Print Friendly, PDF & Email

De zomer is in zicht en dat betekent dat we weer massaal kunnen gaan barbecuen in het park, op het balkon en in de tuin. Wij laten de worstjes, filets en burgers achterwege en laten je zien dat groenten ook een prominente plek op de BBQ verdienen. Wij roepen daarom 2019 uit tot het jaar van de vegetarische barbecue! Wij delen heerlijke barbecue recepten met groente in de hoofdrol! Vandaag: salade met gepofte biet, appel en paneer uit het prachtige boek Groen op Kolen van Leonard Elenbaas & Jeroen Hazebroek!

Ingrediënten
voor 4 personen
4 rode bieten
1/4 bosje bieslook
3 el olijfolie
2 el balsamicoazijn
1 el gembersiroop
2 friszure appels
100 g pecannoten
100 g rucola
60 g pittige kiemgroenten
200 g paneer (Indiase kaas)

Bereidingswijze

  1. Leg de bieten op het deel van het barbecuerooster waar geen gloeiende houtskool onder ligt. Pof ze nu ongeveer 90 minuten, tot ze helemaal gaar zijn. Dat is ongeveer 90 °C of als ze zacht aanvoelen.
  2. Haal de bieten uit je barbecue en laat ze eerst 20 minuten afkoelen, lauwwarm is prima voor deze salade. Knip intussen de bieslook fijn. Meng de olijfolie, de balsamicocrème en de gembersiroop tot een dressing.
  3. Schil de gepofte bieten en snijd elke biet in 8 tot 10 partjes. Snijd de appels in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd de kwarten in partjes.
  4. Doe de partjes biet, appel, de rucola en de pittige kiemgroenten in een schaal. Meng de dressing nog even goed en sprenkel over de salade. Schep deze voorzichtig om. Verkruimel de paneer erover en bestrooi met de fijngeknipte bieslook en de pecannoten.

Tip! Bieten poffen kan ook een dag of langer van tevoren, de gare bieten zijn meer dan een week houdbaar in de koelkast. Als het tijd is om de salade te maken dan kun je de bietenpartjes even in de skillet bakken, na de noten. Dat geeft een extra karamellisering. Pas wel op dat ze niet verbranden.

Heb jij dit recept gemaakt? Of heb jij een ander favoriet barbecuerecept? Deel een foto van jouw creatie via Facebook of Instagram. We zijn benieuwd!

Groen op Kolen
Leonard Elenbaas & Jeroen Hazebroek
Uitgeverij: Fontaine Uitgevers
ISBN: 9789059569249
Prijs: €29,99

Summary
recipe image
Recipe Name
Barbecue: salade met gepofte biet, appel en paneer
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time