VEGGIE ROADTRIP: De Librije
Isabel Boerdam

VEGGIE ROADTRIP: De Librije

vrijdag 19 januari 2018
Nieuwe rubriek op De Hippe Vegetariër! De komende 6 maanden ga ik iedere maand een unieke roadtrip maken naar de beste groenterestaurants van Europa. Hiervoor gebruik ik deze inspirerende lijst van We’re Smart World. Natuurlijk heb ik hierbij vervoer op niveau nodig, dus jullie gaan me spotten in de Peugeot 3008 SUV. Wat een LUXE om daar een roadtrip in te mogen maken, bíjna zo fijn als het eten ;-) We beginnen met niet het minste restaurant op de lijst… Onze Nederlandse trots: De Librije in Zwolle!

On the road
Zodra we de grens overgaan hoop ik hier hele spannende dingen over te kunnen vertellen, maar de route van Amsterdam naar Zwolle stelde weinig voor. Het was een superkoude zaterdagochtend (we gingen lunchen) en toch had ik hele warme billen dankzij de stoelverwarming in m’n SUV, dus ik was heel tevreden. Croissantje en cappuccino mee in de auto – op z’n Frans he! – muziekje aan, en op naar Zwolle!



Welkom in De Librije
De Librije is gelegen aan de rand van het centrum van Zwolle en gevestigd in een prachtige oude vrouwengevangenis met van buiten nog schitterende klassieke ornamenten. Je stapt binnen in een knusse lobby waar je jas wordt aangenomen en je een drankje en hapje aangeboden krijgt. Altijd een goed begin. Het driesterrenrestaurant ligt in het hart van de gevangenis, op de oude luchtplaats die kunstig overdekt is met veel glas en een stoere staalconstructie. Daaromheen, waar vroeger de cellen waren, vind je nu 19 bijzondere suites met ieder een eigen naam en stijl. Leuk detail: de celdeuren en tralies zijn gebleven en op een prachtige manier verwerkt in de moderne sfeer.

De stijl van Jonnie en Térèse
In het restaurant vind je allemaal ronde tafels, gepositioneerd langs de wand met daar een ‘bankkuipje’ waar je met z’n tweeën naast elkaar kunt zitten. Persoonlijk vind ik dat ideaal: kan je allebei alles zien en gezellig knus kletsen. De tafels zijn niet met linnen gedekt, maar met creatieve een beetje ‘kinky’ leren tafelkleden. Sowieso is het restaurant en heel De Librije eigenlijk een hele duidelijke stijlkeuze van Jonnie en Térèse. Je moet ervan houden, maar het is wel heel persoonlijk en dat maakt het leuk. Sowieso is dit bijzondere stel – in tegenstelling tot veel andere restaurants – nog elke dag intensief betrokken bij de gang van zaken. Jonnie kwam persoonlijk het menu uitleggen en Térèse was aanwezig als gastvrouw en schonk de wijnen. Ontzettend bijzonder hoe zij dit na zoveel jaar dit nog steeds met passie en enthousiasme doen!



Groentemenu bij De Librije
Bij De Librije kan je vier tot acht gangen eten, waarvan je er vier mag kiezen en de rest bepaald wordt door de chef. Een verrassing dus! Ik koos voor het zeven gangen ‘groentemenu’ waar Jonnie natuurlijk om bekend staat. Ik kon niet wachten om zijn toverkunsten met groente te proeven! Vóór de echte start van de lunch kregen we natuurlijk eerst nog een serie amuses (“mondvermaakjes”), dus de pret kon starten. Ik vind deze kleine hapjes vaak al zo bijzonder, hier wordt net zoveel aandacht aan besteed als aan het menu! De amuse-ringen (zie foto) waren niet alleen lekker maar ook toepasselijk, want m’n lief en ik vierden 11 jaar liefde :-) Een eetfeestje waard!



Steak Tartare van watermeloen
Het groentemenu ging van start met een steaktartaar van watermeloen met piccalilly. De watermeloen was op unieke wijze samengeperst en tot een soort van ‘gehaktdraadjes’ gevormd. Een hele bijzondere mondbeleving, met als je je ogen dicht doet wel de smaak van watermeloen, maar een hele andere structuur! Daarbij werd een ‘eitje’ van piccalilly geserveerd – niet m’n favoriete smaak maar wel heerlijk in deze combinatie – en natuurlijk croutons. Een eenvoudige klassieker uitgevoerd in Veggie Style 2.0. Misschien was dit meteen wel één van m’n favorieten!



Kappertjeskool, hennenei en bloemkoolhart
Hierna volgende vier eveneens oogverblindende gerechtjes, kunstwerkjes! Allereerst een kappertjeskool van de barbecue gevuld met oa geitenkaaskwark, wortel en magnolia. Een fris, romig gerecht met een zoet-zure Aziatische knipoog. Hierna volgde een in de oven gegaard hennenei geserveerd met piment, snijboon en gezouten citroen, als een cadeautje verpakt in een prachtige krokante schelp. De vierde gang was een bijzondere combinatie van mais, macademia’s (mmm!) en radicchio, een zoet-pittige samenstelling met verschillende smaken en structuren. Het hoofdgerecht – en dat vond ik echt lef hebben – was een bloemkoolhart. Hoe stoer is dat? Alleen het hart van de bloemkool? Hij zag er zo mooi uit! Geserveerd met madrascurry, krenten en een gouden dressing. Favoriet? Dat geloof ik niet, maar ik vond het wel de ware groentebeleving waar ik op hoopte en waar ik heel veel respect voor heb. Inspiratie in ieder geval!



Toetjes? Blauwe kaas en roos met biet
Als je kiest voor het groentemenu, dan kies je ook echt voor groenten – all the way. Na het hoofdgerecht volgde een hele vervreemdende combinatie van witte chocolade, pistache en blauwe kaas. Je hersenen en je smaakpapillen hinken continue op twee benen: Zoet?! Hartig! Maar de smaken balanceerden elkaar perfect en het superzoete van de witte chocolade was opeens niet zo zoet meer, en het heftige van de blauwe kaas werd ook milder. Nooit aan gedacht! Tot slot sloten we af met een rode biet. Haha! Wel prachtig gevormd als een roos en geserveerd met kruidige lavas. Ik ben ook van de gezonde toetjes, maar zo gezond? Iets meer guilthy pleasure had wel gemogen, maar daar had je dan alle verrassingen nog voor die ná het diner nog op tafel kwamen. Kortom: één grote verwennerij en dan heb ik nog niet gesproken over de heerlijke wijnen. Genieten!

Roadtrip geslaagd?
Hell Yeah! Als een kind zo blij dat ik De Librije van m’n bucketlist kan strepen. Heb ik nog nooit zo lekker gegeten als bij De Librije? Dat geloof ik niet. Heb ik mijn geliefde groenten weer van een nieuwe kant mogen bekijken? Absoluut. Ben ik geïnspireerd geraakt? Meer dan. Hoort De Librije bij de beste groenterestaurants van Europa? No doubt – wie zeven gangen lang zo’n gevarieerd assortiment aan groente de revue kan laten passeren, met smaken, combinaties en structuren die je misschien nooit had verwacht – dan kroon ik je met recht tot groentechef. Bedankt Jonnie!

De Librije, Spinhuisplein 1 Zwolle, 038 421 2083, delibrije.com

Wat is jouw favoriete groenterestaurant van Europa? Waar moet ik nog naartoe in deze rubriek? Laat het me weten en ik ga op onderzoek uit! #veggieroadtrip #peugeot3008suv #vegetarischculinair

[caption id="attachment_25596" align="aligncenter" width="1024"]
Hart van bloemkool[/caption]

2 Reacties

Als vegetariër zou ik nooit gaan eten bij een restaurant waar ze ook ganzenlever serveren. Jammer dat je stukje een reclametekst lijkt, in plaats van een objectieve recensie.

12:02 19 januari 2024

Dag Jo, dat is zeker niet het geval. Voor mij als vegetariër vind ik het heel bijzonder om te eten op een plek waar vegetarisch op het hoogste niveau wordt geserveerd. Dat vind ik echt inspirerend, geen sprake van reclame. De rekening die je betaald is ook flink, dus als ik er niet 100% zin in zou hebben zou ik dat geld er zeker niet aan uit geven. Hoop dat dit iets verduidelijkt! Groet, Isabel

12:02 19 januari 2024

Hoi Isabel, Leuk idee! Librije nog nooit geweest, maar misschien bij een volgend bezoek aan NL (Woon op Curacao). Mijn suggestie is kop van het land http://www.kopvanhetland.nl/ Ik zie dat deze niet op de lijst staat maar is een absolute aanrader! Groet, Margreet

12:02 19 januari 2024

Hi Margreet, Ontzettend bedankt voor jouw suggestie! Ik heb zojuist de website bekeken en het ziet er inderdaad zeer indrukwekkend uit. Hij staat genoteerd! Hartelijke groet, Rosa Kuijpers

12:02 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.