Print Friendly, PDF & Email

BISH BASH BOSH! is het tweede kookboek van vegan kookduo Henry Firth en Ian Theasby. De twee mannen, ook wel bekend als team BOSH!, laten de wereld zien hoe veelzijdig groenten wel niet kunnen zijn. In dit boek vind je allerlei simpele, snelle en lekkere gerechten. Van doordeweekse avondmaaltijden tot echte pronkstukken en ongelooflijke zoete lekkernijen. Allemaal gemaakt met de kracht van planten! Vandaag delen wij het recept voor een zoete aardappel tikka massala!

Ingrediënten
Voor 4-6 personen
40 minuten bereidingstijd
700 g zoete aardappelen
3 el zonnebloemolie
15 g verse koriander
1-2 verse rode chilipepers
2 rode paprika’s
400 ml volle kokosmelk uit blik
scherp chilipoeder (naar wens)
½ citroen
handvol geschaafde amandelen
500 g gekookte basmatirijst, of gebruik 2 zakjes magnetronbasmatirijst van 250 g, voor erbij (naar wens)
roti’s (naar wens)
zout en zwarte peper

Voor de currysaus
6 cm verse gemberwortel
5 teentjes knoflook
1 ui
1½ verse rode chilipeper
4 kerstomaten
20 g verse koriander
1 el zonnebloemolie
6 el tomatenpuree
2 el gemalen amandelen
2 tl garam masala
1 tl gemalen koriander
1 tl gemalen komijn
1 tl gerookte paprikapoeder
1 tl zout
snufje gemalen fenegriek
snufje gemalen kurkuma
500 ml water
Benodigheden
fijne raps of microplane
blender
Bereidingswijze
  1. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Bereid eerst de zoete aardappelen. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes van 2 x 2 cm. Leg ze op de bakplaat, schenk er 2 eetlepels olie over, schep ze om tot ze bedekt zijn en voeg wat zout toe. Zet ze 20 minuten in de oven, tot ze zacht en langs de randen licht geblakerd zijn; keer ze af en toe. Haal ze uit de oven en zet ze apart.
  3. Maak de saus. Schil de gemberwortel door de schil er met een lepel af te schrapen. Pel de knoflook. Rasp de gemberwortel en knoflook in een kom en meng ze met 1 eetlepel water. Pel de ui en hak hem fijn. Hak de rode chilipeper en tomaten fijn. Hak de 20 g koriander fijn. Schenk 1 eetlepel olie in de middelgrote pan en verhit hem op middelhoog-hoog vuur. Voeg de ui toe en bak hem 5 minuten. Voeg de gember-knoflookpasta toe en bak hem 30 seconden. Voeg alle resterende currysaus ingrediënten, behalve het water, toe en roer. Schenk de helft van het water erbij, roer en laat het mengsel ongeveer 10 minuten sudderen, tot het bruin is en bijna al het water verdampt is. Schenk de rest van het water erbij, roer en schenk het mengsel in de blender. Pureer het glad.
  4. Bereid de rest van de curry-ingrediënten voor. Haal de blaadjes van de 15 g verse koriander, hak ze grof en hak de steeltjes fijn. Trek het steeltje van de chilipepers en hak ze fijn. Snijd de paprika’s doormidden, verwijder de steel en zaadjes en hak het vruchtvlees in grove stukjes.
  5. Schenk 1 eetlepel olie in dezelfde pan en verhit hem op hoog vuur. Voeg de gehakte koriandersteeltjes, chilipepers en paprika’s toe en bak ze ongeveer 3 minuten, tot ze iets zachter zijn. Schenk de currysaus en kokosmelk erbij. Voeg de zoete aardappelen toe en roer. Proef en voeg wat zout en indien gewenst scherp chilipoeder toe.
  6. Laat de saus ongeveer 10 minuten sudderen, tot hij mooi dik is. Haal hem van het vuur en knijp de halve citroen erboven uit; vang eventuele pitten op in je andere hand. Proef en breng de saus op smaak. Warm de rijst op of kook hem volgens de aanwijzing op de verpakking.
  7. Schep de tikka masala op borden en garneer met de gehakte blaadjes koriander en geschaafde amandelen. Serveer meteen.

Heb jij dit recept of een ander recept uit BISH BASH BOSH! gemaakt? Wat vond je ervan? Laat het ons weten in een bericht via de website, Instagram of Facebook. We zijn benieuwd!

BISH BASH BOSH
Henry Firth, Ian Theasby
Uitgever: Harper Collins UK
ISBN: 9780008327057
Prijs: €24,99

 

Summary
recipe image
Recipe Name
BISH BASH BOSH! zoete aardappel tikka massala
Published On
Total Time

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!