Print Friendly, PDF & Email

De komende tijd bespreken we verschillende wereldkeukens. Hiervoor gebruiken we de beste kookboeken, gericht op een specifieke keuken. We laten hiermee zien wat die wereldkeuken precies inhoudt en we delen de lekkerste recepten! Vandaag is het de beurt aan de Mexicaanse keuken. Uit het boek Fiesta – de authentieke Mexicaanse keuken, delen we met jullie een smakelijk Mexicaans dessert: calabaza en tacha!

Ingrediënten
Voor 6-8 personen
1 pompoen (ca. 2,5 kg, bijv. butternut)
2 onbespoten sinaasappels
3 l water
1,5 kg bruine suiker
2 el suikerrietmelasse
1 kaneelstokje
2 kruidnagels
2 stuks steranijs
200 g crème fraîche
kaneelpoeder om erover te strooien

Bereidingswijze

  1. Snijd de pompoen doormidden, schraap de pitjes en vezels eruit, was hem dan en snijd hem met de schil in plakken van ongeveer 5 centimeter dik; snijd die eventueel doormidden. Prik de schil meerdere keren in met een spies zodat de siroop er later beter in kan dringen.
  2. Was de sinaasappels met heet water en droog ze af. Schil van 1 sinaasappel de schil dun af en pers het sap van beide sinaasappels uit. Doe sap en schil met 3 liter water, suiker en de melasse in een grote pan. Voeg het kaneelstokje, de kruidnagels en steranijs toe en breng alles aan de kook. Laat alles zonder deksel op een gemiddelde tot hoge temperatuur koken tot het vocht met een derde is ingekookt.
  3. Verwarm intussen de oven op 160 °C (boven-/onderwarmte). Leg de stukken pompoen op een diepe bakplaat (of nog beter in een kleine ovenschaal zodat ze dicht tegen elkaar aan liggen). Giet de siroop met de specerijen over de pompoen en verwijder daarbij de sinaasappelschil.
  4. Laat dit 1 uur tot 1 uur en 15 minuten garen onder in de oven tot de pompoen zacht en het vocht duidelijk ingekookt is. Daarbij is het belangrijk dat de pompoen goed bedekt in de schaal ligt; draai de stukken eventueel een keer voorzichtig om. Als ze op de bakplaat niet volledig bedekt zijn, kun je ze het best om de 15-20 minuten insmeren met siroop.
  5. Haal de stukken pompoen uit de oven en laat ze uitlekken. Haal als de siroop nog te dun is de pompoen eruit en laat de siroop zonder deksel op een hoge temperatuur lobbig inkoken. Laat dan ook de siroop afkoelen. Roer de crème fraîche glad, verdeel de pompoen met siroop over borden en schep er wat crème fraîche op. Bestrooi met kaneelpoeder.

Tip!
In Mexico gebruikt men meestal piloncillo, geperste ingekookte melasse; als je die kunt krijgen, gebruik je daarvan en van de bruine suiker beide 750 gram en laat je de vloeibare melasse weg, die meestal gemakkelijker te krijgen is in biologische winkels of het reformhuis. Je kunt het geheel ook eens proberen met zoete aardappelen: borstel voor ‘camote enmielado’, ook een heel populair dessert, 2 biologische zoete aardappelen schoon en snijd ze met schil in plakken van 2-3 centimeter dik. Laat 200 gram suiker, 1 eetlepel melasse, 500 milliliter water, 2 stuks steranijs, 1 kaneelstokje en 1 kruidnagel in een koekenpan met hoge rand tot bijna de helft inkoken. Leg de plakken zoete aardappel daarin en laat ze afgedekt op een lage temperatuur 45 minuten tot 1 uur garen. Serveer ze lauwwarm met siroop en crème fraîche.

Heb jij dit recept of een ander recept uit Fiesta gemaakt? Wat vond je ervan? Laat het ons weten in een bericht via de website, Instagram of Facebook. We zijn benieuwd!

Fiesta
Tanja Dusy
Uitgeverij: ZNU
ISBN: 9789044754452
Prijs: €24.95

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Fiesta: calabaza en tacha
Published On

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!