Wereldkeuken
Indonesische gado gado met een twist
Heb jij trek in een gezonde en lekkere maaltijd vanavond? We got you! Indonesische gado gado is een van onze favoriete gerechten. Met lekker veel verse groenten en pindasaus, kan dit gerecht voor elk moment. Deze gado gado is licht, gezond en súper lekker! Uiteraard vinden wij het leuk om onze recepten te maken met een twist. Daarom voegen wij vandaag de Emping Salted van Go-Tan toe als topping! Een heerlijke crunchy notenchips, waardoor jij jouw kommetje echt niet meer kunt weerstaan! Benieuwd geworden? Lees snel verder.
Gegrilde abrikoos, spinazie, saffraanolie & hazelnoot
Shuki Rosenboim en Louisa Allan nemen je mee op een culinaire reis in hun kookboek ‘Midden-Oosterse salades’. Dit kookboek staat vol heerlijke recepten voor seizoenssalades en gerechten om te delen. Zoals bijvoorbeeld dit vegetarische gerecht met gegrilde abrikozen, spinazie, saffraanolie en hazelnoten! Het grillen van de abrikozen zorgt ervoor dat hun nature aanwezige suikers vrijkomen en het geeft ze een eerlijke rooksmaak! Wij vinden dit een heerlijk gerecht om te serveren bij een etentje met je vrienden bijvoorbeeld. Lees snel verder voor het recept.
Vegan Spaanse tortilla met spinazie en rode ui
Vorige week zijn we aangekomen in Spanje en aten wij al heerlijke traditionele Spaanse tapas! Tortilla is in Spanje een veel gegeten gerecht, meestal gemaakt van eieren. De ene Spanjaard zal je vertellen dat er aardappelen in horen, de ander zal je vierkant uitlachen wanneer je dit in je tortilla doet. Wij hebben er deze keer voor gekozen om er wel aardappel in te doen. Wij vinden het namelijk heel lekker en het maakt de tortilla ook nog eens lekker vullend. Ohja, en deze Spaanse tortilla is volledig vegan!
Wij beginnen deze roadtrip in Spanje! Tortilla is in Spanje een veel gegeten gerecht, meestal gemaakt van eieren. De ene Spanjaard zal je vertellen dat er aardappelen in horen, de ander zal je vierkant uitlachen wanneer je dit in je tortilla doet. Wij hebben er deze keer voor gekozen om er wel aardappel in te doen. Wij vinden het namelijk heel lekker erbij en het maakt de tortilla ook nog eens lekker vullend. Oh, en: deze tortilla is volledig vegan!
Sushiburger met tempeh
We merken aan onszelf dat we steeds vaker voor een geheel plantaardige maaltijd kiezen. Daar willen we jou ook graag bij helpen! Niet alleen aan vlees, maar ook aan eieren en zuivel kleeft natuurlijk dierenleed. Vandaag delen we het recept voor een sushiburger met tempeh.
Surinaamse roti met vegetarische kipstukjes en sugarsnaps
Vandaag op het menu: roti met vegetarische kipstukjes en sugarsnaps! Dit gerecht is wat wij zien als comfort food omdat het barst van smaken! Wij maakten dit gerecht met de Surinamese roti kruidenmix van Euroma, zodat je het in no time op tafel hebt staan en niet hoeft in te leveren op smaak! Benieuwd hoe je het maakt? Lees dan snel verder.
Rodewijnrisotto met champignons, wortel en geroosterd amandelschaafsel
Wij vinden 14 februari de ideale dag om de keuken in te duiken en een heerlijk gerecht voor je partner, vrienden, familie of jezelf op tafel te zetten. Deze risotto met rode wijn, champignons, wortel en amandelschaafsel is het bewijs dat (zelf)liefde door de maag gaat! Ben je benieuwd geworden naar dit smaakvolle gerecht? Lees dan snel verder!
Japanse noedelsoep met zelfgemaakte sobanoedels
Voor de sobanoedels in dit gerecht heb je geen pastamachine nodig, alleen je handen! Wij hebben daarnaast nog zelf een Japanse bouillon gemaakt, maar mocht je wat minder tijd hebben dan kun je er altijd voor kiezen om een kant-en-klare paddenstoelenbouillon en kant-en-klare sobanoedels te gebruiken. Ga jij aan de slag met deze Japanse noedelsoep met zelfgemaakte sobanoedels, paksoi, paddenstoelen en broccoli?
Japanse kimchi ramen
Vandaag staat er vegetarische kimchi ramen op het menu. Ken jij ramen al? Ramen is de Japanse noedelsoep waarbij de bouillon en de toppings erg belangrijk zijn. Hierin heb je vele varianten, waarmee je eindeloos kunt variëren. Nadat je de bouillon hebt gekookt, krijg je een intense smaak waardoor je weinig kruiden hoeft toe te voegen. Lekker gezond met veel groenten: Japanse ramen!
Tortillabowls met gegrilde crispy mais en koriander-limoensaus
Met dit recept maak je heerlijke kleurrijke tortillabowls! De gegrilde maïs en frisse koriander-limoensaus maken dit gerecht perfect voor de zomer. Neem de bowls mee naar een gezellige picknick of eet het gerecht ’s avonds in de tuin of op je balkon. Dat wordt genieten!
Rijstsalade met tofu en ingelegde komkommer
Wij zijn dol op de Aziatische keuken! En helemaal als het ook nog weinig tijd kost om een lekkere maaltijd op tafel te zetten. De combinatie van de krokant gebakken tofu en frisse, ingelegde komkommer zorgen voor een heerlijke balans van smaken in deze rijstsalade. Lees hier hoe je het zelf maakt!
Vegan nasi goreng met gerookte tofu
Ken je de maaltijdbox Ekomenu al? Dit is een maaltijdbox gespecialiseerd in persoonlijke eetwensen en allergieën. Zij weten als geen ander hoe je een voedzame, verantwoorde vegetarische maaltijd op tafel tovert. Daarom delen wij een recept uit het vegetarische menu van Ekomenu. Vandaag een gerecht dat iedereen wel kent: nasi goreng. In Indonesië wordt dit gerecht vaak gegeten als ontbijt, gemaakt met restjes van de vorige dag.
Hartige taart met gekaramelliseerde ui, feta en olijven
Sabrina Ghayour, bekend van onder andere het prachtige kookboek Persiana, heeft een boek waar wij wel heel erg blij van worden: Bazaar, een boek boordevol vegetarische recepten uit het midden Oosten. Vandaag delen wij één van de recepten uit Bazaar: hartige taart met gekaramelliseerde ui, feta en olijven!
Oranje paprika shakshuka met pittige paprikasaus en boerenkool
Shakshuka is misschien wel het ultieme comfort food gerecht voor bij het ontbijt, lunch of avondeten. Dit eiergerecht uit het Midden Oosten is verwarmend en kruidig. Wij zijn dol op shakshuka en gebruiken voor deze variant geen tomatensaus, maar een pittige paprikasaus van oranje paprika’s van Nederlandse telers. Vandaag delen wij dit recept voor vegetarische shakshuka met pittige paprikasaus en boerenkool!
Indiase tandoori met bloemkool en paneer
Vandaag staat er een vegetarische Indiase tandoori met bloemkool en paneer op het menu. Ken jij deze curry al? Vaak is curry een gekruid, sausachtig gerecht dat wordt gekookt in een Aziatische stijl. Hierin heb je vele varianten, waarmee je eindeloos kunt variëren. Nadat je een currypasta hebt gemaakt, kun je toppings naar keuze toevoegen. Lekker gezond met veel groenten: curry!
Snelle vegan Kimchi
Toen ik voor het eerst kimchi proefde, was ik op slag verliefd. Kimchi is zoutig, gekruid, gemberachtig én knoflookachtig en dat alles met een zure ondertoon: een Koreaans vuurwerk van smaken. En… het is hartstikke goed voor je! Lees hier hoe je het zelf maakt.
Vegan ratatouille met geroosterd brood
We proberen zoveel mogelijk voedselverspilling tegen te gaan, maar soms komt het toch voor dat je zoveel nieuwe dingen koopt dat je met een berg restjes in je koelkast eindigt. Ratatouille is hier de ideale oplossing voor! Gebruik de groenten die je nog hebt, of volg dit recept voor een makkelijk diner!
Top 5: Mexicaanse gerechten
De Mexicaanse keuken staat bekend om een aantal ingrediënten. Een paar daarvan zijn mais, avocado, chilipepers, cacao en limoen. Vandaag in onze top vijf zijn het dan ook deze vijf smaakmakers waar wij de Mexicaanse keuken mee in het zonnetje willen zetten. Zie hier onze top 5 Mexicaanse gerechten!
Aloha: Hawaïaanse veggieburger
In het kookboek Aloha nemen Viola Lex en Nico Stanitzok je mee op reis naar Hawaï. Viola en Nico houden van natuur en koken het liefst buiten, zodat ze tijdens het koken kunnen genieten van hun omgeving. In dit boek vind je alle ins en outs over Hawaï, prachtige natuurfoto’s en heerlijke recepten. Een van deze recepten is de veggieburger die wij vandaag delen! Benieuwd naar onze mening over het kookboek? Die lees je hier.
Pulled Oats taco bowl en enchiladas voor de volgende dag
Koken voor één is soms best lastig! Daarom maak je met één boodschappenlijst maar liefst 2 recepten: Pulled Oats enchiladas uit de oven en een taco bowl met Pulled Oats voor de volgende dag. Zo zit je de volgende dag niet met restjes, ideaal!
Vegan East: sticky crispy aubergine
‘De plantaardige keuken is makkelijk, lekker en smaakvol.’ In Vegan East laat Milou van der Will ons kennis maken met de Indonesische keuken. Een boek vol met allerlei lekkere recepten om mee te experimenteren. Vandaag delen wij één van deze recepten, namelijk: sticky crispy aubergine!
Tempeh teriyakibowl met Honingtomaten®
Lekker, snel en gezond koken met maar 5 ingrediënten. Vandaag op het menu: een veganistische tempeh teriyakibowl!
Wereldkeuken: de Palestijnse keuken
Wereldkeukens zijn helemaal geïntegreerd in veel Nederlandse keukens. Hoe vaak eten we wel niet Italiaans, Mexicaans of Aziatisch? Vandaag bespreken we de Palestijnse keuken! Hiervoor gebruiken we het mooie boek: Falastin van Sami Tamimi en Tara Wigley! Het duo, dat samenwerkt met Yotam Ottolenghi, neemt ons mee in de unieke keuken waar recepten en verhalen hand in hand gaan. Ben je benieuwd geworden? Lees dan snel verder!
De ultieme Shakshuka
Ik ben dol op Shakshuka! Een heerlijke brunch, lunch of zelfs snelle avondmaaltijd op basis van een pittige tomaten-paprikasaus met daarin eieren gegaard. Ik ontdekte deze voor het eerste bij Ottolenghi in London en was meteen verkocht. Dit is de versie van onze kookexpert Eke van Koken met Kennis, dus genieten gegarandeerd!
Wereldkeuken: de Caribische keuken
Wereldkeukens zijn helemaal geïntegreerd in Nederland. Hoe vaak eten we wel niet Italiaans, Mexicaans of Aziatisch? Vandaag bespreken we de Caribische keuken! Hiervoor gebruiken we het mooie boek Het Caribische kookboek van Helmi Smeulders. Dit tropische boek neemt je mee naar de prachtige eilanden en brengt het vakantiegevoel binnen handbereik! Benieuwd geworden? Lees dan snel verder!
Wereldkeuken: de Thaise keuken
Wereldkeukens zijn helemaal geïntegreerd in Nederland. Hoe vaak eten we wel niet Italiaans, Mexicaans of Aziatisch? Vandaag bespreken we de Thaise keuken, gekenmerkt door explosieve smaakcombinaties. Hiervoor gebruiken we het mooie boek Thai van Tove Nilsson!
De Indonesische keuken: Atjar Ananas (zoetzuur van ananas)
Zoals jullie weten bespreken wij graag de verschillende wereldkeukens met jullie. Hiervoor gebruiken we de beste kookboeken, gericht op een specifieke keuken. We laten hiermee zien wat die wereldkeuken precies inhoudt en we delen de lekkerste recepten! Vandaag is het de beurt aan de Indonesische keuken. Uit het boek Selemat Makan, delen we met jullie een heerlijk bijgerecht recept: Atjar Ananas (zoetzuur van ananas).
De Indonesische keuken: Lalab terong dan ketimoen
Zoals jullie weten, bespreken wij graag de verschillende wereldkeukens met jullie. Hiervoor gebruiken we de beste kookboeken, gericht op een specifieke keuken. We laten hiermee zien wat die wereldkeuken precies inhoudt en we delen de lekkerste recepten! Vandaag is het de beurt aan de Indonesische keuken. Uit het boek Selemat Makan, delen we met jullie een heerlijk bijgerecht recept: Lalab terong dan ketimoen (aubergine-komkommersalade)!
Top 5: Britse recepten
Afgelopen vrijdag was het nationale fish and chips day. Fish and chips is natuurlijk een van de favoriete en meest populaire gerechten van Engeland. Om een beetje in de Britse sferen te blijven, delen wij vandaag onze favoriete vega(n) Britse recepten!
Japanse curry met krokante vega kip
Vandaag delen we het recept voor Japanse curry met krokante vega kip: Katsu curry! Dit is één van de meest bekende gerechten uit Japan. Dit gerecht bestaat uit rijst, een dikke currysaus en knapperige stukjes kip. Er zijn heel veel recepten van dit gerecht te vinden, maar wij houden het graag zo simpel mogelijk (en natuurlijk vega!) Zie hier onze versie van de bekende Katsu curry!
Top 5: Shakshuka
Shakshuka is een eenpansgerecht van Oosterse afkomst. Heerlijk als brunch, zeer geschikt voor de lunch of zelfs als snelle maaltijd. Vandaag delen wij onze favoriete shakshuka recepten!
Snelle shakshuka met aubergine en feta
Wist je dat de Airfryer ook heel geschikt is voor dagelijks gebruik? Gerechten maken in de Airfryer is namelijk niet alleen heel eenvoudig, maar vaak ook sneller dan bereiding in de oven. Deze snelle shakshuka met aubergine en feta zet je binnen 25 minuten op tafel!
De Indonesische keuken: Sop telor (eierensoep)
Zoals jullie weten bespreken wij graag de verschillende wereldkeukens met jullie. Hiervoor gebruiken we de beste kookboeken, gericht op een specifieke keuken. We laten hiermee zien wat die wereldkeuken precies inhoudt en we delen de lekkerste recepten! Vandaag is het de beurt aan de Indonesische keuken. Uit het boek Selemat Makan, delen we met jullie het recept voor een heerlijk bijgerecht: sop telor (eierensoep)!
De Indonesische keuken: Sambal Goreng Tempeh
Zoals jullie weten bespreken wij graag de verschillende wereldkeukens met jullie. Hiervoor gebruiken we de beste kookboeken, gericht op een specifieke keuken. We laten hiermee zien wat die wereldkeuken precies inhoudt en we delen de lekkerste recepten! Vandaag is het de beurt aan de Indonesische keuken. Uit het boek Selemat Makan, delen we met jullie het recept voor een heerlijk bijgerecht: Sambal Goreng Tempeh – gekruide tempeh!