Wereldkeuken

Eten vind je overal ter wereld. Overal is de eetcultuur anders, zijn er andere ingrediënten, kooktechnieken, smaken, geuren en kleuren om ons te inspireren. Daarom nemen we graag een kijkje over de grens voor nieuwe indrukken, uitdagingen en ervaringen, waar ook ter wereld. We ontdekken de vegetarische specialiteiten van het land en de lokale hotspots. In deze rubriek vind je kookinspiratie uit onze ‘wereldkeuken’. Diverse gerechten afkomstig uit bijzondere, internationale keukens waar de vegetarische kookkunsten verrassende combinaties opleveren. Denk aan specialiteiten uit Libanon, India, Thailand, Vietnam, Indonesië, Israel, Mexico en Turkije. Veggie all around the world!

De Tex-Mex keuken

De komende tijd behandelen we op De Hippe Vegetariër verschillende wereldkeukens. Hiervoor gebruiken we de beste kookboeken gericht op een specifieke keuken. Op basis hiervan schetsen we wat die wereldkeuken precies inhoudt en delen we de lekkerste recepten! Nu is de Tex-Mex keuken aan bod! De Tex-Mex keuken is afkomstig van de Mexicaans keuken, maar met Amerikaanse invloeden. De Zweedse Jonas Cramby heeft in zijn boek TexMex de lekkerste recepten met ons gedeeld. Denk natuurlijk aan taco’s, maar ook ontbijtrecepten, desserts en cocktails. Maar wat is de Tex-Mex keuken nou precies? In zijn boek gingen we op zoek naar antwoord!

Lees meer

De Maleisische Keuken: gebakken rijst met groente en ei

De Maleisische keuken is een samensmelting van de Maleise, Chinese, Indiase, Arabische en Portugese keuken. De gerechten uit de Maleisische keuken kent vele prachtige gerechten en de komende tijd mogen wij er een aantal van delen uit het mooie boek Magisch Maleisisch van Norman Musa. Vandaag: gebakken rijst met groente en ei ofwel nasi goreng sayur.

Lees meer

De Maleisische keuken: Maleisische dahlcurry met groente

De Maleisische keuken is een samensmelting van de Maleise, Chinese, Indiase, Arabische en Portugese keuken. De gerechten uit de Maleisische keuken kent vele prachtige gerechten en de komende tijd mogen wij er een aantal van delen uit het mooie boek Magisch Maleisisch van Norman Musa. Vandaag: Maleisische dahlcurry met groente!

Lees meer

Vega curry: Linzen kofta

Dit recept is afkomstig uit het kookboek Vega curry van Nahid Hassan. In zijn boek deelt hij de heerlijkste recepten voor curry’s zonder vlees of vis, zoals deze linzen kofta bijvoorbeeld! Linzen kofta is een populaire streetfoodsnack in India en Bangladesh, vol proteïnerijke rode linzen, chana dhal en mungbonen. De linzen kofta kun je serveren als hoofdgerecht met kormasaus en rijst, als voorgerecht of als hapje.

Lees meer

De Maleisische keuken

De komende tijd behandelen we op De Hippe Vegetariër verschillende wereldkeukens. Hiervoor gebruiken we de beste kookboeken gericht op een specifieke keuken. Op basis hiervan schetsen we wat die wereldkeuken precies inhoudt en delen we de lekkerste recepten! Nu is de Maleisische keuken aan bod. Hiervoor gebruiken we het mooie boek Magisch Maleisisch van Norman Musa. Wat is de Maleisische keuken precies? In het boek gingen we op zoek naar antwoord!

Lees meer

Het verschil tussen de Indische en Indonesische keuken

Is de Indische keuken hetzelfde als de Indonesische keuken? Nee! Het is tijd om voor eens en voor altijd het verschil tussen de Indische en de Indonesische keuken uit te leggen. Want hoewel de twee keukens met elkaar verbonden zijn, zijn ze absoluut niet hetzelfde. Maar wat zijn dan de verschillen? Wij zochten het voor je uit: het verschil tussen de Indische en Indonesische keuken.

Lees meer

Kruidige Pulled Oats quesadilla’s met paprika en rode ui

Wij vieren de komst van de nieuwste vleesvervanger Pulled Oats van Gold&Green met quesadilla’s! De Pulled Oats van Gold&Green zijn ein-de-lijk verkrijgbaar in Nederland en toen wij dit hoorden, renden wij naar de winkel! Want wij zaten met smart te wachten op een vleesvervanger op basis van haver. De komst mag gevierd worden én wel met Pulled Oats quesadilla’s.

Lees meer

Kookboek: Big Mamma

Big Mamma van uitgeverij Good Cook is een Italiaans kookboek, samengesteld door enkele Fransen, maar grotendeels door Italianen. Naast de vele verschillen tussen deze twee culturen, zijn de auteurs het er over eens dat in Frankrijk de gerechten op zijn Frans geserveerd mogen worden, maar gemaakt moeten zijn volgens het recept van Italiaanse nonna’s. Dit boek is een eerbetoon aan Stella di Viesto, en haar Italiaanse keukenbrigade. Zij is eigenaar van de Italiaanse trattoria East Mamma en Ober Mamma in Parijs. Big Mamma neemt je mee op Italiaanse kooktour met allerlei tips en tricks over Italiaanse keuken. Lees hier verder over dit kleurrijke kookboek!

Lees meer

De Indonesische keuken: spekkoek

De komende tijd behandelen we op De Hippe Vegetariër verschillende wereldkeukens. Hiervoor gebruiken we de beste kookboeken gericht op een specifieke keuken. Op basis hiervan schetsen we wat die wereldkeuken precies inhoudt en delen we de lekkerste recepten! Nu is de Indonesische keuken aan bod. Hiervoor gebruiken we het mooie boek Basisboek Indonesisch van Francis Kuijk. Vandaag: spekkoek!

Lees meer

De Indonesische keuken: nasi goreng tempé

De komende tijd behandelen we op De Hippe Vegetariër verschillende wereldkeukens. Hiervoor gebruiken we de beste kookboeken gericht op een specifieke keuken. Op basis hiervan schetsen we wat die wereldkeuken precies inhoudt en delen we de lekkerste recepten! Nu is de Indonesische keuken aan bod. Hiervoor gebruiken we het mooie boek Basisboek Indonesisch van Francis Kuijk. Vandaag: vegetarische nasi gorent tempé!

Lees meer

De Indonesische keuken

De komende tijd behandelen we op De Hippe Vegetariër verschillende wereldkeukens. Hiervoor gebruiken we de beste kookboeken gericht op een specifieke keuken. Op basis hiervan schetsen we wat die wereldkeuken precies inhoudt en delen we de lekkerste recepten! Nu is de Perzische keuken aan bod. Hiervoor gebruiken we het mooie boek Basisboek Indonesisch van Francis Kuijk. Wat is de Indonesische keuken precies? In het boek gingen we op zoek naar antwoord!

Lees meer

Vegan Monday: Tabouleh van quinoa

Dit recept komt uit het boek Vegano Cucino Italiano. Een prachtig kijk- en kookboek van Alberto Musacchio en Malu Simōes met ruim 80 veganistisch recepten die binnen 30 minuten op tafel staan. Een licht gekruid gerecht bereid met quinoa, waardoor we een mix van Zuid-Amerikaanse en Midden-Oosterse invloeden krijgen. Vandaag mogen wij het recept delen!

Lees meer

Oosterse rode kool met bulgur, yacon, dille en cashewnoten

Wil je graag lekker, vegetarisch, gezond én duurzaam eten? En wil je er niet te veel tijd aan kwijt zijn? Dan is De Krat ideaal! De maaltijdbox van de Krat bezorgt duurzaam eten bij jou thuis, met makkelijke en vegetarische recepten erbij geleverd. Zo ben je niet te veel tijd kwijt aan bedenken wat je gaat eten en boodschappen doen. Wij mogen de recepten van De Krat de komende weken delen, dus probeer ze nu zelf! Vandaag delen we het recept voor vegan Oosterse rode kool met bulgur, yacon, gegarneerd met dille en cashewnoten.

Lees meer

De Duitse keuken: apfelstrudel

De komende tijd behandelen we op De Hippe Vegetariër verschillende wereldkeukens. Hiervoor gebruiken we de beste kookboeken gericht op een specifieke keuken. Op basis hiervan schetsen we wat die wereldkeuken precies inhoudt en delen we de lekkerste recepten! Nu is de Duitse keuken aan bod. Hiervoor gebruiken we het mooie boek Strudel + Knödel van Anja Dunk. Vandaag delen wij het recept van apfelstrudel. Je kent de Duitse variant op onze appeltaart vast wel, maar wist je dat je het smakelijke verfijnde deeg ook kunt vullen met allerlei dingen, zoals kwark, zuurkool of groente? Wij delen vandaag gewoon de klassieke versie met appel!

Lees meer

De Duitse keuken: kleine aardappelknoedels met romige spinazie

De komende tijd behandelen we op De Hippe Vegetariër verschillende wereldkeukens. Hiervoor gebruiken we de beste kookboeken gericht op een specifieke keuken. Op basis hiervan schetsen we wat die wereldkeuken precies inhoudt en delen we de lekkerste recepten! Nu is de Duitse keuken aan bod. Hiervoor gebruiken we het mooie boek Strudel + Knödel van Anja Dunk. Vandaag delen wij het recept voor kleine aardappelknoedels met romige spinazie. Romige spinazie wordt in Duitsland traditioneel als bijgerecht geserveerd en wordt vaak gegeten met aardappelpuree en een gebakken ei. Dit is een andere versie van aardappels, eieren en spinazie. In dit recept worden de knoedels gebonden door de bloem en het ei en elke aardappel is daarvoor geschikt!

Lees meer

Vegan Monday: Japanse curry

We merken aan onszelf dat we steeds vaker voor een geheel plantaardige maaltijd kiezen. Daar willen we jou ook graag bij helpen! Niet alleen aan vlees, maar ook aan eieren en zuivel kleeft natuurlijk dierenleed. Bovendien is het niet bepaald milieuvriendelijk. We zullen niet altijd helemaal zonder dierlijke producten eten, maar we willen wel laten zien dat het kan! Vandaag delen we het recept voor Japanse curry met gepaneerde aubergine, courgette & rode paprika.

Lees meer

De Duitse keuken: Licht kwark brood

De komende tijd behandelen we op De Hippe Vegetariër verschillende wereldkeukens. Hiervoor gebruiken we de beste kookboeken gericht op een specifieke keuken. Op basis hiervan schetsen we wat die wereldkeuken precies inhoudt en delen we de lekkerste recepten! Nu is de Duitse keuken aan bod. Hiervoor gebruiken we het mooie boek Strudel + Knödel van Anja Dunk. Vandaag delen wij het recept van een licht kwarkbrood. Dit gistbrood wordt gemaakt met kwark zodat het een zure, licht gefermenteerde smaak krijgt die doet denken aan het zuurdesembrood. Er wordt melk gebruikt in plaats van water, zodat het brood zacht blijft. Een keer wat anders dan een traditioneel broodrecept!

Lees meer

De Duitse keuken

De komende tijd behandelen we op De Hippe Vegetariër verschillende wereldkeukens. Hiervoor gebruiken we de beste kookboeken gericht op een specifieke keuken. Op basis hiervan schetsen we wat die wereldkeuken precies inhoudt en delen we de lekkerste recepten! Nu is de Duitse keuken aan bod. Hiervoor gebruiken we het mooie boek Strudel + Knödel van Anja Dunk. Wat is de Duitse keuken precies? In het boek gingen we op zoek naar antwoord!

Lees meer

Griekse keuken: Geroosterde pompoen met geitenwrongel

Vandaag delen wij het Griekse recept voor geroosterde pompoen met geitenwrongel. De komende tijd behandelen we op De Hippe Vegetariër verschillende wereldkeukens. Hiervoor gebruiken we onze favoriete kookboeken gericht op een specifieke keuken. Op basis hiervan schetsen we wat die wereldkeuken precies inhoudt en delen we de lekkerste recepten! Nu is de Griekse keuken aan de beurt, hiervoor deden wij inspiratie op van kookboek GREEK. Dit boek is geschreven door George Calombaris, bekend van Masterchef Australia. Wij delen zijn lekkerste vegetarische recepten voor op een Griekse avond!

Lees meer

Griekse keuken: artisjokken met ei-citroensaus

Vandaag delen wij het recept voor Artisjokken met ei-citroensaus. De komende tijd behandelen we op De Hippe Vegetariër verschillende wereldkeukens. Hiervoor gebruiken we de komende tijd onze favoriete kookboeken gericht op een specifieke keuken. Op basis hiervan schetsen we wat die wereldkeuken precies inhoudt en delen we de lekkerste recepten! Nu is de Griekse keuken aan de beurt, hiervoor deden wij inspiratie op van kookboek GREEK. Wij delen de lekkerste vegetarische recepten voor op een Griekse avond!

Lees meer

De Griekse keuken

De komende tijd behandelen we op De Hippe Vegetariër verschillende wereldkeukens. Hiervoor gebruiken we de komende tijd onze favoriete kookboeken gericht op een specifieke keuken. Op basis hiervan schetsen we wat die wereldkeuken precies inhoudt en delen we de lekkerste recepten! Nu is de Griekse keuken aan de beurt, hiervoor deden wij inspiratie op van het kookboek Greek, geschreven door George Calombaris, bekend als jurylid van Masterchef Australia! Stay tuned, wij gaan ook de lekkerste Griekse recepten uit dit boek delen!

Lees meer

Typisch Indiase palak paneer

Deze zomer deelden wij een recept met paneer. Jullie reacties waren super enthousiast, maar tegelijkertijd merkten wij dat nog niet iedereen er bekend met paneer is. Paneer is een Indiase kaassoort die in tegenstelling tot veel andere kazen geheel vegetarisch is. Paneer is namelijk vrij van stremsel. Vandaag delen wij een nieuw recept met paneer én spinazie in de hoofdrol: typisch Indiase palak paneer!

Lees meer

Persiana: Gegrilde aubergines met saffraanyoghurt & ingelegde chilipepers

Aubergines zijn erg populair in het Midden Oosten. Gegrild zijn ze misschien wel het lekkerst, omdat ze hierdoor iets vlezigs krijgen. Dit recept uit uit het kookboek Persiana van Sabrina Ghayour voor gegrilde aubergine moet je echt een keer proberen! De saffraanyoghurt en ingelegde chilipepers zorgen ervoor dat het gerecht ontzettend smaakvol wordt. Wist je dat saffraan de duurste specerij ter wereld is? De puurste en de beste saffraan komt uit Iran en in combinatie met yoghurt maakt het dit gerecht helemaal af!

Lees meer

Persiana: Salade van parelgort, gegrilde bimi & za’atar

Ken jij za’atar al? Dit is een geweldige specerijenmix. Het is een combinatie van oregano, tijm en sesamzaadjes. Dus eigenlijk zou ‘kruidenmix’ een betere benaming zijn. De aromatische smaak maakt een eenvoudig gerecht zoals parelgort veel interessanter. Met wat groenten erbij wordt het een echte maaltijd. Dit kleurrijke gerecht uit het kookboek Periana van Sabrina Ghayour is niet alleen een lust voor het oog, maar zit ook boordevol met smaak!

Lees meer

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!