Print Friendly, PDF & Email

Apfelstrudel is een gebakje uit Oostenrijk. Wij hebben een gezondere en vooral makkelijkere variant gemaakt. Deze appel-peer strudel maak je met filodeeg, wat heerlijk knapperig uit de oven komt. En daar hoort natuurlijk ook vanillesaus bij!

Ingrediënten 
voor de strudel
1 appel
1 peer
50 g walnoten
2 tl kaneel
2 el honing
100 g rozijnen
1 el citroensap
50 g boter
4 vellen filodeeg
poedersuiker

voor de vanillesaus
1 vanillestokje
150 ml plantaardige slagroom
150 ml sojamelk
20 g kristalsuiker
2 eidooiers

Bereidingswijze
1. Haal de filodeegvellen alvast uit de vriezer (in een pak zitten twee losse verpakkingen, hier heb je er maar 1 van nodig). Verwarm de oven voor op 180 ℃. Schil en snijd de appel en peer in kleine blokjes. Hak daarna de walnoten in stukken. Meng in een kom de appel, peer, kaneel, rozijnen, citroensap, honing en walnoten.
2. Smelt wat boter in een pan. Pak een vel filodeeg en bestrijk met gesmolten boter. Doe dit voorzichtig, want filodeeg breekt heel erg snel. Leg hier een volgend vel filodeeg op en bestrijk weer met boter. Herhaal dit totdat je vier vellen op elkaar hebt. Bestrijk bij het laatste vel de randen met boter.
3. Schep ongeveer 8 eetlepels van de vulling vooraan op het filodeeg. Vouw de zijkanten (links en rechts) naar binnen en rol je filodeeg voorzichtig goed op. Zorg dat alle randen goed zijn aangedrukt om lekken te voorkomen.
3. Leg de appel-peer strudels op een bakplaat met bakpapier. Kluts een ei en bestrijk de bovenkant hiermee. Bestrooi de bovenkant met wat kaneel en poedersuiker. Bak in ongeveer 20 minuten totdat ze lichtbruin zijn gekleurd. Keer eventueel halverwege om.
4. Begin nu met het maken van de vanillesaus. Snijd hiervoor een vanillestokje doormidden en schraap het merg eruit. Doe het merg en het stokje samen met de plantaardige slagroom en sojamelk in een pan en breng aan de kook.
5. Meng in een andere kom de melk met eidooiers en suiker. Giet al roerend het warme slagroommengsel bij de eidooiers. Doe dit voorzichtig zodat de eieren niet gaan stollen. Giet daarna alles weer terug in de pan en zet weer op het vuur. Verwarm dit op laag vuur totdat het dikker begint te worden. Zorg ervoor dat de saus niet kookt. Haal het vanillestokje uit je saus en haal de saus eventueel door een zeef.
6. Laat de strudel heel even afkoelen nadat deze uit de oven komt en strooi er wat poedersuiker en amandelschaafsel overheen. Snijd daarna in stukken en serveer met de lauwwarme vanillesaus.

Heb jij deze strudel gemaakt? Wat vond je ervan? Laat het ons weten in een reactie, via Facebook of via Instagram!

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Appel-peer strudel met vanillesaus
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!