Chocolade kwarktaart zonder zuivel
Rosa Kuijpers

Chocolade kwarktaart zonder zuivel

woensdag 07 februari 2018
Deze chocolade kwarktaart zonder zuivel komt uit het kookboek Zoet zonder Zuivel, geschreven door Erica Schot. Het bijzondere aan deze guilty pleasure is dat het enkel en alleen uit plantaardige ingrediënten bestaat. Zoet Zonder Zuivel staat vol heerlijke vegetarische zuivel-vrije bakrecepten. Van makkelijk te bereiden koekjes voor de lekkere trek en gezonde muesli repen, tot de meest bijzondere feestelijke taarten. Let's bake! 

Wat heb je nodig?
Voor de taart
300 gr pure chocolade
75 gr plantaardige margarine
250 gr plantaardige chocoladekoekjes
2 gram agar agar
250 ml plantaardige slagroom
1 zakje slagroomversteviger
500 gr plantaardige vanilleyoghurt
8 gr vanillesuiker
een springvorm van 24 cm

Hoe maak je deze chocolade kwarktaart? 

1. Smelt de chocolade au bain-marie samen met de agar agar. Zorg dat je continu blijft roeren en laat het geheel 4-5 minuten koken zodat de bindkracht wordt geactiveerd. Zet vervolgens de chocolade opzij om af te koelen.
2. Smelt de margarine in een pannetje.
3. Verkruimel de koekjes in een keukenmachine en voeg de gesmolten margarine daaraan toe.
4. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en stort hier en koekjesmengsel op.
5. Verspreid over de bodem en druk goed aan met de bolle kant van een lepel.
6. Zet de springvorm in de koelkast om de bodem goed hard te laten worden.
8. Klop de plantaardige slagroom samen met de slagroomversteviger stijf.
9. Meng vervolgens de slagroom met de gesmolten chocolade. Doe dit in gedeeltes, als de chocolade te snel afkoelt kunnen er namelijk klontjes ontstaan.
10. Meng de yoghurt met de vanillesuiker en spatel dit weer door de chocolade slagroom heen.
11. Giet op de bodem en zet minimaal 6 uur in de koelkast om het op te stijven.
12. Tot slot: decoreer het met geraspte chocolade!

Smullen maar! :-)

Met dank aan Erica Schot die het recept heeft bedacht.

Heb jij deze taart naar het recept van Erica Schot gemaakt? Verras ons dan met een foto van jouw creatie via Facebook, Instagram of Twitter! Ook vragen of opmerkingen zijn altijd welkom. We zijn ontzettend benieuwd!

Zoet zonder Zuivel
Erica Schot
Uitgeverij: Brave New Books
ISBN: 9789402164190
Prijs: €29,95



 

 

5 Reacties

Wat een stelletje azijnpissers hiero. Het recept is overheerlijk. Heb hem 2x voor een verjaardag gemaakt en iedereen was er dol op. Gewoon zelf nadenken wat je erin wilt doen en niet zeuren. Dank voor het recept!

12:03 19 januari 2024

Wat denk je dat er in de ingrediënten zelf zit? In chocoladekoekjes zit eigenlijk altijd wel melkpoeder en tja.. eipoeder (van kippenei ja!). En yoghurt! Dat wordt gemaakt van melk! Zeker niet zonder zuivel dus. Ow, en weleens van palmolie gehoord? Dat zit in ongeveer 50% van alle producten die in de supermarkt te koop zijn. Ik heb zelf nog nooit chocoladekoekjes zonder palmolie gevonden, en daarom mijd ik bepaalde voedingsmiddelen per definitie. Zouden meer mensen mogen doen: het is natuurlijk van de zotte dat we exoten importeren (met alle ecologische schade in het land van herkomst van dien) terwijl er prima lokale alternatieven bestaan zoals raapzaadolie. Veel mensen die inspringen op trends doen dat zonder goed geïnformeerd te zijn. Vegetariër zijn is tegenwoordig ook hip, maar ik vermoed dat velen het niet doen vanuit ideaal maar eerder omdat ze hip willen zijn.

12:03 19 januari 2024

Hoi Ton, wow de passie spat van het scherm, bedankt voor je ongezouten mening! De koekjes, slagroom en yoghurt zijn van een plantaardige variant, wat dit recept dus zuivelvrij maakt. Daarnaast zijn wij zijn zelf ook geen groot fan van palmolie, wanneer er lokale alternatieven zijn. Echter is niet alle plantaardige olie per definitie gemaakt van palmolie en wordt er ook veel gewerkt met zonnebloemolie, lijnzaadolie en koolzaad. We moeten daarom kritisch blijven en zelf de verpakkingen blijven lezen in de supermarkt. Zo kan iedereen voor zichtzelf een bewuste keuze maken :-)

12:03 19 januari 2024

Hoe lang is deze taart houdbaar in de koelkast?

12:03 19 januari 2024

Dag Linda, ik zou zeggen een week. Ik denk de voedselautoriteit 3 dagen ;-) Uiteindelijk vooral even ruiken en proeven als je hem langer wilt bewaren. Eetsmakelijk!

12:03 19 januari 2024

Sorry hoor! Gelatine? In een veganistische taart? Dan weet je niet goed waar je het over hebt.

12:03 19 januari 2024

Dag Ria, je hebt helemaal gelijk! Dit recept uit Zoet Zonder Zuivel bleek niet 100% vega. We hebben het aangepast naar Agar Agar, dat is een goede plantaardige vervanger. Excuus voor de fout! Groet, Isabel

12:03 19 januari 2024

Hey, Nou wij hebben dus je taart gemaakt, en wachten nu tot ie klaar is. Gelatine gebruikt ipv agar agar, maar het werd wel dik en klonterig, dus nog wat boter erbij gedaan. Werkte prima, bedankt voor het recept! Jeroen & Yonas

12:03 19 januari 2024

Een reactie geven

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *.