Op reis

Zweden

Eten vind je overal ter wereld. Overal is de eetcultuur anders, zijn er andere ingrediënten, kooktechnieken, smaken, geuren en kleuren om ons te inspireren. Daarom nemen we graag een kijkje over de grens voor nieuwe indrukken, uitdagingen en ervaringen, waar ook ter wereld. We ontdekken de vegetarische specialiteiten van het land en de lokale hotspots.
3 x vega(n) brunchen in Stockholm

3 x vega(n) brunchen in Stockholm

Stockholm: een stad waar je écht goed kunt brunchen. Naast dat je ontelbaar veel knäckebröd in de supermarkt kunt kopen, zijn er ook ontelbaar veel brunchplekjes die er niet alleen adorable uitzien, maar ook de lekkerste vegetarische en vegan gerechtjes serveren. Gedurende mijn city trip in Stockholm ben ik langs een aantal super leuke tentjes gegaan om heerlijk te brunchen. Vandaag deel ik mijn drie favorieten met jullie!

Lees meer
Hotspot in Stockholm, Zweden: Rosendals Trädgård

Hotspot in Stockholm, Zweden: Rosendals Trädgård

De hotspotartikelen van de Hippe Vegetariër zijn grensoverschrijdend! Vandaag iets over een hele leuke hotspot in het prachtige Stockholm, de hoofdstad van Zweden. Stockholm wordt ook wel ‘het Venetië van het noorden’ genoemd, omdat de stad uit allerlei verbonden eilanden bestaat. Op een van deze eilanden, Djurgården, ligt een groot park. Daarin kan je een parel van een plekje vinden: Rosendals Trädgård. Ben jij benieuwd geworden naar deze hotspot? Lees dan vooral verder!

Lees meer
Zweedse risotto van bloemkool met groene asperges

Zweedse risotto van bloemkool met groene asperges

Zweden vinden het heerlijk om ingrediënten voor hun maaltijden uit de natuur te halen. Als het eindelijk lente wordt plukken we graag planten als brandnetels, vlierbloesem en wilde knoflook. Dat in de Nederlandse natuur te vinden is me helaas tot nu toe nog niet gelukt. Een exclusieve voorjaarsgroente in Zweden is de groene asperge. Ik weet dat hier de witte asperge heilig is, maar de groene wil ik ook zeker af en toe de kans geven!

Lees meer
Zweedse dillkött

Zweedse dillkött

De combinatie van zoet, zout en zuur is gebruikelijk in de traditionele Zweedse ‘husmanskost’ (of potluck in het Engels). Dat zijn gerechten die dagelijks gegeten worden als er genoeg tijd is om ze te maken. Om een goed smaakmengsel te maken gebruiken we ättika (een soort witte azijn), honing of suiker en zout. De populairste gerechten met deze smaken zijn gezoete bruine bonen met varkensvlees, gebakken haring met een saus van krenten en lams- of kalfsvlees in een saus met veel dille, ook wel dillkött in het Zweeds.

Lees meer
De Zweedse eetcultuur: fika

De Zweedse eetcultuur: fika

Als we praten over de Zweedse eetcultuur kunnen we niet om fika heen. Het is een sociaal gebeuren waar heel Zweden aan meedoet. Fika betekent een kopje koffie (of thee), vaak in combinatie met een gebakje of koek. Het schijnt dat door deze gewoonte Zweden een van de meest koffie drinkende landen in de wereld is. Maar fika is meer dan een kopje koffie. Het wordt gezien als de belangrijkste dagelijkse gezelligheid.

Lees meer
Typisch Zweedse kookgewoonten

Typisch Zweedse kookgewoonten

Zweden, waar ik vandaan kom, is een lang uitgestrekt land met veel culinaire specialiteiten. In iedere omgeving kennen ze hun eigen culinaire tradities, maar is er overal een duidelijke voorkeur voor pure ingrediënten uit de natuur. Het nieuwe koken in Zweden is een mengeling van traditie, duurzame en gezonde producten, de nieuwste inzichten op het gebied van bereiding én invloeden uit de rest van de wereld. Een erg culinair land dus!

Lees meer