Print Friendly, PDF & Email

Macarons, die prachtige koekjes die je in Parijs overal tegenkomt. Misschien durfde je het nog niet aan om ze te maken, maar probeer het gewoon een keer want het valt echt wel mee! Het is een kwestie van gewoon goed het recept volgen. En wist je dat dit het perfecte koekje is om een tijdje te bewaren? Macarons worden blijkbaar zelfs lekkerder als je ze een paar dagen laat liggen.

Ingrediënten
voor de macarons
200 g amandelmeel
200 g poedersuiker
2 el cacao
150 g eiwit (5 eieren)
55 ml water
200 g suiker
snuf zout

voor de koffievulling
40 g boter 
20 g sojaslagroom
80 g poedersuiker
80 g amandelmeel
8 g oploskoffie

voor de chocoladevulling
200 g pure chocolade
250 g sojaslagroom
40 g plantaardige boter

Bereidingswijze
Wij maakten twee soorten vullingen, maar je kunt er ook voor kiezen om alleen de vulling te maken die jou het lekkerst lijkt.

voor de koffievulling
1. Doe de boter in een steelpan samen met de sojaslagroom en laat smelten. Voeg daarna poedersuiker toe en meng goed.
2. Maal het amandelmeel fijn in de keukenmachine. Roer dit daarna door het botermengsel en meng totdat het een geheel is.
2. Meng de oploskoffie met 0,5 el warm water en roer goed door. Meng dit daarna door de botermassa. Zet daarna weg in de koeling.

voor de chocoladevulling
1. Breek de pure chocolade in hele kleine stukken en doe ze in een kom.
2. Breng de sojaslagroom aan de kook en giet deze daarna over de chocolade heen. Roer door totdat het een egaal mengsel is. Voeg daarna plantaardige boter toe en meng totdat het weer een mooie massa is. Zet daarna weg in de koeling.

voor de koekjes
1. Meng amandelmeel, poedersuiker, cacaopoeder en de helft van het eiwit in een grote kom. Meng dit goed door zodat alles mooi gemengd is.
2. Doe het water met de suiker in een steelpan en breng dit aan de kook. Laat dit 2-3 minuten koken en haal daarna van het vuur.
3. Doe de andere helft van het eiwit met zout in een kom en klop dit met een mixer. Giet de suikersiroop terwijl je klopt langzaam bij je eiwit. Blijf het kloppen totdat je een mooie witte glanzende massa hebt die is afgekoeld tot lichaamstemperatuur.
4. Meng nu 1/3 van je opgeklopte eiwit bij het amandelmengsel. Als dit goed is gemengd, voeg je de rest van het eiwit toe. Spatel die ook goed door totdat het mengsel wat vloeibaarder begint te worden. Het mengsel zou langzaam van de spatel moeten vallen.
5. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Teken met een klein glaasje met een doorsnede van 2,5-3 cm rondjes op een bakpapier. Doe je beslag in een spuitzak en spuit rondjes op het bakpapier tot de rand van de rondjes die je hebt getekend. Tik een paar keer met de bakplaat op het aanrecht zodat grote bellen verdwijnen.
6. Laat dit 1 uur drogen op kamertemperatuur. Zorg dat ze goed drogen (je moet ze aan kunnen raken zonder dat het beslag aan je vinger blijft plakken) want anders kunnen ze barsten in de oven.
7. Verwarm de oven voor op 150 °C. Bak de macarons 15 minuten in de oven. Haal ze daarna van de bakplaat af, maar laat ze wel nog even op het bakpapier liggen zodat ze kunnen afkoelen.
8. Haal de macarons voorzichtig van het bakpapier. Zoek de macarons die qua vorm het beste bij elkaar passen. Doe de vulling in een spuitzak en spuit wat van de vulling aan de platte kant van een macaron en druk hier een andere helft bovenop. Doe dit totdat je alle macarons hebt gemaakt.

Heb jij deze macarons gemaakt? Zijn ze goed gelukt? Laat het ons weten in een reactie, via Instagram of via Facebook. Wij zijn benieuwd!

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Chocolade en koffie macarons
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time