Print Friendly, PDF & Email

De komende tijd bespreken we verschillende wereldkeukens. Hiervoor gebruiken we de beste kookboeken, gericht op een specifieke keuken. We laten hiermee zien wat die wereldkeuken precies inhoudt en we delen de lekkerste recepten! Deze keer is de Japanse keuken aan de beurt. Uit het kookboek Nihon delen we met jullie het volgende recept: onigiri met wortel en umeboshi!

Ingrediënten
Voor 8 stuks
1 portie sushirijst
250 g wortelen
20 g verse gember
1 el rijstazijn
1⁄2 tl suiker
zout
2 el zwart sesamzaad
8 ingemaakte umeboshi (Japanse zoute pruimen, o.a. verkrijgbaar bij Ekoplaza)
1 norivel

Bereidingswijze

  1. Bereid de sushirijst, laat afkoelen en zet de rijst afgedekt klaar.
  2. Schil ondertussen de wortelen en de gember en rasp ze fijn. Doe ze dan samen met azijn, suiker en een flinke snuf zout in een kom, meng alles en kneed even licht door. Laat 30 minuten trekken.
  3. Rooster het sesamzaad in een droge pan tot het begint te geuren, schud het dan op een bord om af te koelen.
  4. Doe het wortelmengsel in een zeef, knijp het goed uit en meng voorzichtig samen met het sesamzaad door de sushirijst. Druk de rijst hierbij niet al te vast aan.
  5. Hak de umeboshi klein.
  6. Verdeel de sushirijst in 8 porties. Bevochtig de handen met (rijst)azijnwater (water gemengd met een beetje azijn) en vorm van elke portie rijst voorzichtig een bal, zonder de rijst hierbij samen te persen. Druk een achtste deel van de umeboshi in het midden van de bal, vorm de rijst er weer omheen. Vorm tot slot met duim en wijsvinger een halve driehoek en vorm met wat druk en door meerdere malen draaien van de bal een driehoek.
  7. Halveer het norivel en snijd het in 4 korte, brede repen. Leg de reep met de gladde kant naar boven over de rijstdriehoek als ‘handvat’ en druk hem licht aan.

Wist je dat?
Onigiri’s zijn favorieten voor de bentobox (de Japanse versie van een lunchbox) en vormen een prima alternatief voor belegde boterhammen. Als je wilt, kun je bijvoorbeeld de wortelen vervangen door fijngehakte, goed uitgeknepen gestoomde spinazie of gekookte erwten (eventueel licht geprakt).

Heb jij dit recept of een ander recept uit Nihon gemaakt? Wat vond je ervan? Laat het ons weten in een bericht via de website, Instagram of Facebook. We zijn benieuwd!

Nihon
Tanja Dusy
Uitgeverij: ZNU
ISBN: 9789044754735
Prijs: €29.95

Summary
recipe image
Recipe Name
De Japanse keuken: onigiri met wortel en umeboshi
Published On

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!