Börek met tofu, spinazie en champignon (lactosevrij)
Sanne Romp

Börek met tofu, spinazie en champignon (lactosevrij)

vrijdag 30 april 2021
Börek is een Turks hapje gevuld met feta en spinazie. De feta hebben wij ingeruild voor tofu, en we hebben ook nog wat champignons toegevoegd. Het resultaat: een perfect borrelhapje! Ga jij dit recept proberen?

Ingrediënten
voor 4 rolletjes
300 g spinazie`
150 g champignon
170 g tofu
6 vellen filodeeg
1 ui
2 tenen knoflook
1 el tijm
1 el rozemarijn
1,5 el oregano
1,5 el edelgistvlokken
1 tl komijn
2 el haver fraîche
4 el olie
½ el citroensap
20 g plantaardige boter
peper en zout
sesamzaad
1 ei

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Meng olijfolie, limoensap, oregano, tijm, rozemarijn, komijn, zout en peper. Snijd de tofu in blokjes van ongeveer 1 cm. Meng deze blokken door de marinade. Doe de tofublokken in een ovenschaal en bak ze 30 minuten in de oven. Schep de blokjes halverwege een keer om. Laat ze daarna afkoelen.
2. Snijd de champignons in stukken. Verhit olie in een pan en fruit de ui en knoflook.Voeg de champignons toe en bak ze totdat ze zijn geslonken. Voeg daarna 1/3 van de spinazie toe en laat deze slinken. Voeg daarna in delen de rest toe. Doe de spinazie daarna in een vergiet, laat even afkoelen en druk daarna het vocht eruit.
3. Verkruimel de tofu en meng met de spinazie en champignons, edelgistvlokken en de plantaardige roomkaas. Breng de vulling op smaak met peper en flink wat zout.
4. Ontdooi het filodeeg en verwarm de oven alvast voor op 180 °C. Smelt de boter alvast in een pannetje (of in de magnetron natuurlijk).
5. Voor het vullen van de börek leg je een vel filodeeg op je aanrecht. Dit smeer je in met wat gesmolten plantaardige boter en daarna leg je het volgende vel filodeeg erop. Dit herhaal je nog een keer, zodat je drie lagen krijgt. Snijd het daarna doormidden.
6. Nu leg je 1,5 eetlepel vulling aan de onderkant van je filodeeg. Vouw de randen (links en rechts) naar binnen en rol hem daarna op als een sigaar. Herhaal dit met alle filodeegvellen.
7. Leg de rolletjes op de bakplaat. Klop een ei los en bestrijk de börek hiermee. Bestrooi met wat sesamzaadjes en zet de bakplaat voor 15 minuten in de oven.

Tip: voor een vegan variant kun je de rolletjes ook bestrijken met wat plantaardige melk en daarna het sesamzaad eroverheen strooien!

Heb jij deze börek geprobeerd? Wat vond je ervan? Laat het weten in een reactie, via Instagram of via Facebook. Wij zijn benieuwd!

 

0 Reacties

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.