Print Friendly, PDF & Email

De komende tijd bespreken we verschillende wereldkeukens. Hiervoor gebruiken we de beste kookboeken, gericht op een specifieke keuken. We laten hiermee zien wat die wereldkeuken precies inhoudt en we delen de lekkerste recepten! Deze keer is de Japanse keuken aan de beurt. Uit het kookboek Nihon – De complete Japanse keuken, delen we met jullie het recept: iri dofoe!

Ingrediënten
Voor 4-6 porties
400 g stevige tofoe
6 gedroogde shiitakepaddenstoelen
1 dikke wortel
60 g sugarsnaps
4 lente-uitjes
80 g taugé
15 g verse gember
1 teentje knoflook
3 el sojasaus
3 el rijstwijn mirin (gewoon verkrijgbaar bij Albert Heijn)

Extra
olie om in te bakken
chili olie om erover te sprenkelen (naar wens)

Bereidingswijze

  1. Dep de tofoe goed droog en wikkel hem in keukenpapier. Leg hem in een diep bord, leg er een snijplank op en verzwaar hem met conservenblikken of een ander zwaar voorwerp. Laat de tofoe zo minstens 30 minuten staan, zodat er zo veel mogelijk vocht uitgeperst wordt.
  2. Doe ondertussen de paddenstoelen in een kom, giet er kokendheet water over en laat ze 30 minuten wellen. Giet vervolgens af, vang het weekwater op, knijp de paddenstoelen uit, snijd de stelen weg en snijd de hoedjes in smalle repen.
  3. Schil de wortel, maak hem schoon, snijd hem in ca. 5 cm lange stukken en snijd die vervolgens in juliennereepjes.
  4. Was de sugarsnaps, snijd de eindjes eraf en snijd de peulen dan schuin in smalle reepjes.
  5. Was de lente-uitjes, maak ze schoon, schud ze droog en snijd de witte delen in ca. 5 mm brede ringetjes. Snijd het groen in heel fijne ringetjes.
  6. Spoel de taugé in een zeef met koud water af en laat uitdruipen.
  7. Schil de gember en hak hem in heel fijne stukjes. Pel het teentje knoflook en hak het in heel fijne stukjes.
  8. Doe gember, sojasaus en mirin in een schaaltje en meng de ingrediënten.
  9. Verdeel de tofoe met een vork of met je handen in grove stukken.
  10. Verhit de olie in een pan met antiaanbaklaag of in een wok. Bak hierin eerst de wortel en paddenstoelen al roerend op hoge temperatuur 1 minuut en voeg dan de uienringetjes, sugarsnaps en knoflook toe. Bak die ook al roerend 1-2 minuten mee. Voeg de tofoe toe en bak al roerend mee. Breek hem hierbij met een houten lepel in stukjes.
  11. Voeg het sojasausmengsel toe, schep het erdoor en bak de inhoud van de pan dan 2-4 minuten op middelmatige temperatuur.
  12. Voeg de taugé toe en bak al roerend 1-2 minuten mee.
  13. Verdeel de tofoe over de schaaltjes voor de gasten, besprenkel naar wens met de chili olie en bestrooi met het groen van de lente-ui. Je kunt, als je wilt, de iri dofoe ook met rijst serveren.

Heb jij dit recept of een ander recept uit Nihon gemaakt? Wat vond je ervan? Laat het ons weten in een bericht via de website, Instagram of Facebook. We zijn benieuwd!

Nihon
Tanja Dusy
Uitgeverij: ZNU
ISBN: 9789044754735
Prijs: €29.95

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Summary
recipe image
Recipe Name
De Japanse keuken: iri dofoe
Published On

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!