Wereldkeuken

Eten vind je overal ter wereld. Overal is de eetcultuur anders, zijn er andere ingrediënten, kooktechnieken, smaken, geuren en kleuren om ons te inspireren. Daarom nemen we graag een kijkje over de grens voor nieuwe indrukken, uitdagingen en ervaringen, waar ook ter wereld. We ontdekken de vegetarische specialiteiten van het land en de lokale hotspots. In deze rubriek vind je kookinspiratie uit onze ‘wereldkeuken’. Diverse gerechten afkomstig uit bijzondere, internationale keukens waar de vegetarische kookkunsten verrassende combinaties opleveren. Denk aan specialiteiten uit Libanon, India, Thailand, Vietnam, Indonesië, Israel, Mexico en Turkije. Veggie all around the world!

Kookboek: Persiana

Wanneer ik denk aan het Midden-Oosten, denk ik aan 1001 nachten, gouden details en zwierige kleding met de meest prachtige details. Net als in het sprookje van Aladin 😉 De cultuur in het Midden-Oosten bevat nog veel meer: gezelligheid, genieten van het opgediende eten, mooie kleuren en lekkere geuren. Het kookboek Persiana is een prachtige weergave van het Midden-Oosten, met haar prachtige foto’s vol kleuren. In de heerlijke gerechten zie je de trots en passie terug waarmee dit boek gemaakt is.

Lees meer

Vegan monday: Arabische tajine

We merken aan onszelf dat we steeds vaker voor een geheel plantaardige maaltijd kiezen. Daar willen we jou ook graag bij helpen! Niet alleen aan vlees, maar ook aan eieren en zuivel kleeft natuurlijk dierenleed. Bovendien is het niet bepaald milieuvriendelijk. We zullen niet altijd helemaal zonder dierlijke producten eten, maar willen we wel laten zien dat het kan! Vandaag delen we het recept voor Arabische tajine, helemaal vegan!Dit recept komt uit het boek Easy Vegan 2, geschreven door Living The Green Life. Dit is het plantaardige platform van Nederland dat inspiratie biedt over alles wat met vegan eten te maken heeft! Easy Vegan 2 is het vervolg op hun prijzenwinnende kookboek Easy Vegan. Probeer het recept uit hun nieuwe boek voor deze Arabische tajine nu zelf! “De mix van groenten, peulvruchten en heel veel specerijen zorgt ervoor dat je hele huis heerlijk zal ruiken.”

Lees meer

Zuid-Amerikaanse pulled jackfruit arepa’s met salsa verde

Anderhalf jaar geleden deelden wij een artikel waarin we je alles vertelden over de nieuwe vleesvervanger: jackfruit. Na duizenden vragen over de verkrijgbaarheid van jackfruit, zijn wij ontzettend enthousiast te kunnen vertellen dat jackfruit vanaf nu ook in de supermarkt te vinden is! Wij doken de keuken in en creëerden dit recept met een Zuid-Amerikaanse twist: pulled jackfruit arepa’s met salsa verde.

Lees meer

Indiase keuken: zelf groente puffs maken

Dat de Indiase keuken niet gecompliceerd, exotisch en te moeilijk is om thuis te maken, dat weten wij maar al te goed. S & M Indian Cuisine heeft ons laten zien dat het koken van Indiase gerechten echt niet zo moeilijk is als dat je soms denkt. Door middel van een kookcursus word je welkom geheten in de rijke Indiase keuken. Vandaag: groente puffs!

Lees meer

Vegan monday: sushiburger met tempeh

We merken aan onszelf dat we steeds vaker voor een geheel plantaardige maaltijd kiezen. Daar willen we jou ook graag bij helpen! Niet alleen aan vlees, maar ook aan eieren en zuivel kleeft natuurlijk dierenleed. Bovendien is het niet bepaald milieuvriendelijk. We zullen niet altijd helemaal zonder dierlijke producten eten, maar willen we wel laten zien dat het kan! Vandaag delen we het recept voor een sushiburger met tempeh.

Lees meer

DIY TREND: bao burger met gemarineerde plantaardige kipstukjes

Je kent misschien de bar wel, je weet wel dat zachte, gestoomde broodje met plakkerige vulling. Je kent natuurlijk ook wel de beter bekende: burger, op een broodje met verschillende toppings en sauzen. Maar wacht dat je van een bao en burger in een in de vorm van een bio burger! Vanochtend deelden wij hier al de mooiste Instagram foto’s van: de bao burger. Wij doken de keuken in en creëerden een bao burger met gemarineerde plantaardige kipstukjes. Het recept vind je hier!

Lees meer

Vegetarische lasagne met groenten en vegan gehakt

Ken je de maaltijdbox Ekomenu al? Dit is een maaltijdbox gespecialiseerd in persoonlijke eetwensen en allergieën. Zij weten als geen ander hoe je een voedzame, verantwoorde vegetarische maaltijd op tafel tovert. Daarom delen wij vanaf nu wekelijks een recept uit het vegetarische menu van Ekomenu. Vandaag: boerenlasagne met groenten en vegan gehakt.

Lees meer

Vegan Mexicaanse bowl met mais en avocado

Ken je de maaltijdbox Ekomenu al? Dit is een maaltijdbox gespecialiseerd in persoonlijke eetwensen en allergieën. Zij weten als geen ander hoe je een voedzame, verantwoorde vegetarische maaltijd op tafel tovert. Daarom delen wij vanaf nu wekelijks een recept uit het vegetarische menu van Ekomenu. Vandaag een vegan Mexicaanse bowl met mais en avocado.

Lees meer

VEGA FEEST van Nina Olsson: taco’s met chipotle en jackfruit

Nina Olsson. Mocht je haar nog niet kennen, dan wordt het daar hoog tijd voor! Met haar blog Nourish Atelier en haar twee eerdere kookboeken Bowls of Goodness en Veggie Burgers inspireert Nina ons met vegetarische gerechten het hele jaar door. Zo doet ze dit ook met de feestdagen in haar nieuwe boek VEGA FEEST. Wij zijn dol op feestelijke gerechten en kunnen niet vroeg genoeg beginnen met het opdoen van inspiratie. Wij worden dan ook heel blij van deze taco’s met chipotle en jackfruit. 

Lees meer

Koreaanse Bibimbap bowl met ‘marinated mushrooms’

Een Bibimbap Bowl is een traditioneel Koreaans gerecht boordevol kleur, smaak en textuur. Echt even wat anders dan de Hollandse pot: een feestje voor al je zintuigen! Dit keer maakte ik de Bibimbap Bowl met een heel bijzonder ingrediënt: ‘marinated mushrooms’ van het Koreaanse paddenstoelenbedrijf ‘GreenCo’. Deze zijn spoedig ook in Nederland verkrijgbaar en echt de ultieme toevoeging aan je bowl!

Lees meer

Indiase linzencurry met broccoli en wortel

Vandaag staat er een vegetarische Indiase linzencurry met broccoli en wortel op het menu. Ken jij curry al? Vaak is curry een gekruid, sausachtig gerecht dat wordt gekookt in een Aziatische stijl. Hierin heb je vele varianten, waarmee je eindeloos kunt variëren. Nadat je een currypasta hebt gemaakt, kun je toppings naar keuze toevoegen. Lekker gezond met veel groenten: curry!

Lees meer

Bierstoof met vega rund, pompoen en gele wortel + WIN VEGA KERSTWORKSHOP

De wintertijd is ingegaan en dat betekent natuurlijk dat het tijd is voor stoofpotjes! Wat dacht je bijvoorbeeld van deze bierstoof? Je stooft dan je groenten in een heerlijke hoeveelheid bier! Met de juiste stoofkruiden erbij succes gegarandeerd. Helemaal lekker met de ‘vegetarische runder reepjes’ van JUMBO Veggie Chef voor een goede bite, beetje ontbijtkoek erdoor en smullen!

Lees meer

De Peruaanse keuken: zoete aardappel bollen

Dit recept voor zoete aardappel bollen is niet wat je waarschijnlijk op het eerste moment denkt. Dit is namelijk een dessert! De zoete aardappel meng je met onder andere suiker, sinaasappel en kaneel en frituur je vervolgens. Zo krijg je overheerlijke zoete aardappel bollen of blokjes. Niet heel gezond, maar wel heel lekker en een leuke groentevariatie op bijvoorbeeld oliebollen!

Lees meer

De Peruaanse keuken

De komende tijd behandelen we op De Hippe Vegetariër verschillende wereldkeukens. Hiervoor gebruiken we de beste kookboeken gericht op een specifieke keuken. Op basis hiervan schetsen we wat die wereldkeuken precies inhoudt en delen we de lekkerste recepten. Nu is de Peruaanse keuken aan bod. Op basis van Peru: hét kookboek van Gastón Acurio beschrijven we wat deze keuken inhoudt. Je kunt veel rijst, stoofschotels en chiligerechten verwachten. Je leest er hier meer over!

Lees meer

Indiase tandoori met bloemkool en paneer

Vandaag staat er een vegetarische Indiase tandoori met bloemkool en paneer op het menu. Ken jij deze curry al? Vaak is curry een gekruid, sausachtig gerecht dat wordt gekookt in een Aziatische stijl. Hierin heb je vele varianten, waarmee je eindeloos kunt variëren. Nadat je een currypasta hebt gemaakt, kun je toppings naar keuze toevoegen. Lekker gezond met veel groenten: Curry!

Lees meer

De Koreaanse keuken

De komende tijd behandelen we op De Hippe Vegetariër verschillende wereldkeukens. Hiervoor gebruiken we de beste kookboeken gericht op een specifieke keuken. Op basis hiervan schetsen we wat die wereldkeuken precies inhoudt en delen we de lekkerste recepten! Nu is de Koreaanse keuken aan bod! Hiervoor gebruiken we het fijne boek Onze Koreaanse Keuken van Jordan Bourke en Rejina Pyo. Maar wat is de Koreaanse keuken precies? Japanse en Chineze gerechten kent namelijk bijna iedereen, maar Koreaans is iets minder standaard. Wij gingen in het boek De Koreaanse Keuken op zoek naar antwoorden!

Lees meer

Simpel van Ottolenghi: geroosterde aubergine en yoghurt met kerrie

Yotam Ottolenghi. Mocht je hem nog niet kennen, dan wordt het daar hoog tijd voor! Deze alomprezen groenteheld staat bekend om zijn heerlijke recepten. Dit recept uit zijn nieuwste boek Simpel is heel eenvoudig te maken, maar zo lekker en smaakvol. Als we recepten van Ottolenghi delen, kon de geroosterde aubergine en yoghurt met kerrie natuurlijk niet ontbreken. Probeer het nu zelf!

Lees meer

PuiCk: hip lunchen in Breda

Lunchcafé PuiCk is één van de favoriete lunchcafé’s van Laura, van de blog It’s a Food Life. Zij deelt met ons haar beleving bij PuiCk in Breda! Zijn beschreef PuiCk als volgt: “Cactussen, industriële lampen, grote en kleine planten, hebbedingen, Chesterfield banken, prachtige stoelen in allerlei verschillende soorten en maten en nog meer cactussen. Ik wil er wonen. PuiCk Breda is niet zomaar een lunchtent, het is een beleving. En dan kan je er ook nog eens heerlijk eten en verrassende hippe (gezonde) limonades drinken!”

Lees meer

Vegan nasi goreng met gerookte tofu

Ken je de maaltijdbox Ekomenu al? Dit is een maaltijdbox gespecialiseerd in persoonlijke eetwensen en allergieën. Zij weten als geen ander hoe je een voedzame, verantwoorde vegetarische maaltijd op tafel tovert. Daarom delen wij vanaf nu wekelijks een recept uit het vegetarische menu van Ekomenu. Vandaag een gerecht dat iedereen wel kent: nasi goreng. In Indonesië wordt dit gerecht vaak gegeten als ontbijt, gemaakt met restjes van de vorige dag.

Lees meer

DIY TREND: pizza cones

De favoriet blijft ons verrassen… We hebben het natuurlijk over pizza! Want welk gerecht schreeuwt meer comfort food dan PIZZA?! Zelf ben ik dol op het knapperige deeg, de kruidige tomatensaus en het beste van alles: gesmolten kaas. I LOVE IT! Oké terug naar de verrassing, vanochtend deelden wij hier al de mooiste Instagram foto’s hiervan, de pizza cone. Je leest het goed, pizza in de vorm van een ijshoorntje, maar dan gevuld met alle gesmolten goodness die ik eerder al noemde. Het recept vind je hier!

Lees meer

Thaise rode curry met paprika en aubergine

Vandaag staat er een vegetarische Thaise rode curry met paprika en aubergine op het menu. Ken jij curry al? Vaak is curry een gekruid, sausachtig gerecht dat wordt gekookt in een Aziatische stijl. Hierin heb je vele varianten, waarmee je eindeloos kunt variëren. Nadat je een currypasta hebt gemaakt, kun je toppings naar keuze toevoegen. Lekker gezond met veel groenten: curry!

Lees meer

Japanse keuken: Kotteri-groenteramen

De komende tijd behandelen we op De Hippe Vegetariër verschillende wereldkeukens. Hiervoor gebruiken we van de beste kookboeken gericht op een specifieke keuken. Op basis hiervan schetsen we wat die wereldkeuken precies inhoudt en delen we de lekkerste recepten! Nu is de Japanse keuken aan bod! Hiervoor gebruikten wij het mooie boek Ramen van Tove Nilsson. Dit boek staat geheel in het teken van  de Japanse noedelsoep, maar ook andere bijgerechten komen aan bod. De Japanse keuken bestaat namelijk uit veel meer dan alleen sushi 😉 

Lees meer

De Japanse keuken

De komende tijd behandelen we op De Hippe Vegetariër verschillende wereldkeukens. Hiervoor gebruiken we van de beste kookboeken gericht op een specifieke keuken. Op basis hiervan schetsen we wat die wereldkeuken precies inhoudt en delen we de lekkerste recepten! Nu is de Japanse keuken aan bod! Hiervoor gebruikten wij het mooie boek Ramen van Tove Nilsson. Dit boek staat geheel in het teken van  de Japanse noedelsoep, maar ook andere bijgerechten komen aan bod. De Japanse keuken bestaat namelijk uit veel meer dan alleen sushi 😉 Wij leggen je meer uit!

Lees meer

Spring rolls met kurkumarijst en tempeh

Ken je de maaltijdbox Ekomenu al? Dit is een maaltijdbox gespecialiseerd in persoonlijke eetwensen en allergieën. Zij weten als geen ander hoe je een voedzame, verantwoorde vegetarische maaltijd op tafel tovert. Daarom delen wij vanaf nu wekelijks een recept uit het vegetarische menu van Ekomenu. Vandaag zijn dat spring rolls: leuke gekleurde pakketjes en een feestje op zich. Deze Aziatische snack met wortel, radijs, tempeh, ui, knoflook en kurkumarijst is een volledige maaltijd, maar dan opgerold in rijstpapier.

Lees meer

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!