aan de oever bij Duingt
Aan de kust bij Duingt, het niet te missen kasteeltje op de punt van het smalste gedeelte van het meer, zijn de laatste jaren een aantal ontspannen beachclub-achtige hotspots opgedoken. Dit klinkt weinig bijzonder, maar in de authentieke sferen rondom het meer is dit buitengewoon vooruitstrevend. Leuk, hip en betaalbaar! […]